torsdag 18. februar 2010

Protestantiske kirkers "rankingsystem" i USA
Saken: Blant de protestantiske kirkene i USA er det en slags ranking med Episcopalians "på topp" og Baptists og andre evangelicals "på bunnen." Jeg vurderer å se nærmere på dette i mastergradsstudiet mitt.


Jeg går på mastergradsstudiet i Religionshistorie ved UiO og et av emnene jeg tar dette semesteret er REL4210 - Religion i USA. Blant pensumbøkene i dette emnet har vi
Religious America, Secular Europe?, som jeg ga en kjapp beskrivelse av i forrige blogginnlegg, og Habits of the Heart som jeg også har fullført. To gode bøker som jeg anbefaler på det sterkeste for de som er interessert i religion generelt og forholdet mellom amerikansk og europeisk religiøsitet spesielt.

Det er selvsagt mange interessante punkter som kommer opp i disse bøkene, men et fenomén i amerikansk religiøsitet som særlig har fanget min interesse er dette med den religiøse mobiliteten blant amerikanere, og da særlig innen den protestantiske delen av kristendommen. Jeg siterer fra
Religious America, Secular Europe? (s. 20 - min utheving):


...churches [in the U.S.] are markers of class. The pluralism of American denominations combined with the high geographical mobility of Americans [have produced] a unique system of class symbolism. Thus in every American community there developed (...) a ranking of Protestant churches in terms of status. (...) ...usually with the Episcopalians on the top, followed by Presbyterians and Methodists, down to Baptists and other Evangelicals.Og på neste side kommer forfatteren med et eksempel på dette:


A colleague told me that he grew up as a Baptist but that now, having become a professor, he had joined a Methodist church. I already had some sense of the denominational status system, so I asked him: "Why not Episcopalian?" He replied: "No, that would be pushing it."For meg er dette utrolig fascinerende og noe jeg vurderer å fordype meg i på mastergradsstudiet. Ingenting er sikkert ennå, men jeg skal til USA i sommer for å besøke småbyen jeg var utvekslingsstudent i for ti år siden, og lurer på om jeg skal kombinere dette med en aldri så liten religionssosiologisk forskning i byen.

Vi får se ;)


____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg,

4 kommentarer:

ernieball sa...

Sprøtt! Ulik sosial status blandt de ulike trosretningene? Hva bygger det på? Hvordan har det blitt slik? Det er kanskje det du skal finne ut nå fremover? :)

Craaazy shit, anywayz....

...en aldri så liten religionssosiologisk forskning i byen.

Dritkult! :)

Shiva sa...

ernieball:

Sprøtt! Ulik sosial status blandt de ulike trosretningene? Hva bygger det på? Hvordan har det blitt slik? Det er kanskje det du skal finne ut nå fremover? :)

Craaazy shit, anywayz....
-

Det er nok mange faktorer som spiller inn her og jeg kan nok ikke gå inn på alt, men vil i hvert fall forske og studere det fenoménet litt og se hva jeg finner ut. Jeg må først velge en teoretisk vinkling å bygge oppgaven på, noe jeg driver med nå i oppstartsfasen (driver og skriver på en prosjektskisse som skal være ferdig i mai - når den er klar kan jeg jo alltids lage et innlegg om hvordan jeg ser for meg at forskningen vil bli gjennomført og hva jeg helt eksakt skal se på).

"...en aldri så liten religionssosiologisk forskning i byen."

Dritkult! :)
-

Ja, jeg har på følelsen at dette blir utrolig spennende! Jeg skal holde dere oppdatert ;)

ernieball sa...

Du er søren meg flink du, Shiva ;)

Shiva sa...

ernieball:

Du er søren meg flink du, Shiva ;)-

Haha, deg om det :p

Men takk for støtten!