tirsdag 9. desember 2008

En vitenskapelig søken etter Jesus


Forrige helg (5.-7. desember, 2008) samlet mange lærde seg i Amherst i staten New York (USA) for
det første møtet i en rekke møter som skal handle om en søken etter den historiske Jesus som er beskrevet i de kristnes hellige bok; Bibelen. Prosjektet, kalt The Jesus Project, er sponset av den sekulære tankesmia Center For Inquiry (CFI) og dens komité kalt Committee for the Scientific Examination of Religion (CSER), og prosjektet samler historikere, bibelforskere og teologer for å finne ut hva som kan bevises vitenskapelig om den historiske Jesus.

Dette er et mer vitenskapelig forsøk på å gjøre det samme som
The Jesus Seminar prøvde å gjøre på 80- og 90-tallet. Problemet med The Jesus Seminar var at det hadde problemer med å distansere seg fra troen til medlemmene som deltok i seminaret. Det var drevet av teologi og ikke så mye av vitenskapelige metoder, og konklusjonene brakte flere spørsmål enn svar. Så nå prøver CFI å gjøre noe med dette og igangsette The Jesus Project som skal være fokusert utelukkende på vitenskapelige arbeids-måter.

Medlemmene av
The Jesus Project er mange og blant disse finner vi Gerd Lüdemann, Paul Kurtz, Robert Price, James Tabor, Robert Eisenman, David Trobisch, Bruce Chilton, Dennis MacDonald og R. Joseph Hoffmann. Alle medlemmene av prosjektet er enige i at det må være et fullverdig engasjement overfor viktigheten av den vitenskapelige metoden i løpet av prosjekttiden og også sagt seg enige i viktigheten av en nøytralitet overfor det som har med "beviser" for Jesus å gjøre.

I løpet av de neste møtene (det neste vil være i Chicago, USA, i Mai 2009) skal de blant annet; prøve å få til en "troverdig og konsekvent" oversetting av de fire evangeliene i Bibelen; finne ut hva årsaken er til at enkelte bøker ble kanonisert til det som i dag er Det nye testamente mens andre ikke ble det; finne paralleller mellom islam og tidlig kristendom når det kommer til vektleggingen av sine hellige bøker.


Resultatene av prosjektet kommer til å bli publisert i løpet av 2009 under tittelen
Sources of the Jesus Tradition: An Inquiry ved forlaget Prometheus Books.

Her kan du høre et intervju av en av deltagerne i prosjektet, Robert Price. Intervjuet er uført av Mark Scott for radiokanalen WBFO.

...

2 kommentarer:

Anonym sa...

kan jeg få anbefale ei bok?
"Den ukjente Jesus" av Oskar Skarsaune
Han tar for seg alle forsøkene på å finne ut av "den egentlige Jesus"
Han kler desverre ganske nådeløst av dem som "vet" at vi har andre og mer pålitelige kilder. De som trur at kirka har "gjemt" og "Tiet ihjel" skrifter som sier mer om JEsus enn evangeliene, får også servert historiske fakta som nok vil ryste dem....
Eller kanhende motivere dem til å lære historieleksa si?

Shiva sa...

Anonym 1:

Heisann!

Skarsaunes bok ja. Jeg har faktisk vurdert å lese den, men har ikke kommet så langt ennå :)

Takk for at du minnet meg på det!