fredag 12. desember 2008

Kanskje lurt å ikke provosere?


Jonas Pedersen (31) døde til slutt av det brutale volds-angrepet lørdag ettermiddag.


VG og Dagbladet forteller om Pedersen som til slutt døde av slagene og sparkene han pådro seg lørdag 05.12.08 etter å ha vært i slosskamp med en gjeng polakker og blitt holdt kunstig i live en stund. Det er ingen tvil om at overfallet var uhyre brutalt. Å slå og sparke en person som "slår etter bilen" er ganske ekstremt og de tre mennene ble fremstilt for varetekstfengsling noe de da rettmessig ble.

I ettertid har overvåkningsvideoen av hendelsen blitt vist gang på gang og viser hendelsen i ganske god detalj. Når man ser på videoen kommer det visstnok fram at voldsepisoden ikke var så "uprovosert" som man skal ha det til. Pedersen tok visstnok et del av et gjerde og dengte det i bilen, noe som kanskje ikke er så lurt. Dette stemmer selvfølgelig ikke med utsagnet om at han "slo etter bilen" eller bare var "borti bilen". Han slo rett og slett til bilen i følge nyhetene i går. Dette legitimerer selvfølgelig ikke handlingene til polakkene, og de fortjener straff for det de gjorde, men måten denne saken har blitt fremstilt på er heller ikke helt riktig da det ikke var uprovosert.

Jeg kjente ikke vedkommende, men kan si det slik at jeg ser hele tiden at folk som raver rundt fulle eller ikke fulle på byen ofte er ute etter å lage bråk og provosere folk. Dette trenger ikke å være en slik hendelse, men vi vet ikke helt nøyaktig hva som ble sagt, hva som er den nøyaktige foranledningen for angrepet på Pedersen. Polakkenes handlinger er selvfølgelig helt absurde og grusomme. Men hva tenker man når man slår i en bil med en del av et gjerde? Tror man at folk blir blide og glade og sier "skitt au"? Det er lov å tenke seg litt om før man handler.

Brødrene til Pedersen håper dette viser at
vold kan ramme hvem som helst", noe jeg mener denne situasjonen ikke viser da "hvem som helst" ikke denger til biler med gjenstander.

Det hele er selvfølgelig tragisk. Jeg synes synd på de etterlatte. Jeg håper polakkene får den strengeste straff vi kan gi dem. Det var totalt unødvendig å ty til vold i denne situasjonen.Det er viktig å påpeke at til tross for det enorme fokus rundt voldssaker i det siste ikke er påvist noen økning i voldshendelser de siste 25 årene. Folk er kjappe med å si at "alt var så mye bedre før" og at "nå går det til helvete" osv. Det er imidlertid viktig å besinne seg og se på fakta..

33 kommentarer:

Anonym sa...

Provosert eller uprovosert.. 4 års fengsel er helt lattelrig lite for å DREPE en fyr... Man får jo mer fo rå rane en bank, ville jeg tro..

Anonym sa...

strafferammen i norge er til å le av!!!

Anonym sa...

KOm igjen det norske folk...er det noen du virkelig hater....sloss med han ller henne spark henne i hodet....vips,slipper billig unna med 4år.Er som en laaaang ferie det i det norske fengselet.OH MY GOD,er det mulig.....4år???

Anonym sa...

Provosert eller ikke, det er flaut å se at de kun tar 4 år av den siktedes liv som betaling!

Ingen i landet har baller nok til å gi skikkelige straffer!

4år er ingenting! Han lipper sikkert ut tidligere pga "eksemplarisk oppførsel" under fengselsoppholdet.

Anonym sa...

hele rettsvesenet i norge er en stor vits. 4 år for drap. og hva i helvete skal vi med sånne aktorer vi har her i landet. de er jo fullstendig latterlige der de står frem . de skulle skamme seg hele gjengen. og sånn er det over hele landet.huff og huff for noen tilstaner vi kommer til å få videre . er jo helt absurd.

Anonym sa...

Dette svinet burde hatt 21 år i et Polsk fengsel. Dette er en helt forferdelig handling, og det kunne ha rammet hvem som helst. Det er latterlig og samtidig provoserende at en person får 4 år for slikt.

Anonym sa...

Ja...det er rart kriminelle liker seg i Norge.
4 år for mord.
Heia Norge!!! *not*

Anonym sa...

Straffen er horibel lav. Hadde vi nordmenn gjort noe slikt i Polen, så hadde det blitt en helt annen straff. Er det rart vi av og til blir rasister??

Anonym sa...

Problemer er selve tankesettet til domstolene. Man må SLUTTE å tenke på det som straff. Tenk heller på følgende: HVOR LENGE ØNSKER FOLKET Å FJERNE EN SÅNN PERSON FRA ALLE OSS ANDRE? Svaret mitt vill vært : MINIMUM 10 ÅR.

Anonym sa...

Herregud 4 år det er hva ett liv er verdt?
Send ham til usa så blir han straffet.

Anonym sa...

Jeg må si meg enig. Dette er et hån mot Jonas og hans etterlatte. 4 år er et liv verdt. Jeg håper de som legger ned en slik straff virkelig får oppleve dette nært innpå livet sitt. Så kynisk er jeg, men det blir man av å ha latterlige lave straffer i Norge. Da blir man kynisk og setter lav verdi på livet.

Anonym sa...

det er bare å rope hurra for at vi har ett sånn fantastisk inkompetent og skammelig rettsvesen her i norge. heia ola dunk.4 år. det skulle faen med vert noen av de som hadde mistet en i familien. da hadde de kanskje tenkt seg om litt. jævla molboland...

Anonym sa...

Skulle vært som i NY....-3 strikes and youre out! Tryggere i nys gater enn i oslo....-sier vel litt.Ingen kriminelle som har respekt for politiet i norge!!!

Anonym sa...

4år?? Hvorfor ikke 25års fengsel?? Er jo helt på tryne de norske lovene. Mannen har ødelagt en familie. Også er 4 år alt han får. Mannen kommer til å le hele veien til fengslet.

Anonym sa...

jeg mener vi må få ett nytt styre her i lanet. en tyrann eller det som verre er. så kan han få ryddet opp i fengslene her i landet. for det kan faen ikke rettsvesenet eller politikerene her i landet klare. er faen ikke rart en ønsker seg pakket hjem til der de hører hjemme. he he.

Anonym sa...

Tja.. Er ikke helt enig med straffen på 4år for MORD,men jeg har selv opplevd at en fotgjenger tok løpefart og sparket inn døra på bilen! Hva f***! Det går vel ann å tenke seg om 2 fganger før man gjør noe sånt. Hanslapp unna med et slag i brystet:) Og han sa selv at han fortjente det. Man må regne med en eller annen form for reaksjon når man gjør herverk på andre sin eiendom!

Anonym sa...

Rasisme sa du??
Siden 1990 har over 100 nordmenn blitt drept av innvandrere.
Det er flere falne enn kompani Linge hadde under siste verdenskrig.
Politiet hevder de har kontroll.
Til sammenlikning har nordmann drept ÉN innvandrer siden 1945!
Holmlia 27. januar 2001...
Benjamin Hermansen ble stukket til døde.
Seks dager senere går 40.000 i tog mot rasisme.
Gjerningsmennene dømmes til fengsel i 15 og 16 år
Natt til 1. november 1998 blir Rune Berg lett offer for en gjeng av fremmed opprinnelse.
Hovedmannen var tilbake i Oslo-gatene før det var gått tre år.
Ingen gikk i tog mot rasisme...
Og Rune er ikke alene...
Rasisme er ikke bare hvit mot svart.

Anonym sa...

vi kan vel få inn mullar krekar til å styre litt. han er vel fremdeles her i landet vel. he he

Anonym sa...

Dette er en latterlig blogg Shiva, en mann ble drept for å ha slått i en bil og du bagatelliserer disse krapylenes drapshandling ved å gjennom hele innlegget ditt si at han som ble drept fikk som fortjent, at han hadde seg selv å takke, enkelt og greit.

Du bør tenke litt over hva du faktisk sier, en slik straffeutmåling for en slik handling er rett og slett å straffe den dreptes nærmeste pårørende på nytt, det er slike straffeutmålinger som bringer frem tanker om borgervern, og dersom jeg hadde vært i nær familie med den drepte, hadde jeg hatt vanskelig for å avstå fra å gi deg en kavring dersom jeg skulle støte på deg. Du er motbydelig.

Anonym sa...

Kankjse ikke så lurt å provosere??? Tuller du eller? Ser hva du har skrevet,men altså....det spiller vel ingen trille...-Når du sparker noen i anskiktet skjønner vel en hver idiot at det kommer til å skade vedkommende med mer enn et lite sår likosm.Hva med han som ble sittende i rollestol resten av livet,lam fr alivet og ned,etter noen ungdommer som gikk løs på han....?? Hva fikk de...3år!!!!!! Jisus,vet ikke hva jeg skal si

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Jeg er ikke uenig i at det kan være provoserende at noen slår til bilen du sitter i, men det gir selvfølgelig ikke adgang til å slå ned eller sågar drepe dem. Problemet for alle oss som ikke reagerer med vold på alt vi opplever, er at det er den andres oppfatning av situasjonen som avgjør om det var provoserende eller ikke. For noen må det slås i bilen, for andre er et skjevt blikk nok til at de mener seg provosert og kan handle deretter.

Samfunnet må absolutt reagerer mye strengere på all vold, og i særdeleshet vold som medfører alvorlige skader og/eller død. Dette blir for veikt og er en hån mot de etterlatte og et farlig signal til andre voldsmenn.

Anonym sa...

Tror ikke disse polakkene mente å ta livet av pedersen,men akkurat slik pedersen reagerte så reagert polakkene. De kunne like greit bare ha dyttet pedersen slik at han falt og slo hue i asfalten og døde. Problemet her er at folk ikke har respekt for hverandre lenger. VÆR GREI MOT DINE MEDMENNESKER!!

Anonym sa...

Til alle dere rasister der ute! Dere er ikke noe bedre enn annet møkk vi har her i landet!

Anonym sa...

rasisme er som regel svart mot hvitt i dag. latterlig blir jaget i vår eget land tar seg til rette og lager helvette.

Enig at 4 år er helt bak mål burde ha vært 7-10 år

Anonym sa...

Gass alle rasistene,kriminelle og morderene så kan vi andre med vett i hue leve lykkelig alle våre dager:)

Anonym sa...

vi må protestere mot dette . eneste fornuftige. si fra til politikerene at dette vil vi ikke mer, tror nok meste parten av folket er for strengere straffer, bare politikerene som er for det. for de har vel ikke plass til de så lenge der inne i de koselige fengslene .

vato sa...

sånt skjer når fulle nordmenn bråker m utlendinger, skal ikke mye til før d KAN ende galt. oppfør dere pent i fylla nordmenn!

Shiva sa...

En anonym sa:

"Dette er en latterlig blogg Shiva, en mann ble drept for å ha slått i en bil og du bagatelliserer disse krapylenes drapshandling ved å gjennom hele innlegget ditt si at han som ble drept fikk som fortjent, at han hadde seg selv å takke, enkelt og greit.

Du bør tenke litt over hva du faktisk sier, en slik straffeutmåling for en slik handling er rett og slett å straffe den dreptes nærmeste pårørende på nytt, det er slike straffeutmålinger som bringer frem tanker om borgervern, og dersom jeg hadde vært i nær familie med den drepte, hadde jeg hatt vanskelig for å avstå fra å gi deg en kavring dersom jeg skulle støte på deg. Du er motbydelig."

Hvis du faktisk leser innlegget mitt så har svaret ditt ingen mening. Jeg skriver for eksempel følgende:

"Dette legitimerer selvfølgelig ikke handlingene til polakkene, og de fortjener straff for det de gjorde, men måten denne saken har blitt fremstilt på er heller ikke helt riktig da det ikke var uprovosert.

Jeg kjente ikke vedkommende, men kan si det slik at jeg ser hele tiden at folk som raver rundt fulle eller ikke fulle på byen ofte er ute etter å lage bråk og provosere folk. Dette trenger ikke å være en slik hendelse, men vi vet ikke helt nøyaktig hva som ble sagt, hva som er den nøyaktige foranledningen for angrepet på Pedersen. Polakkenes handlinger er selvfølgelig helt absurde og grusomme. Men hva tenker man når man slår i en bil med en del av et gjerde? Tror man at folk blir blide og glade og sier "skitt au"? Det er lov å tenke seg litt om før man handler.

Brødrene til Pedersen håper dette viser at vold kan ramme hvem som helst", noe jeg mener denne situasjonen ikke viser da "hvem som helst" ikke denger til biler med gjenstander.

Det hele er selvfølgelig tragisk. Jeg synes synd på de etterlatte. Jeg håper polakkene får den strengeste straff vi kan gi dem. Det var totalt unødvendig å ty til vold i denne situasjonen."

Hvordan i huleste kan dette bety at jeg "bagatelliserer handlingene til polakkene"? Jeg prøver bare å få frem at dette IKKE er en ren uprovosert voldshanding, faktisk tvert imot.

Shiva sa...

Til anonym som skrev:

"Siden 1990 har over 100 nordmenn blitt drept av innvandrere.
Det er flere falne enn kompani Linge hadde under siste verdenskrig.
Politiet hevder de har kontroll.
Til sammenlikning har nordmann drept ÉN innvandrer siden 1945!"

Jeg hadde likt å sett noen kilder på denne statistikken din, i tillegg til en skikkelig argumentasjon.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Shiva sa...

Prøv å ikke skeie ut FOR mye i kommentarene her, folkens... Det er mye unødig språkbruk her.