søndag 29. mars 2009

- Noen må si imot ekspertene!


Kreasjonistene skviser inn sine synspunkter i den amerikanske skoleundervisningen.


I et land uten fellesplaner for undervisningen slik vi har i Norge, er det opp til de ulike lokale utdannings- eller skolestyrene, såkalte "boards of education", å bestemme hva som skal undervises i skolene som ligger under disse. Derfor er det uendelige dragkamper hele tiden i de ulike amerikanske statene, mellom kreasjonistene på den ene siden og de som støtter den vitenskapelig dokumenterte evolusjonsteorien på den andre.

Denne uken stemte det såkalte "Texas Board of Education" over den statlige undervisningen med tanke på evolusjonsteorien. Heldigvis klarte ikke kreasjonistene å få gjennomslag for sitt ønske om å få inn at lærerne skulle undervise "styrkene og svakhetene ved vitenskapelige teorier". Men de klarte visstnok å lure inn noen andre fraser. Et eksempel på dette er punktet hvor "studentene/elevene skal analysere og evaluere vitenskapelige forklaringer vedrørende cellens kompleksitet", et argument som i følge NewScientist.com er som tatt rett ut av teksthåndboka til tilhengerne av intelligent design (dvs. "kreasjonisme light").

Et annet hårreisende punkt er at kreasjonistene klarte å få inn en forandring hvor det blir tillatt å lære bort ulike "teorier vedrørende opprinnelse, alder og historien til universet" og hvor de fikk fjernet den delen hvor det referes til at universets alder er ca. 14 mrd år gammelt.

Evolusjonsmotstanderen og tannlegen Don McLeroy er en av medlemmene av "Texas Board of Education" og han uttrykte to setninger under fredagens høring i styret, to setninger som viser akkurat hvordan denne gjengen tenker og hvor lite de setter pris på de som har peiling på vitenskap. Han sa rett fram:

Jeg er uenig med disse ekspertene.
Noen må si imot ekspertene.


I rest my case..

Ingen kommentarer: