onsdag 24. desember 2014

Overbefolkning - elefanten i rommet




Klimakrise

I mange tiår nå har det vært et enormt fokus på å endre på hvordan vi (særlig vi i Vesten) lever for at våre barn skal ha en jord å leve av i fremtiden. Dette er selvsagt veldig bra. Vi kan ikke fortsette å leve slik vi gjør nå. Og det kan i hvert fall ikke bli slik at alle menneskene på denne planeten skal leve på samme måte som vi i Norge er vant med. Da hadde nok økosystemet kollapset på få dager. Så at klima, miljø, forsøpling, forurensing, etc. er på dagsorden er veldig bra og viktig!

Nå i høst var det nok engang en klimakonferanse, denne gang i Peru. Hva fant verdens ledere ut at vi skal gjøre? Det er nok engang snakk om å kutte i utslippene her hjemme og i utviklingsland. Det løser visstnok floka. De ble enige om "å gjøre mer enn i dag". Wow. Ok. Veldig konkrete mål altså.

Elefanten

Det som forbløffer meg er at det sjelden (eller aldri?) blir tatt opp hvordan vi skal løse den tilsynelatende ustoppelige befolkningsveksten. Jo flere mennesker vi blir, jo mer forbruk, forurensing og forsøpling blir det. Kanskje det er på tide å se på hvordan vi kan bremse denne veksten? For det er klart at den ikke kan fortsette i det uendelige. Én dag må det bremses ned, eller man må si stopp, eller så må man akseptere en kollaps.

Det er vel flere grunner til at dette er et for følsomt tema til at det i det hele tatt blir vurdert. Men de to sterkeste "kreftene" for befolkningsvekst er etter min mening disse: De fleste religioner er sterke tilhengere av befolkningsvekst og er ofte motstandere av prevensjonsmidler og abort. (Et nylig eksempel på dette finner du her.) I tillegg vil jo befolkningsvekst være en sterk pådriver for økonomisk vekst (og være til hjelp mot "eldrebølgen"). Begge disse "kreftene" vil gjøre at få vil tørre å leke med idéen om å stagnere veksten av antall mennesker.

Vår tids største utfordring

Så jeg vil heller at politikere og aksjonister skal begynne å fokusere mer på dette med befolkningsvekst, og hvordan denne truer en bærekraftig fremtid, og på den måten løse klimakrisen i samme slengen. Det er mye kritikk av Kinas "ettbarnspolitikk", men kanskje må lignende innføres på verdensbasis for at ikke økosystemet skal kollapse foran våre øyne. Men det er vel slik at alt må gå rett vest før vi mennesker tør å innse at noe er galt. Alt for sent, som vanlig.

Men man kan jo alltids håpe at vi finner løsningen i tide...