tirsdag 9. juni 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 8)

"The Blue Marble" ble tatt i 1972 av en av besetningen på Apollo 17.
Foto: nasa.gov


Jeg leser boken
50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfattere
n og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.


(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)
Kapittel 8: Verden er for vakker til å være en tilfeldighetApollo-astronaut Gene Cernan er den siste som har gått på Månen. I et intervju Harrison hadde med ham en gang spurte han om Cernan hadde tid til dyp refleksjon mellom eksperimentene i den travle tiden på Månen. Cernan bekreftet dette og sa:


When you look back at the Earth, it is so overwhelming, so powerful and beautiful. The world is too beautiful to have happened by accident. There must be something or somebody bigger than us who put it all together. When I stood on the Moon, I stood at a point in space and time where I witnessed science meeting its match. Science could no longer explain what I was witnessing at that point in time.Når man ser på hvilken oase Jorda er i solsystemet (og så vidt vi vet foreløpig hele universet), hvor mye liv og aktivitet det er på denne planeten, så er det forståelig at man kan begynne å lure. Men er ærefrykt og beundring overfor skjønnheten og kompleksiteten på Jorda grunn nok til å konkludere med at det finnes en gud? Betyr det at en gud må ha laget alt dette? Mange troende hevder at dette er bevis nok for deres guds arbeid og bevis på at den finnes. Ikke nok med det, mennesket er for de fleste troende selve kroningen på skaperverket.

Men hvis vi ble skapt av en allmektig, allvitende og perfekt, god gud, som enkelte religioner hevder, hvordan kan man da forklare seriemordere, slaveri og kriger? En god gud som vet fremtiden burde vel aldri ha skapt en livsform som han visste ville ende opp med krangel, krig, voldtekt, tyveri og gå amok på den måten vi gjør? Redningen til flere religioner på dette punktet er å si at vi har fått autonomitet eller fri vilje av denne guden. Men en allvitende gud ville uansett om vi har fri vilje eller ikke vite hva vi kommer til å gjøre før vi tar våre valg og gjøre de onde handlingene vi dessverre er i stand til å utføre. Hvorfor ville en gud gjøre det slik hvis den visste ville ende opp med å drepe våre brødre og sulte våre søstre? Det virker jo som et dårlig design.

Og disse tallene er ikke noe mer oppløftende:
  • Det er omtrent 27 millioner slaver i verden i dag. Det er flere enn antall slaver i begynnelsen av 1800-tallet da slaveri fremdeles var lovlig i Storbritannia og USA.
  • Halvparten av verdens befolkning strever hver dag med å overleve med mindre enn ti kroner dagen.
  • Mer enn 780 millioner voksne mennesker kan ikke lese eller skrive.
  • Mer enn én milliard mennesker har ikke tilgang til rent drikkevann.
  • Mer enn to milliarder har ikke tilgang til grunnleggende sanitære forhold.
  • Verden bruker mer enn fem billioner kroner hvert år i krigføring eller forberedelser til krig.
  • Omtrent halvparten av alle barn i verden lever i ekstrem fattigdom.
  • Mer enn ni millioner barn dør hver år grunnet fattigdom. Det er omtrent 25.000 hver dag.
"Vakkert" kan være en av våre kvaliteter, men det er langt ifra en komplett beskrivelse av vår art. For hver god kvalitet vi kan finne hos mennesket kan vi lett matche det med noe motbydelig. Vi har muligheten til å gi mat, husly og utdannelse til hvert eneste barn på denne jord, men velger å ikke gjøre det. Én mann kan male et landskap, en annen ødelegger den med klasebomber. Det er ikke noe bedre i resten av naturen.

Den daglige rutine i naturen er kontinuerlig blodbad, frykt, lidelse og død. Hvert øyeblikk hver dag er det helt normalt at et dyr blir spist levende enten av et rovdyr eller parasitter innenfra. Feilaktighet og smerte er normen for livets gang på denne planeten. Av alle artene som noen gang har levd har mer enn 98% av dem blitt utryddet. Hvis dette er "en vakker verden" og et arbeid utført av en gud er jeg sikker på at nesten alle blant oss mennesker kunne gjort en mye bedre jobb. Det kan ikke være vanskelig å lage et vakrere og mer humant system enn den uendelige slaktingen og feiltrinnene som pågår hver eneste dag og natt på Jorda.


Vi kunne for eksempel ha laget et system hvor vi alle livnærte oss på fotosyntese eller kjemosyntese. På denne måten hadde vi unngått hele rovdyr/byttedyr-problematikken. Vi hadde vel unngått malaria, HIV og slikt også? Uansett tror jeg vi ville kommet frem til et mye bedre og vakrere system enn det de troende hevder guden deres har laget.


Neste del:

9. Min gud skapte universet


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

. . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . .

28 kommentarer:

Anonym sa...

Interessant!

Anonym sa...

Huff......

Anonym sa...

Skulle det at mennesker gjør utrolig mange onde ting være noen indikasjon på at Gud ikke finnes?

Anonym sa...

Jeg er født kristen og tror kanskje på en Gud og da en god Gud. I min oppvekst lærte jeg folkeskikk og respekt for andre mennesker. I skolen lærte jeg at alle mennesker er like inne i sel om hudfargen er forskjellig. Vi normenn er snille mennesker. Vi er godt utviklet og ferdig med våre kriger, hatet og ondskapen. Vi ser på TV og spuser graut. Derfor er vi også sårbare for inntrengere som vil oss vondt.

Anonym sa...

Gud gav oss fri vilje, han lot oss bestmme over vårt eget liv og han vil aldri tvinge seg på oss. Himmel eller helvette. Vi bestemmer selv hva vi vil. Men Gud har en plan for alles liv, men bare om vi kommer til han å sier at vi vil leve livet for han skal vi få opplve planen han har for livet vårt. Det er utrulig mye nød ute i verden, noe som alle er klar over. Men om folk hadde brydd seg mindre om penger og makt, og lagt sitt liv til Gud (som han venter på at vi skal gjøre), så hadde verden vært 1000ganger mye bedre sted å være.

Jeg blir så provosert når folk legger fram all det vonde, og liksom skal bevise at det ikke finnes noe Gud pga det. Da burde de virkelig få øynene opp på alt det gode som faktisk skjer pga Gud. Som bare de får oppleve om de tar skrittet inn i andre miljø. Den kjærligheten Gud gir, kan ingen andre enn de som kjenner Gud forklare.

den kjærligheten som han gir oss, er den kjærligheten som millioner savner hver dag. for de har ingenting å leve for lenge. Få øynene opp for Jesus.

Når vi hører om han som var sønn av en trollmann og ei heks. (beklager, husker ikke navn)...Men en mann etter Guds navn. Han vokste opp med djevelsk dyrkng, og fikk alri noe omsorg eller godhet. HAN ble krsten. Han forteller ikke om Gud i menigheter eller kirker, nei han går i de strøka som INGEN andr tørr å gå i.

Vist Gud var en Gud som gjor så utrulig mye fælt. Som sto bak alt det grusomme, skulle jg også tilbedt andre guder. Men det eneste Gud har sakt er at vi har FRI VILJE!. Hva er så glat med det?

Det lever millioner av folk i verden som bl satt i fengsel pga sin tro på Gud.Men de velger å følgje han. De blir torturert og kvinner får ikke se sine barn. Men de benekter ikke Gud.

Den hmmelske mannen, som satt i fengsl. Han spiste ikke eller drakk på mange mane mange dager. Nesten alle bena i kroppen hans var knust. de sa om til å dø snart. Men Gud var der med han. å Gud gjor under. Gitteret åpnet sg, og mannen gik rett forbi vaktee uten at noen så han. Å han var fri. For han sa aldri i mot Gud.

Gud er med de som er med han.

Gud jobber slik med folk, for også å gi oss andre en tankevekker ....Vi i norden er bare pingler som ikke går mer ut for å fortelle om denne fantaste Gud som vi har i himmelen.

Gud har aldri sakt i sine ord at han fikser alt akkurat når det passer oss. det er bae vi som er så utrulig utolmodige. Vi vil at alt skal skje NÅ. Det står i bibelen "Be så skal du få", mn ingenting om at når vi ber så skal det skje på det sec. eller det årt. Gud tester oss.

Ikke døm før du vet så mye om han, å ingen vet så alt for mye om han. Ta han som han er i Bibelen, og blir kjendt med han i hjertet ditt. Han bare venter på at du skal snakke med han. en husk: Ikk forvent svar med en gang;)

God bless <3

Anonym sa...

Gud alene hjelper ikke mot hatet islamistene står for. Vi kristne blir kanonmat eller offer for avkapping av kropsfeler, halshugging eller halshugd. Derfor bør vi kristne ta til våpen og kjemnpe mot det onde Islam står for. Muhammed var en pedofil, og mishandling av barn er utbredt i Islam. Kvinner kan ikke gifte kristne menn, for da blir de drept. Muslimske menn kan gifte seg med kristne kvinner, for da blir barnet en ekte muslim som kan drepe kristne, slik det står i Koranen. Denne forferdielige idelologi Islam bør forbys, nå før helvetet bryter løs og individet mister sine rettigheter som menneske.

Anonym sa...

Anonym 6:

Det var voldsomt..(hmm.. kanskje trygt for meg på psykiatrisk..)

Mvh Øyvind

Anonym sa...

Shiva:

”Vi kunne for eksempel ha laget et system hvor vi alle livnærte oss på fotosyntese eller kjemosyntese. På denne måten hadde vi unngått hele rovdyr/byttedyr-problematikken. Vi hadde vel unngått malaria, HIV og slikt også? Uansett tror jeg vi ville kommet frem til et mye bedre og vakrere system enn det de troende hevder guden deres har laget.” –

Store ord nå, Shiva! Da venter jeg i spenning på ditt neste blogginnlegg: "Forslag til et nytt univers" ;D

Hvis alle skapningene skulle ha dannet energi og byggematerialer fra foto- eller kjemosyntesen tror jeg systemet hadde stoppet opp ganske raskt(?). Jeg vil i hvert fall ikke være en flatklemt stillestående skapning.. Dvs.., det hadde jo blitt rolig og fredelig da.. ikke noe snakk og mas, aldri noe å rekke, kunne gå i dvale når det ble kaldt.. eneste målet var å vokse under solen.. hmm… ;)

Vi hadde nok ikke klart oss uten bakterier og virus heller. Min tarm ville bl.a. ikke hatt det greit uten bakterier.
Du vil sikkert like denne artikkelen om virus:) http://news.nationalgeographic.com/news/2007/03/070305-evolution-germs.html

Fra spøk til alvor: Jeg har også ofte tenkt at noe må da kunne vært gjort annerledes. Men jo mer jeg lærer om systemet og hvordan alt er koblet sammen, jo mer innser jeg at jeg ikke hadde klart det bedre selv..(!) Det er lett å si at verden ikke er perfekt (og det er den ikke!), men prøv å ta noe vekk fra den store ligningen for å se hvor mye bedre det blir.. Kanskje det bare er meg som er litt "enkel"..? ;-)

Mvh Øyvind

Shiva sa...

Anonym 3:

Skulle det at mennesker gjør utrolig mange onde ting være noen indikasjon på at Gud ikke finnes?-

Nei, det er de troende som har kommet med begrunnelsen at verden og alt er så vakkert og perfekt, når de blir spurt om hvorfor de tror på en gud.

Dette er en kommentar til det svaret :)

Shiva sa...

Anonym 4:

Vi normenn er snille mennesker. Vi er godt utviklet og ferdig med våre kriger, hatet og ondskapen. -

Det er fordi de fleste av oss har lagt fra oss religionen ;)

Shiva sa...

Anonym 5:

Gud gav oss fri vilje, han lot oss bestmme over vårt eget liv og han vil aldri tvinge seg på oss. Himmel eller helvette. Vi bestemmer selv hva vi vil. Men Gud har en plan for alles liv, men bare om vi kommer til han å sier at vi vil leve livet for han skal vi få opplve planen han har for livet vårt.-

Hvis det finnes en gud og denne guden er allvitende vet den alle valg vi kommer til å ta. Dermed har vi ikke de facto fri vilje. Alt er allerede gitt, siden guden vet alt :)

Hvordan kan du vite at en gud har en plan for deg forresten?

Det er utrulig mye nød ute i verden, noe som alle er klar over. Men om folk hadde brydd seg mindre om penger og makt, og lagt sitt liv til Gud (som han venter på at vi skal gjøre), så hadde verden vært 1000ganger mye bedre sted å være.-

Det har du faktisk helt rett i, men i praksis ser vi at de samfunnene som er mest religiøse også er de mest voldelige. Vi har også sett i historien hvordan det har gått når religionen(e) styrer over folket. Ikke mye å skryte av der med andre ord. Jo mindre religion det er i politikken, jo bedre er det. Det er det historien har lært oss.

Jeg blir så provosert når folk legger fram all det vonde, og liksom skal bevise at det ikke finnes noe Gud pga det.-

Nei, som sagt både i innlegget og i forrige kommentar; dette er et svar de troende ofte gir til forfatteren av denne boken, og dette er en kommentar til det svaret :)

Da burde de virkelig få øynene opp på alt det gode som faktisk skjer pga Gud.-

Dette innlegget har faktisk ikke nevnt én eneste gang at noen har gjort noe dumt eller godt i en eller annen guds navn. Den har bare nevnt alt det som ikke er godt ved det såkalte skaperverket som enkelte troende bruker som argument for å tro på en gud.

Og selv om noe godt skjer i en guds navn så betyr det absolutt ingenting. Hizbolla og Hamas har gjort mye bra for palestinerne i Libanon og Israel/Palestina, som for eksempel opprettet en slags velferdsordning i et samfunn totalt blottet for dette pga. blokkader og krigføring, men dette gjør ikke at Hizbolla eller Hamas fremdeles ikke er terrororganisasjoner.

Og religion kan ses på som en intellektuell ødelegger i veldig mange sammenhenger, og selv om noe godt kommer ut av dem så betyr det ikke at helheten er bra :)

Som bare de får oppleve om de tar skrittet inn i andre miljø. Den kjærligheten Gud gir, kan ingen andre enn de som kjenner Gud forklare.-

Den følelsen jeg får når jeg hører på min favorittmusikk kan ingen andre enn jeg forklare heller. Ikke noe argument for noenting hva folk føler :)

den kjærligheten som han gir oss, er den kjærligheten som millioner savner hver dag. for de har ingenting å leve for lenge. Få øynene opp for Jesus.-

Det du skriver her er faktisk ganske nedsettende om andre mennesker enn de som har samme tro som deg. Bra jobba.

Shiva sa...

Anonym 5 (forts.):

Når vi hører om han som var sønn av en trollmann og ei heks. (beklager, husker ikke navn)...Men en mann etter Guds navn. Han vokste opp med djevelsk dyrkng, og fikk alri noe omsorg eller godhet. HAN ble krsten. Han forteller ikke om Gud i menigheter eller kirker, nei han går i de strøka som INGEN andr tørr å gå i.-

Heh... Ingen kommentar.

Vist Gud var en Gud som gjor så utrulig mye fælt. Som sto bak alt det grusomme, skulle jg også tilbedt andre guder. Men det eneste Gud har sakt er at vi har FRI VILJE!. Hva er så glat med det?-

Hvis gud er allvitende og allmektig så er han faktisk ansvarlig for alt dette. Vi har i teorien ingen fri vilje hvis en gud har disse attributtene.

Det lever millioner av folk i verden som bl satt i fengsel pga sin tro på Gud.Men de velger å følgje han. De blir torturert og kvinner får ikke se sine barn. Men de benekter ikke Gud.-

Og dette beviser ingen verdens ting. Mener du kanskje at alle religioner er sanne? Jeg mener, siden mest sannsynlig nesten alle religioner gjennom historien har "opplevd" at en tilhenger har blitt fengslet pga. sin tro, så må det etter din logikk (hvis dette er ditt argument for at din gud finnes) bety at alle religioner har rett :)

Den hmmelske mannen, som satt i fengsl. Han spiste ikke eller drakk på mange mane mange dager. Nesten alle bena i kroppen hans var knust. de sa om til å dø snart. Men Gud var der med han. å Gud gjor under. Gitteret åpnet sg, og mannen gik rett forbi vaktee uten at noen så han. Å han var fri. For han sa aldri i mot Gud.-

Så du tar for gitt at alt som står i Bibelen er sant? Dette er veldig lite sannsynlig, men... Dette handler vel om tro og ikke sikker kunnskap ;)

Gud er med de som er med han.-

Ja, som et konsept inne i hodet til de som tror på "han" :p

Gud jobber slik med folk, for også å gi oss andre en tankevekker ....Vi i norden er bare pingler som ikke går mer ut for å fortelle om denne fantaste Gud som vi har i himmelen.-

"Vi i Norden" er av de mest fredelige samfunnene i hele verden. Vi er også de minst religiøse. Er ikke det indikator nok for deg?

Gud har aldri sakt i sine ord at han fikser alt akkurat når det passer oss. det er bae vi som er så utrulig utolmodige. Vi vil at alt skal skje NÅ. Det står i bibelen "Be så skal du få", mn ingenting om at når vi ber så skal det skje på det sec. eller det årt. Gud tester oss. -

Jesus sa han skulle komme tilbake innenfor levetiden til de han talte til for 2.000 år siden. Er det rart vi burde bli tålmodige snart? :p

Ikke døm før du vet så mye om han,-

Jeg går på masterprogram i religionshistorie og har lest en del om veldig mange religioner. Jeg vil si jeg vet en del. Men det er vel ikke det samme som å "kjenne" religionen på "innsiden"...

å ingen vet så alt for mye om han.-

Så hvorfor kommer du med så bastante påstander om hvordan guden din er, hvordan han tenker osv.?

Ta han som han er i Bibelen,-

Ikke mye pent om guden din i Bibelen...

og blir kjendt med han i hjertet ditt. Han bare venter på at du skal snakke med han. en husk: Ikk forvent svar med en gang;)-

Vent litt... Så du har faktisk reelle samtaler med din gud?

Shiva sa...

Anonym 6:

Jeg hadde egentlig tenkt å slette innlegget ditt da det er meget upassende, men jeg velger å svare på det i stedet:

Gud alene hjelper ikke mot hatet islamistene står for.-

Nesten så å si alle religioner har grupperinger som er voldelige. Det er ikke lenge siden en kristen fundamentalist drepte en lege som utførte aborter i USA. Så fei heller for egen dør du før du går ut mot andre religioner.

Vi kristne blir kanonmat eller offer for avkapping av kropsfeler, halshugging eller halshugd.-

Hva er en "kroppsfele"? Er det en sånn Aleksander Rybak har kanskje? Han går i hvert fall konstant rundt med den fela si. Kanskje den sitter fast i kroppen :p Hehe...

Derfor bør vi kristne ta til våpen og kjemnpe mot det onde Islam står for.-

Vent litt... Først snakker om du hvor hatefulle og voldelige de er før du velger å ty til samme karakteristikk om deg selv? Hvis du ikke ser ironien i dette blir jeg veldig bekymret.

Muhammed var en pedofil, og mishandling av barn er utbredt i Islam.-

Mange pedofile både i og utenfor de ulike religionene. Om Muhammed var det er en annen sak. Har ingenting å gjøre med dagens religioner.

Mishandling av barn blir utført av religiøse innenfor mange religioner i dag. Det er ikke sjelden vi hører om overgrep i kristne miljøer også. Igjen, fei for egen dør du.

Kvinner kan ikke gifte kristne menn, for da blir de drept. Muslimske menn kan gifte seg med kristne kvinner, for da blir barnet en ekte muslim som kan drepe kristne, slik det står i Koranen.-

Har du et sitat som sier akkurat det du sier her?

Jeg vet dette med at en muslimsk kvinne egentlig ikke kan gifte seg med ikke-muslimsk mann, mens en mann kan så å si gifte seg med hvem han vil (selv om det bør/skal være innenfor de abrahamske religionene). Men hvis du tror det bare er islam som er kvinneundertrykkende så bør du se til din egen religions historie og utførelse i dag før du kritiserer muslimene.

Denne forferdielige idelologi Islam bør forbys, nå før helvetet bryter løs og individet mister sine rettigheter som menneske.-

Å forby noe har aldri vært løsningen når det kommer til religioner eller ideologier. Da kristendommen var forbudt i Romerriket spredte religionen seg som ild i tørt gress. Det er vel ikke det du vil skal skje med islam? :p

Men hvis vi først skal forby islam burde vi forby alle religioner, eller det er du kanskje ikke enig i? ;) Den religionen du liker skal få slippe forbudsstemplet? That's more like it, right?

Shiva sa...

Øyvind:

Det var voldsomt..(hmm.. kanskje trygt for meg på psykiatrisk..)-

Hahaha... ;D

Shiva sa...

Øyvind:

Store ord nå, Shiva! Da venter jeg i spenning på ditt neste blogginnlegg: "Forslag til et nytt univers" ;D-

Neste tema i denne serien er "Min gud skapte universet" så vi får se hva som kommer da :p

Hvis alle skapningene skulle ha dannet energi og byggematerialer fra foto- eller kjemosyntesen tror jeg systemet hadde stoppet opp ganske raskt(?). Jeg vil i hvert fall ikke være en flatklemt stillestående skapning.. Dvs.., det hadde jo blitt rolig og fredelig da.. ikke noe snakk og mas, aldri noe å rekke, kunne gå i dvale når det ble kaldt.. eneste målet var å vokse under solen.. hmm… ;)-

Ja, vi snakker selvsagt om å lage et helt nytt system der det ikke er nødvendig å ha det slik det er i dag for å leve slik vi gjør i dag :p

Vi hadde nok ikke klart oss uten bakterier og virus heller. Min tarm ville bl.a. ikke hatt det greit uten bakterier.-

Nei, slik naturen fungerer i dette universet så må det være slik det er for at vi skal overleve (vi har da utviklet oss i dette universet så det skulle bare mangle). Det det er snakk om her er å skape et helt nytt univers der alle disse (for oss) negative tingene ikke trenger å eksistere :)

Det er uansett ikke dette som er poenget med innlegget :p Poenget er jo at alt ikke er så "vakker" som de skal ha det til ;)

Du vil sikkert like denne artikkelen om virus:) http://news.nationalgeographic.com/news/2007/03/070305-evolution-germs.html-

Takker for link!

Fra spøk til alvor: Jeg har også ofte tenkt at noe må da kunne vært gjort annerledes. Men jo mer jeg lærer om systemet og hvordan alt er koblet sammen, jo mer innser jeg at jeg ikke hadde klart det bedre selv..(!) Det er lett å si at verden ikke er perfekt (og det er den ikke!), men prøv å ta noe vekk fra den store ligningen for å se hvor mye bedre det blir.. Kanskje det bare er meg som er litt "enkel"..? ;-)-

Hvis du hadde vært allmektig og allvitende så burde du vel klare oppgaven med å skape et bedre univers enn det vi har nå? :)

Anonym sa...

Shiva:

”Hvis det finnes en gud og denne guden er allvitende vet den alle valg vi kommer til å ta. Dermed har vi ikke de facto fri vilje. Alt er allerede gitt, siden guden vet alt :)”

Ja, jeg tror Gud vet alt som har skjedd og vil skje. Tiden er ikke en rett linje for Ham. Om vi da har fri vilje eller ikke blir jo et filosofisk spørsmål.. Om jeg var synsk og visste hva du ville lage til middag i dag.., ville du ikke fremdeles gjort et eget valg når du da bestemte deg? For meg som synsk ville jeg tenkt at det var tilfelle. Dette er i hvert fall mitt syn, men jeg ser synsvinkelen din, Shiva:-) Spørsmålet har uansett ikke et absolutt (filosofisk) svar!


"Vi i Norden" er av de mest fredelige samfunnene i hele verden. Vi er også de minst religiøse. Er ikke det indikator nok for deg? [til anonym 5]”

”Vi i Norden” (dvs jeg kan kun snakke for nordmenn) er også et utrolig sutrete folk. Bortskjemte drittunger er vi (beklager fornærmelsen til alle oss nordmenn)! Når jeg ser folk som klager over NAV, skatter, helse- og skolesystemet blir jeg utrolig frustrert (og trist). Ja, vi skal selvsagt prøve og forbedre systemene. Men mer takknemlighet for det man faktisk har hadde vært fint! Det er innstillingen hos Kari og Ola Nordmann jeg reagerer på! (drar ikke alle over én kam her)

I tillegg er vi verdensmestere (uoffisiell kåring av undertegnede..) til å føle oss spandable og viktige i verdenssammenheng. I 2007 ble overskuddet av tv-aksjonen (til unicef) på 220 millioner kroner! And we loved ourselves for it! I 2004 handlet nordmenn julegaver for totalt 40,6 mrd (40 600 millioner(!!)) kroner på fire uker (uke 48-52) (kilde: ssb)! (ja, jeg vet julegaver er gaver og gaver er hyggelig, men det får da være måte på..)

Når kunne nordmenn sette seg ned ved en fremmed på bussen for å prate? Når var det vanlig å hilse på noen i køen på butikken? Hvor herlig er det ikke å kunne plassere våre eldre på ulike institusjoner, slik at vi ikke trenger å ta oss av dem (åpenbart satt på spissen her..)..? Hvorfor føler flere mennesker seg ensomme?

Alle skulle tatt en tur til f.eks et av landene i Afrika (sponset av staten.. hehe.. :D). Der møter du mange mennesker som har lite materielt, men som likevel har så utrolig mye å gi. Selvfølgelig blandet drops i Afrika også.., men jeg har møtt en annen innstilling hos folk flest (”mannen i gata”) i de landene jeg har besøkt der enn jeg møter her i Norge.

Ja, Shiva, vi er et av verdens mest fredelige folk. Vi er vel fremdeles også verdens beste land å leve i ifølge FN.(?) Om det gjør oss til det beste samfunnet er dog et annet spørsmål (og dermed hvor god ”indikator” det er)!

Forresten; her en interessant side: http://www.gapminder.org/ Anbefaler alle å leke seg litt der. :-) Setter ting i perspektiv.

NB! Nordmenn har selvfølgelig gode egenskaper også. Misforstå meg rett!

Mvh Øyvind

Anonym sa...

Shiva:

”Poenget er jo at alt ikke er så "vakker" som de skal ha det til ;)”

Jeg skjønner godt hva du mener. Jeg synes likevel det er mye vakkert i verden, selv om det er veldig mye jeg skulle sett annerledes (er det noen som synes at alt er perfekt??). Mye av det som er galt ser jeg på (som kristen) som en konsekvens av vår frie vilje (enda en gang med dette ”guds-argumentet”;-)).. Dette kan vi imidlertid ikke få absolutt svar på.

I min øyne er heller ikke bibelens Gud allmektig. Dvs; han har satt sin egen begrensning (vår frie vilje) inntil et tidspunkt han selv har bestemt.

“Hvis du hadde vært allmektig og allvitende så burde du vel klare oppgaven med å skape et bedre univers enn det vi har nå? :)”

Jepp! ...;-) nei, jeg har mine tvil om det.. Jeg vil uansett heller aldri få vite det (her på jorden:p).. Jeg skjønner det er snakk om et grunnleggende nytt system med nye partikler og nye fysiske lover, men det går langt utover menneskets fatteevne (og forestillingsevne).

Uansett: det er veldig enkelt å kritisere noe som allerede er, og som vi ikke har mulighet til å endre! (Vi har selvfølgelig mulighet til å redusere f.eks fattigdom og nød:)) Vi har heller ikke mulighet til å se om man faktisk kunne laget et bedre system (der skapninger hadde fri vilje). Et system med skapninger uten fri vilje kunne sikkert vært feilfritt! ;-)


Mvh Øyvind

Anonym sa...

Tror på Gud ja.. Religiøs orientering synes å ligge i vår natur, og peker i retning av en Skaper.. Hvis Gud fins må vi anta at han også vil åpenbare seg for oss, og da synes jeg kristendommen er fine greier.. Spesielt den katolske, om jeg får lov å si det..

Shiva sa...

Øyvind:

Du har helt rett i at nordmenn har en tendens til å være sutrete til tross for at vi lever i et av de beste samfunnene og demokratiene i hele verden. Det er nok en egenskap ved mennesket å aldri bli helt fornøyd :p

Jeg er derimot ikke en av disse sutrerne og mener vi har det toppers ;D

Mange gode poenger du har med å slenge folk inn på institusjon og "slippe" å ta seg av de, snakke med folk på bussen, etc. Dette er noe vi burde jobbe med.

Likevel er det interessant at jo fredeligere et samfunn er, jo mindre religion er det der. Og fred er det viktigste for meg faktisk :)

http://www.gapminder.org/ is bookmarked :p
Skal sjekke den ut nærmere senere. Takk for linken!


Så du ser altså ikke på din gud som allmektig? Da er saken en helt annen :)

Shiva sa...

Anonym 7:

Tror på Gud ja.. Religiøs orientering synes å ligge i vår natur, og peker i retning av en Skaper.. Hvis Gud fins må vi anta at han også vil åpenbare seg for oss, og da synes jeg kristendommen er fine greier.. Spesielt den katolske, om jeg får lov å si det..-

Religiøs orientering ligger såvisst i vår natur! Ingen tvil om det :)
Men det er ikke et bevis på noe annet enn at vi har lett for å være religiøse... Ikke noe gudsbevis der med andre ord.

PC sa...

Christopher Hitchens, God is not great, how religion poisens everything.
http://www.youtube.com/watch?v=0YPmt8TUoX4&NR=1

Anonym sa...

Shiva:

”Jeg er derimot ikke en av disse sutrerne og mener vi har det toppers ;D” -

Ja, du er for reflektert til å være blant disse :D

”Så du ser altså ikke på din gud som allmektig? Da er saken en helt annen :)” –

Ja, men forstå meg rett. Da Gud bestemte seg for å gi oss en fri vilje som Han ikke ville råde over, satte Han jo seg selv ut av ”allmakts-posisjonen”. Hadde Han vært 100% allmektig per dags dato kunne jeg jo aldri stolt på min frie vilje.. Men(!) det var i kraft av sin allmakt at Han har gjort det slik for seg selv. Håper du forstår tanken min! :-)

Mvh Øyvind

Leisha Camden sa...

"I min øyne er heller ikke bibelens Gud allmektig. Dvs; han har satt sin egen begrensning (vår frie vilje) inntil et tidspunkt han selv har bestemt."

Men ærlig talt, hvis han er i stand til å gjøre dette - sette slike begrensninger på seg selv, bestemme hvor lenge de skal vare, etc - så må han da være i stand til å oppheve disse også?? Det du sier her høres ikke ut som et argument mot gudens allmakt i det hele tatt, men tvert imot det motsatte.

Shiva sa...

Øyvind:

Ja, men forstå meg rett. Da Gud bestemte seg for å gi oss en fri vilje som Han ikke ville råde over, satte Han jo seg selv ut av ”allmakts-posisjonen”. Hadde Han vært 100% allmektig per dags dato kunne jeg jo aldri stolt på min frie vilje.. Men(!) det var i kraft av sin allmakt at Han har gjort det slik for seg selv. Håper du forstår tanken min! :-)-

Men hvis guden din er utenfor tid og rom så har han vel egentlig aldri "gjort" noenting eller "satt til side" noe som helst i et visst tidsrom? For å gjøre disse tingene må han være i tid og rom, eller hva? ;)

Anonym sa...

http://www.watchtower.org/n/bh/article_01.htm

Store spørsmål kan ikke svares med noen få setninger. Men bruk litt tid inne på dette nettstedet, så finner du MANGE svar.

Shiva sa...

Anonym 8:

Jeg lover å sjekke ut linken din, men jeg tviler på at Jehovas Vitners hjemmesider er noe for meg ;)

Anonym sa...

Grunnen til at religioner finnes i dag, er vår menneskers trang til svar på ulike spørsmål.

Gjennom evolusjon har vi mennesker utviklet en stor hjernekapasitet og evnen til rasjonell tankegang, og evne til lærdom og undring. Dette har ført til en vitetrang om verden vi lever i. I tidligere tider (les: for 2000-3000 år siden) søkte man også svar på de samme spørsmål, men teknologi og vitenskapen hadde ikke kommet like langt som i dag, og en TRO på noe gudommelig ble redningen. Alle spørsmål man ikke fant svar på ble forklart av denne TROEN.

Dessverre og meget merkelig finnes det fremdeles en stor andel mennesker som prøver å forklare vitenskapelige og teknologiske spørsmål ved hjelp av TROEN på noe gudommelig.

Hvis man absolutt ikke tror på evolusjon, bør en da også feks. avstå fra bruk av vitenskapelige fremskritt som bruken av antibiotika. Dette er jo nemlig evolusjon 101. Bakterier muteres og skaper nye, mer motstandsdyktige former. LegeVITENSKAPEN utvikler dermed nye, EVOLUSJONERTE utgaver av antibiotikaen i forsvar mot disse muterte bakteriene.

Hvis man velger å IKKE tro på evolusjonen, får du avstå fra bruken av vitenskapelige medikamenter også da, og heller bruke bønnen og healing som behandlingsform, så får vi se hva utfallet blir...

Kanskje en da vil sette Charles Darwin's "survivial of the fittest" på prøve (for tvilerene), og de TROENDE vil bli utryddet...

Shiva sa...

Anonym 9:

Grunnen til at religioner finnes i dag, er vår menneskers trang til svar på ulike spørsmål.-

Det kan virke slik ja, men det er ikke alt. Jeg anbefaler boken Religion Explained av Pascal Boyer, hvor de vitenskapelige forklaringene på hvorfor folk er religiøse blir grundig gjennomgått :)

Gjennom evolusjon har vi mennesker utviklet en stor hjernekapasitet og evnen til rasjonell tankegang, og evne til lærdom og undring. Dette har ført til en vitetrang om verden vi lever i. I tidligere tider (les: for 2000-3000 år siden) søkte man også svar på de samme spørsmål, men teknologi og vitenskapen hadde ikke kommet like langt som i dag, og en TRO på noe gudommelig ble redningen. Alle spørsmål man ikke fant svar på ble forklart av denne TROEN.-

Sant nok. Vi er født til å være teologiske (må ikke forveksles med teologiske selv om den siste ser ut til å ha opphav i den første, hehe) hvor vi "ser en mening med alt." Dette er særlig i barndommen. Spør man et barn hvorfor en busk er til så vil den sikkert svare enten "for å gi oss bær" eller "for at katten skal få klø seg der" eller lignende. Det er en grunn til at noe er der, en mening.

Mange av oss rister av oss dette etter hvert som vi blir eldre, mens veldig mange verden over overfører dette til de store spørsmålene og sammenhengene. "Universet, Jorda, mennesket, sola, månen er til fordi..." osv.

Hvis man absolutt ikke tror på evolusjon, bør en da også feks. avstå fra bruk av vitenskapelige fremskritt som bruken av antibiotika. Dette er jo nemlig evolusjon 101. Bakterier muteres og skaper nye, mer motstandsdyktige former. LegeVITENSKAPEN utvikler dermed nye, EVOLUSJONERTE utgaver av antibiotikaen i forsvar mot disse muterte bakteriene.-

Bra sagt :)
Men motstanderne vil skille mellom dette (som de da vil kalle mikroevolusjon) og makroevolusjon. "Bakterien er fremdeles en bakterie!" etc. :p

Svaret er jo selvfølgelig at vi vet ikke om noen barriere som gjør at denne "mikroevolusjonen" over tid ikke skal føre til makroevolusjon ("speciation" eller dannelsen av nye arter). Kreasjonistene mener at det bare er mulig med mikroevolusjon.

Hvis man velger å IKKE tro på evolusjonen, får du avstå fra bruken av vitenskapelige medikamenter også da, og heller bruke bønnen og healing som behandlingsform, så får vi se hva utfallet blir...-

Ja, jeg synes det er rart at alle disse som promoterer helbredelse via håndspåleggelse eller bønn ikke stoler nok på sin gud til å avstå fra å gå til sykehus når de blir skadet/såret/syk. Noen gjør dessverre det, noe som skader både dem selv og sine nærmeste. Men de blir ikke mindre sterk i troen av den grunn dessverre... De vil nok heller dø før det skjer :p

Kanskje en da vil sette Charles Darwin's "survivial of the fittest" på prøve (for tvilerene), og de TROENDE vil bli utryddet...-

Hehe, evolusjon i praksis ja... Nei, vi får jo håpe at folk heller tar til fornuften snart ;)