onsdag 27. mai 2009

Å flytte russefeiringen

Foto: Aftenbladet.no


Saken: Flere har ytret seg nok engang i bekymring overfor russefeiringen landet over. Mange har foreslått å flytte feiringen til etter eksamensperioden.


Nikolai Astrup i Oslo Høyre skriver i Dagsavisen 25. mai i år at eksamen burde flyttes til før 17. mai og at russefeiringen burde flyttes til etter denne datoen. Og senest i dag skriver Dagbladet
at Norsk Lektorlag og Høyre sammen er enige om å flytte denne festperioden.


Russefeiringen og mai måned


Det flere av disse ikke skjønner er at uansett hvordan russefeiringen var organisert før, når den ble feiret og på hvilket grunnlag man deltok i feiringen, så er det slik at russefeiringen
i dag er knyttet til de siste dagene i april og de første to-tre ukene i mai. Natt til 1. mai, hele de to første ukene av mai måned med kulmineringen 16. og 17. mai, er fundamental for russefeiringen i dag og man kan ikke bare "flytte" en så uorganisert feiring med en uorganisert "medlemsmasse" til andre datoer slik man selv vil.


Sosialt


Greit nok, man kan si mye dumt om russen. Mange finner på mye som de fleste av oss aldri ville ha tenkt på, og russeknutene er ikke akkurat harmløse de heller. Men de aller fleste russ bryr seg ærlig talt ikke om de knutene, eller bruker i hvert fall skjønn. Man er den man er og vil kose seg i et godt lag akkurat som de fleste andre. Russetiden er for de aller fleste fylt med glede, sosialt samvær, samhold, enhet og er samtidig en av de få gangene i livet folk er patriotiske her i landet. De fleste har stolt på seg det norske flagget og mange deltar for første gang i 17. mai-tog på eget initiativ.

Russefeiringen er en feiring av seg selv og også Norge. Koblingen til mai, Norges nasjonalmåned, er ikke tilfeldig i mine øyne. De passer veldig godt sammen og er et sikkert vårtegn. Jeg blir rørt hvert år når jeg begynner å se de rød- eller blåkledde menneskene løpe eller kjøre rundt og lage ablegøyer. Da vet man at våren er kommet og at man nærmer seg sommeren.


Omorganisering


Å prøve å rokke ved denne tradisjonen er ikke særlig lurt. Russefeiringen er kommet for å bli, såfremt man ikke forbyr hele greia. Det ville være veldig dumt. Å frata en hel gruppe retten til å kose seg sammen med sine medruss vil bli oppfattet som uhyre urettferdig og bare skape misnøye. Hva med å omstrukturere hele det siste skoleåret? Å feire i mai er for russen like viktig som det er for nordmenn flest å ha fri og feire Norge på 17. mai. Det ligger i blodet. "Det skal være slik." Det er bedre å komme russen i forkjøpet og flytte eksamenen til før 1. mai slik at russen kan kose seg de tre ukene etterpå med feiring uten at det går utover skoleprestasjonene.

Feiringen er i dag knyttet til datoer, ikke så mye annet. Man feirer ikke "på trass" mot skolen. Det er fordi man nærmer seg slutten på den videregående opplæringen og fordi mai måned passer perfekt for denne type feiring. Man kan ikke flytte selve russefeiringen siden den er knyttet til disse datoene. Man må heller flytte eksamenstidene.


Alternativet er å la juni og mai måned bytte plass..

6 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Espen R. sa...

17. mai er jo en viktig dato for russen, så da burde kanskje eksamen ha vært en uke eller noe før det, og russefeiringa kunne da startet på 17. mai?
.. eller?

Shiva sa...

Over halve mai er viktig for russen.

Det har utviklet seg en tradisjon hvor man starter rundt natt til 1. mai og slutter rundt 17. mai.

Jeg tror ikke man kan dra russefeiringen bort fra disse datoene med "makt"...

Anonym sa...

Det hører vel egentlig ikke hjemme å feire før man har gjort noe ferdig! De færreste fotballag feirer før kampen er slutt, og eksamensfesten på universitetet er heller ikke før man er fedig med eksamen! Etter å ha slitt i 3 år, så er det vel dumt å ikke sette inn en skikkelig sprint helt inn til det siste?

Når russen kommer videre til høyere utdanning så må de nok pent belage seg på å sitte på en lesesal i største delen av mai. Og det burde de også gjøre på videregående. For uansett om de har hatt 3 år på å lære seg pensumet, så teller hver time frem til eksamen.

Russetiden er blitt en tradisjon over tid, hvorfor kan det ikke da bli utviklet en ny tradisjon? Det er bare å starte! Flytt eksamen til mai. Start heller feiringen natt til 17 mai, for så å feire frem til sensuren faller(som da må være en gitt dato!)! På denne måten får russen sin halve mai måned med feiring, og i tillegg gode karakterer og ett godt faglig grunnlag til videre utdanning!

Håvard

Shiva sa...

Håvard:

Russen har for de fleste blitt synonymt med nasjonalfeiringen og har blitt en vanlig del av opptakten til 17. mai.

Det viktigste for meg da jeg var russ, og det inntrykket jeg får fra de fleste andre som har vært og er russ, så er det viktig at man begynner hoveddelen av feiringen natt til 1. mai når klimaks den 17. mai og slutter rundt den datoen. (Da jeg var russ var det f.eks. utblåsning den 20. mai.)

Det er delvis på grunn av fridagene, delvis på grunn av nasjonalmåneden og delvis fordi man nærmer seg slutten på den videregående opplæringen.

Jeg tror ikke det blir lett å flytte denne feiringen siden de er så hengt opp i nettopp de første ukene i mai.

Da får man heller flytte eksamenene to-tre uker bak.

Shiva sa...

bak=før