søndag 3. mai 2009

Moralvokter Monsen hedres 5. mai

Nina Karin Monsen, vinner av Fritt Ords pris 2009


Saken: Filosof og selvutnevnt moralvokter Nina Karin Monsen har blitt tildelt Fritt Ords Pris 2009 etter hennes deltakelse i debatten rundt den nye ekteskapsloven. Tirsdag 5. mai blir prisen overlevert i den nye operaen i Bjørvika.


16. april kunne NTB melde om at Nina Karin Monsen får Fritt Ords pris for 2009. Denne prisen er blant annet basert på hennes bok Kampen om ekteskapet og barnet og hennes deltakelse i debatten om den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Prisen, 400.000 kroner og en statuett, blir utdelt 5. mai i Operaen i Bjørvika. I kjølvannet har flere ytret seg negativt til denne avgjørelsen.


- Fritt Ord-prisen tar liv

I kjølvannet av denne saken og prisutdelingen har det altså vært ytret en del negativitet fra andre profilerte personer, og det har blitt opprettet en Facebook-gruppe til støtte for homoaktivist Kim Friele som nå har bestemt å levere tilbake sin Fritt Ord-pris fra 1978 i protest mot at Nina Karin Monsen har blitt tildelt prisen. Håkon Haugli i Arbeiderpartiet (Ap) spør i Dagsavisen 20. april om Monsen har blitt "priset for sin skamløshet" og lederen i samme avis 25. april mener at Frieles reaksjon er forståelig.

De seneste innslagene i debatten er f.eks. Guro Sibekos uttalelser om at Fritt Ord "tar liv ved å gi Fritt Ord-prisen til Monsen." Sibeko sier videre at Monsen må få lov til å si det hun vil, men at "til nå har vi kunnet le av hennes absurde meninger. Fritt Ord har høy respekt i samfunnet, og ved å gi henne en pris er du med på å legitimere hennes standpunkter."

Sterke ord? Ja og nei. Jeg må innrømme at det er å sette det veldig på spissen, men det ligger noe i dette. Sibeko som er tidligere leder i Landsbevegelsen for lesbiske og homofile (LLH) kjenner til tallene. Selvmordstallene for homofile personer i Norge er skyhøye sammenlignet med gjennomsnittet. Hennes argument er at Fritt Ord bidrar til dette tallet ved å gi Nina Karin Monsen en pris for sine uttalelser.

Andre som har uttalt seg i det siste i denne saken er Anne Holt og Tine Kjær som er skuffet over argumentene til Monsen og hennes likesinnede. Men ikke overraskende hyller kristentoppene
Monsens bidrag til debatten og at hun får Fritt Ords pris.


Ikke helt greit


Jeg har skrevet tidligere at utdelingen av prisen er "helt greit" fordi jeg ville kommentere Monsens påstander og ikke selve utdelingen av Fritt Ords pris. Men jeg vil nå innrømme at dette var uheldig sagt. For det er ikke ok at Nina Karin Monsen hedres med en pris for sine uttalelser. Jeg burde vært klar på dette tidligere. Derfor skal jeg sammen med en haug med andre folk i kveld ned til Operaen i Bjørvika for å demonstrere
mot Fritt Ords prisutdeling og mot Nina Karin Monsens uttalelser. At en person har lov til å si at "ingen ønsker seg homofile barn" er selvfølgelig viktig. Ytringsfriheten er der. Men at en person blir gitt en pris for å si sånt? At en person får en pris for å rangere verdien av mennesker? Nei, der går grensen.

Francis Sejersted, styreleder i Fritt Ord, sier til Dagsavisen at han aldri ville gitt prisen til nynazister. Hvorfor ikke? Hva er forskjellen mellom nynazistenes hetsing og rangering av en menneskegruppe og Monsens?


Kristian Fredriks plass, 5. mai, 18:00


Markeringen mot Fritt Ords prisutdeling vil bli gjennomført på Christian Fredriks plass i dag, 5. mai, kl. 18:00. Det er på sjøsiden av Oslo S, ikke langt fra Operaen i Bjørvika hvor prisutdelingen skal foregå. På Christian Fredriks plass vil det bli debatt og appeller, og en protestkonsert av duoen "Quiet Quiet Project og The Hungry Hearts". Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å delta i markeringen mot Fritt Ords prisutdeling.


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar:

noamish- sa...

Dagbladets Trude Ringheim skrev i fjor at homofil er noe man ER, og at det dermed er likestilt med rasisme å rakke ned på dem som står fram.

Feil, du er et menneske - mann eller kvinne! Tiltrekning er noe du FØLER. Framstående homofile er selv foreldre, og beviser nettopp dette grunnleggende faktum. For å få barn må du følge spillereglene!

Det er også et faktum at selvmordsraten blant ungdom har økt sterkt siden 1970, altså kan det tyde på at det ikke har hjulpet med mer åpenhet om homofili. Snarere tvert om! Jeg anklager homobevegelsen og andre for å ha lokket norsk ungdom ut på glattisen ved å få dem til velge en unaturlig og skadelig identitet. Sosialt kan den nemlig påvises skader - samfunnsstrukturen får på sikt nye problemer...