torsdag 12. februar 2009

Politiuniformen må være nøytral!


Først var det "blasfemisaken" og nå er det altså "hijabsaken". Hvorfor skal regjeringen rote det til så mye for seg selv? Etter en elendig håndtering av saken med blasfemiparagrafen så klarer de å ødelegge for seg selv nå som det ble snakk om mulighetene for politiuniformer med hijabmuligheter.

La det være helt klart, folk må få lov til å gå med det de vil. Hvis noen føler at religionen deres krever at de må dekke til hodet, ansiktet, hendene eller hva det enn nå måtte være så skal folk gjerne få gjøre det så mye de vil. Men polititjenestemennene og deres uniformer være nøytrale både når det kommer til livvsyn, religion og politikk.

Hvis man tillater politiuniformer med hijab bare fordi en persons livssyn sier det, så kan vi etter hvert få en del krav fra folk fra alle mulige religioner eller livssyn som mener at folk må gå med all slags rare greier, satirisk satt på spissen i denne bloggen. Eller hva med samelua i politiuniformen? Det her stopper aldri. Tillater man ett unntak fra nøytraliteten så har man åpnet en eske man helst ikke vil åpne.

La for all del politiuniformen være nøytral og representere staten.





. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

tirsdag 10. februar 2009

Happy Darwin Day!


NEWSFLASH: Gratulerer med 200 årsdagen, Darwin!


Da er det 12.02.09 og det er nøyaktig 200 år siden Charles Darwin ble født og i år er det også 150 år siden han publiserte sin revolusjonerende teori om evolusjon gjennom naturlig utvalg i boken Om artenes opprinnelse. Han er en av de største vitenskapsmennene, om ikke den største, innen den biologiske vitenskapen og er praktisk talt den moderne biologiens far. Han har gitt oss utrolig mye og vi har lært så mye nytt på grunn av grunnarbeidet han begynte på for over 180 år siden.

Darwin Day blir feiret over hele verden og man finner derfor også spennende forelesninger på Universitetet i Oslo (UiO) i disse dager. Og på søndag blir det en interessant forelesning av Dag Hessen fra biologisk institutt (UiO) i auditoriet i Zoologisk Museum på Tøyen i Oslo.

Det er heller ikke lenge siden det ble laget og vist en dokumentar til hyllest for Darwin. Denne heter på engelsk "The Genius of Charles Darwin", best kjent under navnet "Darwins verden" her i Norge og har blitt sendt flere ganger på NRK. Den vant prisen Best TV Documentary Series 2008British Broadcast Awards i januar i år og kan nå kjøpes på DVD.

I går kjøpte jeg boken Darwin - Verden ble aldri den samme og anbefaler andre interesserte til å gjøre det samme:

I denne boken presenterer sentrale forskere innen ulike fagområder synspunkter på hva Darwin og hans evolusjonsteori har betydd. Første del av boka omhandler Darwins liv, hvordan Om artenes opprinnelse ble mottatt, og hvilken status utviklingsteorien har i dag. Andre del tar for seg hvordan teorien kan benyttes innen forkjellige fagfelt – på godt og vondt, mens siste del tar for seg teoriens konsekvenser for menneskesyn, livssyn og tro.

Jeg gleder meg til å lese denne!

Den veiledende prisen er 399 kr, men på Akademika på Blindern kjøpte jeg den for "bare" 349 kr, og jeg ser de reklamerer med den samme prisen på nettsidene sine. Så det er bare å bestille med én gang!

I tillegg fikk jeg en illustrert utgave av Om artenes opprinnelse i julegave av en god venn av meg. Gleder meg til å lese i denne også!

En oppfordring til kreasjonister


NEWSFLASH: Darwin feires denne uken!


Torsdag 12.02.09 markeres det 200-årsjubileum til ære for Charles Darwin over hele verden, inkludert Norge. I den anledning vil jeg rekke ut hånden til kreasjonistene som ytrer seg av og til i media og som kritiserer evolusjonsteorien, som f.eks. Origo Norge. Nå kommer endelig sjansen deres til å møte opp ved de ulike arrangementene og fremme saken deres overfor de lærde innen dette feltet.

Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) ved Universitetet i Oslo (UiO) arrangerer ”Darwin Days 2009” fra 11.-13. februar. Det er variert innhold blant de ulike foredragene, som f.eks. ”Darwin's influence on our understanding of life”, ”The public acceptance of evolution in Europe and the United States”, ”The fossil record and Darwin's theory of evolution”, ”A Genomic View of Human Origins”, ”Evolution of Cooperation, especially in Humans”, ”Discussion on the Complete Sequencing of the Neanderthal Genome” og mye, mye mer. Så å si alle foredragene blir holdt i Auditorium 1 & 2 i Georg Sverdrups hus på UiO avd. Blindern fra ca. 09:00-16:00.

I tillegg vil det søndag 15. februar kl. 13:00 bli holdt et foredrag i auditoriet på Zoologisk Museum på Tøyen i Oslo ved Dag Hessen fra biologisk institutt. Tittelen for foredraget blir ”Darwin og evolusjonsteorien – fortsatt kontroversiell” og er som en gavepakke til kreasjonistene.

Jeg oppfordrer alle som høylytt kritiserer evolusjonsteorien å ta turen til disse eller lignende arrangementer landet over. Der kan dere få luftet idéene deres for de som jobber med evolusjon og dens teori så å si hver eneste dag. Dette må være en gylden sjanse for dere.

Jeg håper å se noen av dere der.

fredag 6. februar 2009

Darwins motstandere


NEWSFLASH:
Naturen og alt i det er så komplisert at det kan umulig ha et naturlig opphav!


I år er det 150 år siden Charles Darwin publiserte sin bok med tittelen Om artenes opprinnelse og i tillegg 200 år siden han ble født. Det Darwin viste oss for 150 år siden er at kompleksiteten i naturen for første gang kunne ha en vitenskapelig og naturlig forklaring. I boken sin og senere publikasjoner viste han til dette ved å lansere teorien om evolusjon gjennom naturlig utvalg. Det var selvfølgelig stor motstand mot denne teorien fra første stund. Det kunne da ikke være slik at alt levende rundt oss, inkludert oss selv, kunne ha blitt til ved en naturlig prosess?

Frem til da hadde det vært et annet syn på tingenes tilstand som var rådende. Denne forståelsen har fått betegnelsen kreasjonisme. 99% av alle kreasjonister befinner seg i USA og er bibeltro mennesker. De baserer seg på Bibelens skapelsesberetning som det beste svaret på hvordan alt ble til, inkludert alt liv vi ser rundt oss i dag. Denne gruppen kan imidlertid deles opp i tre undergrupper: Gammel-Jord-Kreasjonisme (GJK), Ung-Jord-Kreasjonisme (UJK) og det nyere Intelligent Design (ID). [På engelsk: Old Earth Creationism (OEC), Young Earth Creationism og Intelligent Design (ID).]

GJK tar utgangspunkt i at Bibelens skapelsesberetning er sann, men at det skjedde over lengre tid og for en mye lenger tid siden enn det Bibelen skulle tilsi. UJK mener derimot at Bibelens skapelses- og syndeflodsberetning er 100% sann og at det hele tok sted over 6 dager (guden hvilte på den 7. dagen) for mindre enn 10.000 år siden. Til slutt har vi ID som er "kreasjonisme light" i at talsmennene for denne retningen er enige i det meste av det vitenskapen sier, men at det må være en intelligent entitet som startet det hele. Dette er kreasjonisme kort fortalt, for det finnes også andre mindre retninger, som for eksempel Teistisk evolusjon og Progressiv Kreasjonisme.

Helt fra den dagen Darwin publiserte Om artenes opprinnelse og til i dag har det altså vært stor motstand mot den teorien han fremsatte, noe som er forståelig da dette kræsjer totalt med verdenssynet til de kristne fundamentalistene. I dag er disse sterkt organiserte i USA, godt finansiert av The Discovery Institute (DI) som spyr penger ut til alt og alle som hinter mot kreasjonisme og/eller antievolusjonisme. Heldigvis er det veldig få kreasjonister i Norge, men jeg har dessverre registrert meg at det finnes noen få. Det er trist å se hvordan folk gjør alt de kan for å vri og vende på vitenskapelige funn for å få de til å stemme med deres religiøse tekst skrevet av ørkennomader for flere tusen år siden.

Et eksempel på kreasjonister i Norge er Bernhard Hult som skrev et ynkelig innlegg i Dagsavisen 28.01.09 og prøvde å angripe Darwin og hans teori ved å bruke løgnaktige påstander (noe som er vanlig fra kreasjonistleiren dessverre). Et annet godt eksempel er foreningen Origo Norge som jeg omtalte i dette innlegget, blant flere. Jeg ser også tonnevis av innlegg på ulike avisfora og andre debattfora som viser at det faktisk er kreasjonister i Norge, men de er (heldigvis) en ekstremt liten minoritet.

Nå er det ikke lenge igjen til Darwin-dagen den 12. februar. Det er helt utrolig at det 150 år etter Om artenes opprinnelse ble utgitt fremdeles er folk som kommer med påstander som:

Skapelsesverket, eller naturen som man også sier, er så high-teck at du skal være utrolig blind for ikke å se det mesterverket av ingeniør kunst det hele dreier seg om. Menneske i dag har bare klart å skape en brøkdel av hva GUD har klart.
(Dagsavisen)

Personen som har skrevet dette har enten a) tydeligvis ikke lest noe som helst om evolusjonsteorien og hva den sier eller b) lest det, men ikke forstått én eneste setning av det vedkommende leste. Evolusjonsteorien forklarer utmerket hvordan ting kan bli mer komplekse over tid ved hjelp av mutasjoner og naturlig utvalg - altså via naturlige prosesser, noe som er et kriterium for at det skal være vitenskapelig. Å si at "Gud gjorde det" er for det første ikke et svar, da dette åpner for enda flere spørsmål, og for det andre ikke vitenskapelig. Vedkommende trenger bare å plukke opp nyeste utgave av et biologisk tidsskrift og se selv hvordan forskerne jobber med dette.

Det forfatteren av kommentaren på Dagsavisens sider sikkert referer til er ID-supporternes idé om "irreducible complexity"; at det finnes biologiske systemer som er så komplekse at de ikke kunne ha utviklet seg fra tidligere former. Dette ble fremlagt av IDs "far" Michael Behe. "Dessverre" er det slik at alle eksemplene på "irreducible complexity" som Behe og ID-gjengen har fremlagt er blitt motvist av vitenskapsmenn gang på gang.

Det er ingen tvil at evolusjon har skjedd og fortsatt skjer. Dette kan man lett sjekke selv ved å besøke det lokale naturhistoriske muséet eller selv studere biologi, arkeologi, paleonotolgi eller f.eks. genealogi. Fossiler og DNA er de beste bevisene på at evolusjon er et faktum. Hvordan det skjer, hva som er mekanismene bak det, hvorfor det er slik det er... det er det evolusjonsteorien prøver å svare på. Hvis man på en eller annen utrolig måte skulle klare å motbevise evolusjonsteorien har man et stort problem siden man da må prøve å forklare den faktiske observasjonen evolusjon med noe annet enn den rådende teorien.

Det er derfor det kommer til å være vitenskapen som kommer til å forkaste evolusjonsteorien og ikke religiøs propaganda.




. . . . . .
. . . . . . . . . .

torsdag 5. februar 2009

Ytringsfriheten er reddet


NEWSFLASH: Ytringsfrihet er greit likevel!


Heldigvis har regjeringen nå snudd i saken om endringen av "rasismeparagrafen" til å inkludere "kvalifiserte angrep på religion eller livssyn". Det skulle bare mangle. Å prøve å innføre noe som så ut til å være en innskrenking av ytringsfriheten? Hva tenkte de egentlig med? Trodde de ikke at det kom til å bli et rabalder ut av det hele?


I går ble det endelig klart at Sp trekker tilbake forslaget om å utvide rasismeparagrafen til å inneholde religioner, og at det eneste som kommer til å bli fremlagt for Stortinget å votere over, blir å fjerne "blasfemiparagrafen" en gang for alle. Heldigvis er et samlet Storting for dette så dette blir nok en realitet innen kort tid.

Men det store spørsmålet blir vel om dette kommer til å påvirke valgresultatet i høstens Stortingsvalg. Dette var lite strategisk av en regjering i et valgår.




. . . . . . . . . . . . . . .

tirsdag 3. februar 2009

Born to be kjip



Tele2 er ekstreme i markedsføringen for tiden. I desember var det heavy selging på t-banestasjonene her i Oslo, med originale "pick-up lines" som f.eks. "Hei, vet du hvilken bane jeg skal ta til Majorstua?"... Nå er det slengt opp plakater med reklame overalt lignende den jeg har på bildet over. Og på Nationaltheatret stasjon i dag kunne jeg se denne sauen slengt på alle veggene.

Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner helt... Skal det være en slags morsom kobling mellom "cheap" og "sheep"? Et slags ordspill? Ikke særlig morsomt hvis du spør meg. Men nå har jeg ikke sett noen TV-reklamer med denne sauen ennå så det kan jo være at jeg skjønner mer da.

Tele2 mener altså de er "born to be cheap". Men ut fra erfaringen min og til flere bekjente og venner som har brukt Tele2 så kan jeg formidle at dette selskapet så langt ifra er billig. Jeg har aldri hatt så høye regninger som da jeg hadde Tele2 tilbake i 2004 eller når det var. Jeg har så å si hatt det samme ringeforbruket siden jeg fikk min første telefon i 1999. En del meldinger, noe ringing. Har aldri holdt tellinga. Hos Tele2 hadde jeg sjelden en regning på under 1.000 kr og flere ganger regninger på over 2.000 kr. For én måned! For meg er dette ekstremt mye. I dag, med OneCall har jeg sjelden regninger på over 300 kr, og som regel ligger det på rundt halvparten av det. Og da ringer jeg til og med utenlands av og til.

En kamerat av meg som hadde Tele2 fikk beskjed om at han ikke kunne laste ned bakgrunn/logo til mobilen sin fordi han ikke befant seg i Norge. Han var i Norges hovedstad. Jeg opplevde av og til krøll fordi meldingssentralen var i Sverige. (Det var i hvert fall +46 foran.)

Alt i alt vil jeg heller si at Tele2 er en operatør jeg aldri ville ha anbefalt til folk. Born to be cheap? Det tviler jeg sterkt på. Jeg har aldri fått "small bills" fra dette selskapet, og det var et helvete å si opp abonnementet.

Norge truer ytringsfriheten


NEWSFLASH:
Å kritisere religioner og livssyn er kjempedumt og burde straffes!!!


Jeg må si jeg er forferdet over det som skjer for tiden. Og da tenker jeg selvfølgelig på Senterpartiets (Sp) forslag om å endre på loven slik at "blasfemiparagrafen" i realtieten blir flyttet over til og blir en del av "rasismeparagrafen" i lovverket. Jeg sier Sp og ikke regjeringens forslag, fordi det er ingen tvil om at SV og Ap ikke kan ha kommet med et slikt forslag og ikke kan støtte det.

Jeg er mildt sagt opprørt over det nye forslaget. Paragrafen om blasfemi burde ha blitt fjernet fra Norges Lover for lenge siden. At det nå skal videreføres og under paragrafen om rasisme er intet annet enn hårreisende.

Religionskritikk er viktig! Vi kan ikke gå tilbake til et samfunn hvor religionen hadde immunitet for alle anklager. Det er religionskritikken som har ført oss til der vi er i dag; et tolerant, aksepterende og sekulært samfunn. Jeg vil veldig gjerne at det fortsetter slik.

Flemming Rose, tidligere redaktør i Jyllands-Posten (som publiserte Muhammed-karikaturene) har helt rett i at Norge på denne måten truer ytringsfriheten.

Skriv under på
oppropet mot denne lovendringen i dag! Det er ikke riktig at et lite parti som nesten er under sperregrensenivå skal få lov til å trumfe gjennom denne lovendringen, i hvert fall ikke når et helt Storting (utenom kanskje Krf som ikke har tatt stilling til lovendringsforslaget ennå) er mot den. Det er så udemokratisk som man kan få det til.

Jens Stoltenberg har dessverre sagt at alle regjeringspartiene skal stille seg bak dette. Det kan bare ikke skje!




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .