fredag 20. mars 2009

Kunsten å bli fornærmet
NEWSFLASH: Er det noe du ikke liker? Bli fornærmet!


Jødene er fornærmet fordi de mener det er så mye antisemittisme i Norge og i verden for øvrig, muslimene er fornærmet på grunn av hijabsaken, Siv Jensens (Frp) utspill om snikislamisering og Martin Kolbergs (Ap) kommentar om radikal islam, de kristne er fornærmet fordi de føler islam blir behandlet bedre enn kristendommen av frykt for voldstrusler, kreasjonistene er fornærmet fordi NRK sender en Darwin-dokumentar i Darwin-året, og så videre...


Til jødene som er fornærmet

Det er relativt lite antisemittisme i verden. At dere ikke forstår satire og at dere ikke forstår forskjell på kritikk av stat vs kritikk av folket staten representerer, er ikke vår feil. Folk i Norge kritiserer de norske, amerikanske, israelske, franske, tyske, tyrkiske, kinesiske, osv., statene støtt og stadig, men det betyr ikke at man kritiserer innbyggerne i disse landene. Hvis ikke det eksplisitt sies at man kritiserer folket så trenger man ikke føle seg truffet.


Til muslimene som er fornærmet

La det sies først som sist; vi trenger dere! Vi trenger innvandrere i Norge, fordi det bor så få her og det (inntil nylig i hvert fall) har vært et enormt behov for arbeidskraft. Dere er uvurderlige! Takk for at dere er her.

Men...

1. Hijab: Det er ingen menneskerett å gå med hijab og man må respektere at det finnes uniformsreglementer som må overholdes og at folk ikke kan gå med det de vil til alle mulige uniformer. Det høres kanskje slemt ut, men å si at man må gå med et plagg "bare" på religiøst (eller kulturelt) grunnlag er rett og slett ikke godt nok. Hvis man tar det skrittet at man godtar noe fordi det er en persons religion at vedkommende må enten ha på seg eller gjøre et eller annet, så må man samtidig kaste bort alle former for uniformsregler eller andre regler for øvrig.

For hvem skal bestemme hva som er religion og hva som ikke er det? For mange er fotball en religion. Eller hva med cannabis? For rastafari-religionen er røyking av cannabis noe religiøst. Skal de som er medlemmer av denne religioner få lov til å røyke cannabis i politiuniform? Eller få lov til å røyke cannabis i hverdagen til tross for at det er forbudt?

Dette er satt på spissen med vilje. For de som står utenfor er det religiøse ved å bære hijab likestilt med det å forgude fotball eller røyke cannabis på en spirituell måte. Det er ingen menneskerett å jobbe på 7-Eleven. Jeg har jobbet mange steder og der har det ofte vært strenge regler på hva man kan og ikke kan ha på seg. Alt noen trenger å si nå hvis de blir nektet å f.eks. ha på seg piercing i kassa på Meny er: "Det er min religion. Jeg klager til Likestillings- og diskrimineringsombudet!"

2. Siv Jensen: Ikke bry dere med hva den dama sier. Hun har alltid ytret seg slik når hun vil sanke et par flere prosentpoeng på meningsmålingene. Dessverre er det flere som biter på.

3. Martin Kolberg: Kolbergs utspill var harmløst og har blitt hausset opp på grunn av Thorbjørn Jaglands bedrevitenhet.


Til de kristne som er fornærmet

Dere må slutte å kaste stein i glasshus. Dere blir like mye og like ofte fornærmet og forferdet som alle de andre religiøse personene som blir kritisert. Det er ingen, eller i hvert fall ytterst få, muslimer som har tydd til vold i Norge på grunnlag av kritikk. Det er selvfølgelig trist at flere av dere fikk trusler rettet mot dere under karikaturstriden, men hvis dere tror det bare er muslimer som driver med trusler og vold mot sine meningsfiender så må dere prøve å fordype dere litt mer i nyhetene.

Det er gjentatte nyhetssaker om kristne personer som utøver vold på andre mennesker av ulike grunner. Dette er ikke noe nytt, men noe som har pågått så lenge kristendommen har eksistert. Fei for egen dør før dere kritiserer andre.


Til kreasjonistene som er fornærmet

Evolusjonsteorien er den beste vitenskapelige forklaringen vi har på hvordan livet på jorden har utviklet seg. Til den dagen dere kan komme med en vitenskapelig hypotese som kan repeteres og/eller etterprøves kommer kreasjonisme eller intelligent design ikke til å bli akseptert som vitenskap. Det er ikke noen grunn til å bli fornærmet fordi man hyller Charles Darwin på NRK i selveste Darwin-året. Det skulle bare mangle.

Istedenfor å komme med gjentatte løgnaktige påstander, misvisende fakta, lurendreierier og religiøst vissvass kan dere faktisk prøve å utøve virkelig vitenskap og på denne måten overbevise oss alle om at det er noe hold i det dere sier.Til alle fornærmede

Man kan ikke skrike høyt og bli fornærmet hver gang man opplever kritikk. Det er lurt å prøve å forstå hvorfor man blir kritisert istedenfor å ty til fornærmelser støtt og stadig. Det er ingen menneskerett å slippe kritikk. Det er noe alle må tåle. Hvis ikke kommer dette landet og denne verden aldri til å bestå. Folk må bli litt mer tykkhudet.
Det er lov å ta livet litt mindre seriøst.


Jeg leste et bra sitat en gang:

We aren't free until we learn to laugh at ourselves.


. .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra skrevet. Bare synd at mennesker generelt har veldig liten selvinnsikt og mener at alle andre har feil, fremfor at en kan gå i en selv og innse at man handler og oppfører seg urimelig.

Anonym sa...

Forskere og politikere ser ikke ut til å makte å definere ”radikal islam” og henger seg mer opp i metoden enn innholdet. Radikaliteten består ikke i at kampen mot vestens verdier utføres med voldelige midler, men at våre verdier faktisk utfordres så alvorlig som de gjør, selvom denne kampen føres med ”demokratiske” midler, som krav om tilpasning, særrettigheter, ekstraordninger osv. Konsekvensene er de samme: undergraving av verdiene vesten er tuftet på.

Muslimer kan ikke velge vekk de mer ubehagelige delene av Koranen, uten å bli inautentiske muslimer, fordi de således ville utfordre Koranens autoritet og det er ikke tillatt for muslimer. Siden alle muslimer bekjenner seg til den samme tro, med den samme kilde, som utfordrer vestens verdier så fundamentalt, vil alle muslimer mentalt være radikale selv om ikke alle griper til våpen.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Shiva sa...

Prøv å holde dere til saken slik at jeg slipper å slette flere kommentarer :)

Dette innlegget handler ikke om snikislamisering, men det at folk blir fornærmet.

Takk.

Anonym sa...

Så bra! Helt til du brukte det voldsomt forslitte og misbrukte ordet "patetisk". Da ble faktisk jeg litt fornærmet. Men jeg biter det i meg.

Shiva sa...

Ja, jeg fikset litt på ordbruken der :)

Anonym sa...

Akkurat som jeg skulle ha skrevet det selv;)
Er så enig.

Anonym sa...

Hvis muslimene her i landet føler at de blir mobbet, har det vel kanskje noe med at de er ei folkegruppe her i landet som krever spesialbehandling og det får de så det monner, spesialkjøtt, kristendomsundervisning ut av skolen, bønnefri i arbeidsdagen, moskeer etc.

Forslag har vert oppe til høring, kjønnsdelte skoler, gutter og jenter skal ikke ha gym ilag etc.

Og kjære muslimer, dere kom til norge for å få et godt liv, noen kom pga krenking av menneskerettigheter i landet, atter andre av at ryktet om at i norge der "får" vi det.
Noen av dere velger å flytte hjem igjen etter x antall år, da dere kan leve som grever i deres eget hjemland av trygdeordningene dere tar med dere i og med at dere har vert norske statsborgere.
Noen av dere hadde det så vondt i hjemlandet at minnene derfra vil dere helst glemme, noen av de glemmer endatil kultur og religion pga rasisme, motsetninger, hat, familiære, forfølgelse og lemlestelse.

Skjønner at dere ikke vil miste kulturen deres, men ikke dytt den på andre eller forherliger den med handlinger vi blir pålagt å gjøre for dere( som td å la vere å ha skinke på nista vår), satt på spissen, men det er selvopplevd.

Hver og en blir negativt eller positivt kritisert, og det må alle lære seg å takle.

Anonym sa...

Det er lov å bli fornærmet, det være seg muslimer, jøder eller hippier. Men det er en kjennsgjerning at muslimer generelt har en totalt uakseptabel oppførsel når de føler seg tråkket på tærne.
Med deres skremmende og utagerende væremåte
i forbindelse med muhammedtegningene og nå sist demonstrasjonene for Palestina i Oslo klarer
de utmerket godt selv å tiltrekke seg folks oppmerksomhet på en negativ måte. Da må de også
tåle at fokus rettes mot dem, og tåle både kritikk og negative tilbakemeldinger, det være seg fra politikere eller den vanlige mannen i gata.
At flertallet av dem kommer fra diktaturstyrte land som er totalt blottet for demokrati
forklarer kanskje muslimenes manglende evne til å tilpasse seg i et vestlig demokratisk land.
Men det er ingen unnskyldning.
En imam gikk ut i VG for et par år tilbake og ba muslimene moderere seg. Han understreket
at ifølge koranen er det ikke lov å ty til vold, starte krig eller på noen annen måte oppføre seg utagerende for å få endret et lands lover og regler til å være mer tilpasset islam. Dersom en muslim ikke kan praktisere sin tro som han ønsker i det landet han bor i og ikke kan følge de lover og regler som gjelder i landet,
er han selv ansvarlig for å flytte til et land hvor dette er mulig.
Så hvorfor gjør ingen av dem det? Fordi valget står i de fleste tilfeller mellom demokrati og diktatur. Og de velger demokrati. Da bør de også lære seg hva demokrati innebærer. De kan ikke bare få og få uten å gi noe tilbake. De har så langt utvist en ekstremt dårlig evnte til både forståelse og tilpasning.
Og å takke noen for at de er her som arbeidskraft er totalt misforstått, da har
du ikke fått med deg at; "Hver fjerde ikke-vestlige innvandrere får sosialhjelp. Det er fem ganger så mange som i befolkningen ellers,
der andelen er 5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)." http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=538305
Og det er et skremmende høyt antall du bruker DINE skattepenger på i forhold til prosentvis antall innvandrere i landet.

Shiva sa...

Til siste anonym:

Du sier det er en "kjennsgjerning at muslimer generelt har en totalt uakseptabel oppførsel når de føler seg tråkket på tærne" og referer til deres oppførsel i forbindelse med karikaturstriden og demonstrasjonene for Palestina i Oslo.

Jeg mener selvfølgelig at det er helt på trynet at noen blir så oppildnet av en tegning. Det er tross alt "bare en tegning" vil vi si her i Norge og Vesten for øvrig. Men nå har det seg slik at jeg har studert religion noen år og vet at innen den islamske kulturen så er det et ekstremt fokus på bildeforbud. Det har det vært i lang, lang tid. Så at det blir en "clash" når dette møter en åpen vestlig tradisjon hvor bilder har mildt sagt liten betydning er ikke så overraskende. Dette unnskylder ikke muslimene, men det gjør det også lettere å forstå hvorfor enkelte av de reagerer slik de gjør.

Og demonstrasjonen mot Israel og for Palestina i Oslo nå nylig er et ekstremt dårlig eksempel. Det er en betydelig generalisering på gang hvis man mener at de som demonstrerte mot Israel den kvelden er representativt for muslimer generelt. Det var folk fra alle etnisiteter og samfunnslag med i demonstrasjonene. Og flertallet av de som var med er allerede kjenninger av politiet fra tidligere saker som oppsøker slike arrangementer bare for å lage kvalm. Så du må nok lenger ut på landet med den.

Ang. "uslimenes manglende evne til å tilpasse seg i et vestlig demokratisk land" så vil jeg bare nevne at et stort flertall av muslimene HAR tilpasset seg å bo her. Vi snakker om veldig få mennesker som ødelegger for alle andre.

Ang. VG-linken så vil jeg bare si at du har rett i at det er høyere antall personer som får sosialhjelp blant ikke-vestlige innvandrere sammenlignet med befolknignen ellers, men at dette ikke betyr en døyt. Førstegenerasjons innvandrere har opplevd ekstremt mye i sitt liv og at disse sliter psykisk og fysisk er ikke overraskende. Når det kommer til deres barn så vet jeg ikke hvordan tallene er der, men selv om det er samme trend der så er det stor sannsynlighet for at grunnen til det er dette:

"SSB-forsker Lars Østby mener på sin side at språkproblemer, diskriminering, manglende kvalifikasjoner eller manglende papirer som dokumenterer utdannelse, og mangel på nettverk, gjør at mange ikke klarer å få seg jobb."

Det gjør meg INGENTING at skattepengene mine brukes der det trengs; dvs. blant folk som trenger hjelp. At systemet kan misbrukes er selvfølgelig trist, men ikke noe nytt og ikke noe bare innvandrere gjør.

Jeg betaler skatt fordi jeg vil hjelpe samfunnet fordi det indirekte hjelper meg tilbake. Jeg har tillit til at myndighetene forvalter og distribuerer disse pengene på en forsvarlig måte. Feil kan oppstå, systemet kan utnyttes, men alt i alt lønner det seg. Vi er tross alt innbyggere i verdens beste land å bo i*, vi har ikke nød, sult, krig e.l. å bry oss om, vi har gratis utdanning til høyeste nivå, tilnærmet gratis helsetjeneste, trygghet, demokrati og ikke minst frihet. Det er DETTE jeg betaler for via skatteseddelen min, og det gjør meg INGENTING å betale skatt. Det skulle bare mangle. Så egoistisk er jeg ikke.

Shiva sa...

*Island vant riktignok "denne gangen", men etter finanskrisen vil jeg si at vår 2. og Islands 1. plass på rankingen må byttes om.

Anonym sa...

Noen liker simpelten bare å bli fornærmet og her i landet lager vi særrettigheter for minoritetsgrupper som sutre for de ikke får oppfylt sine krav, det vere seg mordere, ranere, pedofile, bifile, homofile, muslimer, satanister, kakser og vestkantungdom på rølpetur etc.
Ikke alle typene har like alvorlige krav, men uansett er det noe eller noen det går utover. Forbannet sørgelig at folket ikke bare verdsetter den friheten vi har her i landet, men MÅ grine seg til noe som er vannvidd for flertallet.

Shiva sa...

"Forbannet sørgelig at folket ikke bare verdsetter den friheten vi har her i landet, men MÅ grine seg til noe som er vannvidd for flertallet."

Denne siste setningen likte jeg :)

Anonym sa...

"3. Martin Kolberg: Kolbergs utspill var harmløst og har blitt hausset opp på grunn av Thorbjørn Jaglands bedrevitenhet."

Endelig en(til) som er i stand til å holde hodet kaldt og ikke tuter med de mer fordummende media.

Gokkling sa...

Eg blei litt fornærma over at du ikkje inkluderte nynorskminoriteten i dette innlegget her. Me er også norske. :(

Og fornærma.