mandag 1. juni 2009

Scientologenes angrep på psykiatrien

Scientologene angriper psykiatrien.
Her et bilde fra en sak i VG i fjor.

Bilde: Francis Lundh


Det har vært en del negativt mediafokus rundt scientologikirken. Dødsfallet til Kaja Ballo og testene VG Netts reportere tok "undercover" har gjort at de har fått en del hard medfart i mediene. Nå slår de tilbake og angriper psykiatrien - som var blant de som kritiserte scientologenes bruk av stresstester.
Jeg gikk nede på Karl Johans gate i Oslo nylig og så en bil som sto parkert like mellom Stortinget og Nationaltheatret. På bilen sto det at "psykiatrien dreper" eller noe i den duren i store hvite bokstaver. I frontvinduet lå det noen blader med ca. det samme budskapet. "Dokmentering av psykiatri - Voldtekt av menneskerettighetene og global fiasko" kan man lese på forsiden.


Medborgernes Menneskerettighetskommisjon


Jeg tenkte for meg selv at dette ikke kunne stemme. Jeg måtte bla litt i blekka for å prøve å finne ut hva som lå bak. I begynnelsen så den "harmløs" ut, men etter å ha sjekket nest siste side skjønte jeg alt. Flere steder var det referert til en organisasjon som kaller seg
Medborgernes Menneskerettighetskommisjon (MMK). Dette høres fancy ut og fikk meg til å tenke at påstandene i boka kanskje var legitime likevel. Men som med alt annet er det viktig å lese det "i liten skrift", i dette tilfellet nest bakerste side hvor det sto følgende:

Denne publikasjonen er gjort mulig ved et tilskudd fra The International Association of Scientologists.


Og da jeg kom meg på internett og fikk googlet litt fant jeg ut at
Medborgernes Menneskerettighetskommisjon, eller Citizens Commision on Human Rights (CCHR) på engelsk, er en kommisjon startet på 60-tallet av scientologikirken selv. De "lever av" å rakke ned på psykiatrien og så å si intet annet.


Psykiatriens "kreasjonister"


Dette er en strategi man ser hos alle som ikke liker etablert vitenskap, som for eksempel kreasjonistenes fornektelse av fenoménet evolusjon og den vitenskapelige teorien bygget rundt det. Istedenfor å komme med gode argumenter og vitenskapelige metoder som er bedre enn den etablerte vitenskapen, gjør denne sorten heller alt de kan for å enten påpeke så mange feil de klarer å finne med motparten, eller å spre usannheter om den og dens arbeid. Som Jan Eastgate, Internasjonal president ved MMK, skriver i innledningen til bladet:

Medborgernes menneskerettighetskommisjon (...) ble stiftet i 1969 for å undersøke og avsløre psykiatriske brudd på menneskerettighetene og rydde opp i feltet mental helse.


Videre utover i innledningen er det en rekke anklagelser mot psykiatrien, men ikke ett eneste forslag til hva de vil erstatte den. Men så vet jo vi alle hvor scientologene vil med dette. De vil få oss alle til å tro at sinnslidelser ikke er medisinske sykdommer og at psykiatrien (og psykologien) er en ødeleggende praksis.


Scientologenes skadelige tester


For det scientologikirken vil er at vi skal ta
deres tester - tester hvor man blir rakket ned på og tildelt karakteristikker som skal få deg til å bli nedbrutt, sårbar og klar for "indoktrinering" (les: hjernevasking). Det er ikke akkurat noen nyhet at scientologene driver på slik. De seneste "avsløringene" rundt scientologikirken var det VG som sto for i slutten av april i år. Der fikk journalistene som tok scientologenes tester tilbakemeldinger som at de var "deprimert, tilbaketrukket og uansvarlig" eller "på nivå med en gjenstand som ikke lever", og dette er personer som ser på seg selv som stabile og fornøyde med livet. Ikke akkurat helt treffende for å si det mildt.

I tillegg så blir resultatene presentert i tre nivåer; enten et ønskelig nivå, normalt nivå eller uakseptabelt nivå. Kaja Ballo, som tok sitt eget liv kort tid etter å ha tatt en scientologitest i fjor hadde havnet på det uakseptable nivået, noe journalistene til VG også havnet på.


Kurs eller kjemikalier?


Og hva var løsningen scientologene og "psykiatri-haterne"? Selvfølgelig et nyttesløst kurs på kroner 585, eller bruke "kjemikalier" som de kaller det. Hvor er de vitenskapelige dataene på at dette fungerer? Psykiatrien har hatt dokumentert effekt av sine behandlinger i lang, lang tid. Alt scientologene har å vise til er religiøst tullball. Hadde deres behandlingsmetoder hatt noen effekt hadde de ikke trengt å bruke all energi på å indoktrinere medlemmene sine bak lukkede dører og rakke ned på etablert vitenskap i offentligheten. Metodene deres hadde blitt tatt opp i skolemedisinen for lengst hvis det faktisk fantes en reell virkning.

Det verste er at de frarådet journalistene å ta medisiner, som har en enormt dokumentert effekt før de lanseres for bruk hos pasientene. Bevisst feilinformasjon (eller egentlig løgn) og det å bevisst trykke en person ned i søla for så å komme med "en hjelpende hånd" når personen er langt nok nede, kan ikke kalles en effektiv behandlingsmetode. Det er farlig og ødeleggende.


MMKs krav


Men hvis vi går tilbake til heftet fra MMK kan vi lese i en av artiklene at MMK har en erklæring de kaller
mental helseerklæring hvor de skriver hva de ønsker og krever. Her kan man blant annet lese at MMK mener personer ikke skal gis psykiatrisk/psykologisk behandling mot sin vilje (punkt A). De vil altså ha slutt på tvangsinnleggelser av folk som er skadelige for samfunnet. Supert. (Kapittel 3 i bladet handler om tvangsinnleggelse og hvor dumt det er.)

Et annet morsomt punkt er D5 hvor MMK skriver at enhver pasient må ha "rett til å velge sort eller type terapi som skal anvendes og rett til å diskutere dette med en allmenpraktiserende lege, naturlege/healer eller prest etter eget valg." Selvfølgelig skal folk få lov til å "diskutere" alle mulige livets valg med hvem de vil! For legenes vedkommende kan de diskutere det med bikkja til naboen om de vil. Det er da ingen som nekter dem det? Dette er bare et punkt de har slengt inn for å prøve å sniklegitimere healere/naturleger og andre kvasivitenskapelige og religiøse instansers ord i en sykdomssammeheng, hvor også scientologien ligger.

Og videre utover i denne erklæringen vil de at pasientene skal ha rett til så å si å nekte all mulig form for nevrologisk, pyskiatrisk og psykologisk behandling, uten at de kommer med noe nyttig selv. Hvis det gikk som MMK og scientologene ville så hadde alle psykiatriske pasienter fått gå fritt omkring i gatene og betale 585 kroner hver dag for konsultasjoner hos dem.

Resten av bladet er fylt av artikler med skremselspropaganda rettet mot psykiatere og andre leger og spesialister innen felt som har med psykologi, nevrologi og psykologi å gjøre, med referanser til avisoverskrifter som "Evil doc 'killed 200 patients'". Det er selvfølgelig også referanser til nazistene og deres leger. Akkurat som kreasjonistene bruker de skremselspropaganda for å nå frem med sitt budskap, istedenfor å komme med et konstruktivt innspill som kan løse floken én gang for alle. Hvis scientologene og MMK har løsningen på psykiatriske problemer, hvorfor ikke demonstrere den for et team av vitenskapsmenn som kan innlemme det i skolemedisinen og vitenskapen slik at folk slipper å leve et liv med sinnslidelser.


Den galaktiske diktatoren Xenu


Svaret er at scientologene selvfølgelig ikke har noe å komme med. De tror vi er udødelige åndelige vesener, kalt thetaner, som blir reinkarnert i det uendelige og som har levd på utallige planeter før jorden. De er nå fanget i de kroppene vi innehar. Det som skjedde var at den galaktiske diktatoren Xenu tok med seg milliarder av thetaner til jorda, "festet" oss til vulkaner på et vis og detonerte hydrogenbomber inne i disse vulkanene. Dette førte til at vi ble fanget i menneskekroppene vi har i dag. Dette er nyreligiøst mambo jambo i en innpakning som prøver å virke vitenskapelig via den såkalte dianetikk-prosessen.

Du kommer aldri til å høre en scientolog si rett ut i gata at Xenu og thetaner er en del av deres tro, fordi de vet selv hvor latterlig dette høres ut. Jeg har selv snakket med scientologene og tatt deres stresstester, bare for å prøve. Det satt to scientologer på Karl Johan i fjor sommer. Da jeg konfronterte en av dem og spurte om disse pinlige elementene av deres religiøse tro ble begge tilbakeholdne og ba meg om å gå. Dette var etter at jeg hadde tatt en såkalt "stresstest" og fikk tilbakemeldinger som ikke ga meg noe som helst.

Personer eller organisasjoner med slike synspunkter som scientologene har burde aldri få lov til å komme nær personer med psykiske lidelser, og egentlig ikke nær personer generelt. Pass dere for fancy biler med hvit skrift hvor det står negative påstander om psykiatrien.

Helt til slutt i bladet i artikkelen "Kodeks for mental helseutøvelse" skriver MMK at det kreves av psykiatere og psykologer at de skal nekte "å praktisere hjernevask på noen borger." Dette kalles å kaste stein i glasshus.

.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.

49 kommentarer:

Anonym sa...

Samme bil (en stor SUV) sto parkert utenfor utstillingen CCHR hadde på Østbanehallen i Oslo fra den 6. til 30. mai i fjor: http://www.abcnyheter.no/node/66210
Scientologene anser jo sin egen dianetikk for å være midlet til å behandle og kurere psykiske lidelser og psykiatrien som i beste fall en konkurrent som ikke har noen effektive metoder, faktisk beskriver CCHR psykiatrien som "dødsindustri" .

89 sa...

Kjempebra innlegg. Jeg har ikke mer å si enn at jeg ønsker leserne velkommen til anonnorway.ning.com.

Forresten: Hadde de utstilling i Oslo siden de var her med partyvan'en sin?

Shiva sa...

Anonym 1:

Ah, da var det samme SUV vi så ja, hehe.

Og takk for linken. Der forsvant det lille jeg hadde av respekt for Hank von Helvete. Dette var jeg ikke klar over.

Shiva sa...

89:

Hei, takk for link.

Jeg vet ikke om de hadde noen form for utstilling eller om det var tilfeldig. Det var ikke en sjel i nærheten av bilen så jeg fikk ikke snakket med noen. Jeg bare røsket med meg et blad som lå på den sorte SUVen.

Anonym sa...

En norsk scientolog med meninger om psykiatrien:

http://www.ringblad.no/nyheter/article3262330.ece

http://scientologist.myhomepage.org/rasmusclossius/

Shiva sa...

Anonym 2:

Takk for linkene :)

Ståle Nordås sa...

Eg har skjønt at Scientologi berre er tull, men at det var såpass fjernt visste eg faktisk ikkje. Måtte slå opp og sjekka om det faktisk stemte det du skreiv om Xenu og hydrogenbomber.

Interessant nok har allerede mange scientologar gått bort frå denne delen av religionen. Slik har det alltid vore med religion - ein velger bort det ein syns ikkje passar med sin overbevisning. Altså blir "det sanne ord" i skriftene overprøvd av eigen logikk og fornuft. Ergo kjem ikkje din moral og livssyn frå religionen, men frå deg sjølv. Og nettopp det er heile grunnen til at religionen deler seg i mange ulike retningar - fordi skriftene ikkje er universelle. Enten burde ein akseptere HEILE innholdet av skriftene, ellers burde ein innsjå at eins livssyn ikkje er basert på religionen, men på eigen fornuft.

Det mest skremmande er at for uopplyste sjeler kan det virka overbevisande nok det som står på scientologi-nettsider. Dei har strategisk nok utelatt alt omkring Xenu og hydrogenbomber. Fint at nokon går i bresjen for å kle av scientologien.

Anonym sa...

L. Ron Hubbard tanke var at all religion var basert på løgn med det eneste formål å kontrollere mennesker og deres midler. Da var det en selvfølge at en ny løgn - scientologien - ikke kunne bli møtt kritikk og skepsis. "Religionsfrihet" er stikkordet. Hubbard var en okkultist/satanist i følge hans egen sønn L. Ron Hubbard Jr. og en rekke andre kilder. Eks. http://www.bible.ca/scientology-satanism-Hubbard-jr.htm

Shiva sa...

Ståle:

Ja, de toner ned de elementene de vet folk flest i sekulære land ikke kan ta seriøst.

De rakker heller ned på alt de ikke liker i stedet, som for eksempel vitenskap :p

Shiva sa...

Anonym 3:

Det visste jeg ikke. Takk for ditt innspill!

Ståle Nordås sa...

"Anonym sa...
L. Ron Hubbard tanke var at all religion var basert på løgn med det eneste formål å kontrollere mennesker og deres midler. Da var det en selvfølge at en ny løgn - scientologien - ikke kunne bli møtt kritikk og skepsis. "Religionsfrihet" er stikkordet. Hubbard var en okkultist/satanist i følge hans egen sønn L. Ron Hubbard Jr. og en rekke andre kilder. Eks. http://www.bible.ca/scientology-satanism-Hubbard-jr.htm"

Mistenker at den kjelda ikkje er spesielt troverdig...

Shiva sa...

Ståle:

bible.ca må jo være supertroverdig :p

Anonym sa...

Mistenker at den kjelda ikkje er spesielt troverdig...

"bible..." ikke troverdig? Sitatene hentet "bible" fra en artikkel i Penthouse.
http://www.rickross.com/reference/scientology/scien240.html
Google "l ron hubbard jr".

89 sa...

Sønnen gikk delvis tilbake på påstandene sine, men det er kjent, dokumentert og innrømmet av Scientologikirken at L. Ron Hubbard var med i en satanistisk sekt (OTO) i California på slutten av 40-tallet. Vi vet ikke om han fortsatte å praktisere satanisme etterpå, men noen kan jo se selv-hevdelsen i Scientologikriken som et yttrykk for LaVeyansk satanisme. Scientologikirken sier at Hubbard hadde fått i oppdrag å infiltere sekten, men det finnes ikke fnugg av bevis for dette, og det virker mer som at Hubbard ble med fordi det var gøy og et ideelt miljø for ham å utfolde seg i. Jeg tror ikke at han faktisk trodde at de skulle klare å mane frem demoner.

Kan denne bilen ha tilhørt Hank von Helvete sitt management? Deres bil har jo slike anti-psykiatri-slagord på seg. Det var bilde av den i VG på tirsdag.

Jeg har forresten skrevet et innlegg om den somatiske siden av Scientologi, etter det flotte utspillet fra Gunn Hild Lem: - Scientologi kurerer kreft og alle andre sykdommer

Ståle sa...

89:

Takk for den oppklaringa. Det seier jo litt om Hubbard, og ikkje minst om medlemma av scientologien. ;)

Shiva sa...

89:

Ja, jeg tror det er den bilen det er snakk om her :)

Bra skrevet det på bloggen din forresten!

hoLkaPoLka sa...

Klart psykatrien tråkker på folk. Sier ikke at medisiner ikke fungerer eller at ingen blir bedre av psykiatrien men bak ordene de gav meg , bak diagnosen psykose, så ligger disse ordene:

Upersonlige (indre delende/telepatiske), dumme (forvirrende) latmann (inaktive tenker). Nå for noen år siden sa plutselig psykologen min at de i vesten, det psykiatriske, tror på telepati. Hvordan kan da frykten mange psykotiske ha for tankeoverføringer/telepati, som f.eks at andre sender den psykotiske tanker som han føler ikke er hans egne være en vrangforestilling?

At pykiatrien ble byggd i en tid da menneskene hadde mer fordommer enn idag er viktig å få med, psykiatrien hàr forandret seg, greit nok, men det er fortsatt mye mobbing for psykisk syke mennesker. Medisiner jeg tar av firmaet lilly ber psykiatere om kort behadlingstid med medisinene, maks 5 år. Likevel med bivirkninger som gir meg depresjon (mao vektøkning) så øker de isteden dosen selv under en tid da jeg drakk meg full 3-4 ganger i uken mens jeg var innlagt på psykiatrisk og var ikke definert som psykotisk men bare ventet pga lang ventetid på å komme ut til en leilighet som ikke var klar til bruk pga en treg utflytting fra den tidligere beboeren som førte til 1,5 måneders ekstra lang ventetid, mao. den samme tiden jeg begynte å drikke MYE. Er ikke det å drikke seg full så ofte og ikke være definert av legene som syk et symbol på større friskhet enn hos en som IKKE drikker og heller ikke er psykotisk?

Psykologer prater om allminnelige ting og graver ikke opp i pasientens indre liv for så å finne en løsning på vrangforestillingene ved logikk. For å ta det på spissen så sa psykologn min en gang:

"Medisinene gjør deg smartere." Hvordan kan han krenke så brutalt uten å ta til hensyn av at, selv om medisinene jeg tar jo stopper tankene opp litt så jeg får tid til å reflektere over de, er ikke fordi jeg er dum men fordi jeg ruset meg og fikk tankekjør gange 100 til vanlig? Hvorfor ikke isteden si:

Spis sunt med kostholdsvitaminer siden rusen, giftet, alså det motsatte, gjorde deg syk? Kan, dette sier jeg uten å være for sikker mest pga ønsketekning på at jeg ikke stapper i meg kjemiske substaner basert på egoistisk profitt istedenfor medmenneskelighet, legemiddelindustrien, som jo gir gratis reiser og kurs med tilogmed f.eks mousepad klistret med logoen Zyprexa, være den faktoren som til sist blir hørt mest på av legene pga den økonomiske støtten psykiatrien får fra de?

"Legemiddelindustrien har stor økonomisk interesse av å holde vår naturlige evne til å takle angst og uro på et lavt nivå. Det er grunn til å tro at legemiddelindustrien aktivt støtter unødvendige angstdiagnoser " Sitat: http://www.dagbladet.no/kultur/2007/11/01/516855.html

http://www.akuttpost.no - Psykiatri nettside om psykisk helse. FORUM: www.akuttposten.no

Anonym sa...

kommentarer til teksten over:

- Ikke alt scientologer har av meninger er galt selv om noe av det skulle være det

- Scientologien lever ikke av å rakke ned på psykiatrien.

- Vitenskapelige metoder er ett hjelpemiddel, ikke en religion. Å ha vitenskap som religion ødelegger langt flere enn scientologi, siden mennesker da blir behandlet som objekter.

- Det er ikke nødvendigvis noe galt i å prøve å finne feil hos en motpart, som i dette tilfellet er psykiatrien, spesielt ikke når det er allment kjent at de bryter med 50 % av alle menneske rettigheter, hver eneste dag, tvangsinnlegger 10000 nordmenn i året og invalidiserer ett langt større antall.

- Det er psykiatrien som sprer usannheter. De hindrer og motarbeider i tillegg den forskningen som viser hvordan kosthold påvirker sinnsykdom, ev omgivelser påvirker sinnsykdom. De kan gjøre det siden psykiatri er en milliardinndustri som ingen har kontroll over.

- Psykiatrien kan erstattes med private behandling, f.eks drevet av religiøse org., psykologer, nevrologer, leger, ernæringseksperter. En trenger ikke være psykiater for å skrive ut medisiner hverken de eller noen andre vet hvordan virker.

- Psykiatrien ødelegger langt flere enn den hjelper.

- Scientologer og psykiatri-hatere er ikke det samme. Psykiatri-hater er noe en som regel blir hvis en kommer i kontakt med psykiatrien, og de som ikke har direkte erfaring med den har lett for å forsvare den.

- Hank von Helvete påstår selv han har fått hjelp av scientologer. Hva skal han med såkalte vitenskapelige teorier som forteller han at han ikke har fått hjelp. Psykiatri har dessuten ingen ting med vitenskap å gjøre, så hvis en forlanger vitenskap så er det ett argument for å fjerne psykiatri.

- Psykiatrien dokumenterer det som passer dem og ingen ting annet. De misbruker makt, de lyver om bivirkninger av medisiner. Det er derimot dokumentert at det de kristne kaller den Hellige Ånd helbreder sinnslidelser omtrent hver eneste dag (noe jeg selv er blitt). I Finnland ble det for noen år siden bestemt at psykiatrisk behandling skulle være siste løsning, noe som reduserte trygdede med 80%.

- Du sier: "Alt scientologene har å vise til er religiøst tullball" Er dette vitenskapelig? Vet du i det hele tatt hva vitenskap egentlig er?

- Hvis scientologenes behandling virker har de all mulig rett til å rakke ned på både psykiatrien og religionen vitenskap, som er en av de værste av alle religioner.

- Du snakker som om skolemedisinen var fullkommen. Du er fullstendig fanatisk, akkurat som enkelte scientologer.

- Langt flere bør fraråde folk å ta medisiner. Hadde ikke jeg kommet over boken "Your Drug May Be Your Problem" hadde jeg i dag vært enn grønnsak på en institusjon, og psykiatrien ville vært like fornøyde med seg selv.

- Det er ikke mulig å dokumentere virkningen av nevroleptika siden en ikke kan måle hvordan den enkelte reagerer på dem. En kan heller ikke måle hva som skjer inne i hjernen. Ingen psykiatere kan forutsi hvordan ett av deres preparater vil virke.

- Tvangsinnleggelser til psykiatrisk behandling er ikke nødvendig så lenge farlige individer kan holdes innesperret på andre måter.

- Å utelukkende basere seg på vitenskapelig dokumentasjon når det gjelder behandling er direkte menneske fiendtlig, siden det ikke tar hensyn til pasientens opplevelser. Dette skjer også i psykiatrien.

- Det er ikke spesielt merkelig å tro at en er ett udødelig åndelig vesen, spesielt ikke når alle verdens milliarder av religiøse tar det som den største selvfølge, oppfattes som totalt innlysende, bortsett fra en langt mindre gruppe med ateister.

- Pass dere for vitenskapelige fanatikere. De har drept millioner av mennesker, spesielt i psykiatrien.

- Alle som i dag tar medisiner bør gjøre det de kan for å slutte å ta dem, siden de ofte er årsaken til sinnslidelser.

Shiva sa...

hoLkaPoLka:

Klart psykatrien tråkker på folk. Sier ikke at medisiner ikke fungerer eller at ingen blir bedre av psykiatrien men bak ordene de gav meg , bak diagnosen psykose, så ligger disse ordene:

Upersonlige (indre delende/telepatiske), dumme (forvirrende) latmann (inaktive tenker). Nå for noen år siden sa plutselig psykologen min at de i vesten, det psykiatriske, tror på telepati. Hvordan kan da frykten mange psykotiske ha for tankeoverføringer/telepati, som f.eks at andre sender den psykotiske tanker som han føler ikke er hans egne være en vrangforestilling?
-

Jeg vil gjerne at du skal gi meg en kilde på dette. Hvilken bok innen fagfeltet psykologi/psykiatri skriver om telepati for eksempel? Jeg har veldig vanskelig for å ta deg alvorlig på dette.

Og hvilken psykolog/psykiater kan si det du skriver her? (At psykologer i vesten tror på telepati f.eks.)

At pykiatrien ble byggd i en tid da menneskene hadde mer fordommer enn idag er viktig å få med, psykiatrien hàr forandret seg, greit nok, men det er fortsatt mye mobbing for psykisk syke mennesker.-

Har du eksempler på disse "fordommene" i fortid og nåtid? Hvis en psykolog/psykiater mobber deg så gi meg navnet så skal jeg anmelde vedkommende umiddelbart til enten den etiske nemnda der han praktiserer sitt virke, eller til politiet for tjenesteforsømmelse. Eller du kan gjøre det selv.

Medisiner jeg tar av firmaet lilly ber psykiatere om kort behadlingstid med medisinene, maks 5 år. Likevel med bivirkninger som gir meg depresjon (mao vektøkning) så øker de isteden dosen selv under en tid da jeg drakk meg full 3-4 ganger i uken mens jeg var innlagt på psykiatrisk og var ikke definert som psykotisk men bare ventet pga lang ventetid på å komme ut til en leilighet som ikke var klar til bruk pga en treg utflytting fra den tidligere beboeren som førte til 1,5 måneders ekstra lang ventetid, mao. den samme tiden jeg begynte å drikke MYE. Er ikke det å drikke seg full så ofte og ikke være definert av legene som syk et symbol på større friskhet enn hos en som IKKE drikker og heller ikke er psykotisk?-

Hvis du har blitt feilbehandlet så hjelper det ikke å klage til meg. Hvorfor tar du ikke dette opp med en uavhengig psykolog/psykiater i stedet? Eller snakker med en vanlig allmennpraktiserende lege?

Det er menneskelig å gjøre feil dessverre. Ikke la det gå utover psykiatrien/psykologien som helhet.


Og til det andre du skriver så er det helt klart at legemiddelindustrien dessverre er meget mektig og kanskje styrer enkelte legers handlinger. Jeg tviler på dette er så representert i Norge siden det meste er offentlig og statlig regulert, mens det i f.eks. USA er en haug med private klinikker som tenker profitt, profitt, profitt. Vi er dessverre på vei dit i Norge også.

Det er viktig å sette fokus på legemiddelindustrien, det er jeg enig i. Men å gå inn på enkeltsaker gidder jeg ikke. Dette er mellom deg og psykologene/psykiaterne.

"Legemiddelindustrien har stor økonomisk interesse av å holde vår naturlige evne til å takle angst og uro på et lavt nivå. Det er grunn til å tro at legemiddelindustrien aktivt støtter unødvendige angstdiagnoser " Sitat: http://www.dagbladet.no/kultur/2007/11/01/516855.html

http://www.akuttpost.no - Psykiatri nettside om psykisk helse. FORUM: www.akuttposten.no
-

Takk for linkene :)

Shiva sa...

Anonym 5:

- Ikke alt scientologer har av meninger er galt selv om noe av det skulle være det-

Det har du rett i. Men hvis scientologene hadde noe fornuftig å komme med og faktisk ville hjelpe verden så hadde de ikke tatt betalt for sine tjenester og vært så hemmelige om alt. De hadde gått via vanlige vitenskapelige kanaler, publisert vitenskapelige artikler som kunne blitt fagfellevurdert, vist til eksperimenter og tester som var repeterbart, og ikke kommet med religiøst mambo jambo.

- Scientologien lever ikke av å rakke ned på psykiatrien.-

Nei, scientologene lever av å ta betalt for å spre et religiøst budskap.

- Vitenskapelige metoder er ett hjelpemiddel, ikke en religion. Å ha vitenskap som religion ødelegger langt flere enn scientologi, siden mennesker da blir behandlet som objekter.-

Definér det å ha "vitenskap som religion." Dette er umulig da vitenskap er et redskap, ikke en dogme eller filosofi. Vitenskapen er også det eneste som har vist til effektive løsninger på våre problemer. Hvis scientologene har noe de kan hjelpe mennesker med, så er det vel bare å publisere det så alle kan se? Hvorfor gjøre det så hemmelig og dyrt?

- Det er ikke nødvendigvis noe galt i å prøve å finne feil hos en motpart, som i dette tilfellet er psykiatrien, spesielt ikke når det er allment kjent at de bryter med 50 % av alle menneske rettigheter, hver eneste dag, tvangsinnlegger 10000 nordmenn i året og invalidiserer ett langt større antall.-

Ikke noe galt i å finne feil hos en motpart nei, men hvorfor gjør de bare det og ikke kommer med løsninger selv som alle kan prøve ut? Har du en (troverdig) kilde på at psykiatrien bryter med halvparten av alle menneskerettigheter? Eller skal du bare sitere MMK? Kan du liste opp de menneskerettighetene de bryter og komme med eksempler som viser at de blir brutt? Når ble tvangsinnleggelser det samme som å bryte en menneskerett? Det har vært en del av norsk og internasjonal lov lenge. Ti tusen nordmenn i året som blir tvangsinnlagt?! Wow, det vil jeg VELDIG gjerne se en kilde på :)

- Det er psykiatrien som sprer usannheter. De hindrer og motarbeider i tillegg den forskningen som viser hvordan kosthold påvirker sinnsykdom, ev omgivelser påvirker sinnsykdom. De kan gjøre det siden psykiatri er en milliardinndustri som ingen har kontroll over.-

Har du eksempler på denne "motarbeidingen"?

- Psykiatrien kan erstattes med private behandling, f.eks drevet av religiøse org., psykologer, nevrologer, leger, ernæringseksperter. En trenger ikke være psykiater for å skrive ut medisiner hverken de eller noen andre vet hvordan virker.-

Privat behandling? Nei takk. Jeg er en tilhenger av det offentlige ;)

- Psykiatrien ødelegger langt flere enn den hjelper.-

Tviler på dette du... Har du tall på dette?

- Scientologer og psykiatri-hatere er ikke det samme. Psykiatri-hater er noe en som regel blir hvis en kommer i kontakt med psykiatrien, og de som ikke har direkte erfaring med den har lett for å forsvare den.-

Du har rett, jeg har ikke hatt noen forhold med psykiatrien. Så jeg forsvarer ikke den ubetinget. Jeg angriper bare MMK og scientologene.

Shiva sa...

Anonym 5 (forts.):

- Hank von Helvete påstår selv han har fått hjelp av scientologer. Hva skal han med såkalte vitenskapelige teorier som forteller han at han ikke har fått hjelp. Psykiatri har dessuten ingen ting med vitenskap å gjøre, så hvis en forlanger vitenskap så er det ett argument for å fjerne psykiatri.-

Det er bra Hank har fått hjelp. Men det betyr ikke at han burde promotere MMK og scientologenes løgner.

- Psykiatrien dokumenterer det som passer dem og ingen ting annet. De misbruker makt, de lyver om bivirkninger av medisiner. Det er derimot dokumentert at det de kristne kaller den Hellige Ånd helbreder sinnslidelser omtrent hver eneste dag (noe jeg selv er blitt). I Finnland ble det for noen år siden bestemt at psykiatrisk behandling skulle være siste løsning, noe som reduserte trygdede med 80%.-

Kan du gi meg én eneste kilde som underbygger disse påstandene?

- Du sier: "Alt scientologene har å vise til er religiøst tullball" Er dette vitenskapelig? Vet du i det hele tatt hva vitenskap egentlig er?-

Jeg leser vitenskapelige artikler hver eneste dag og har en god følelse for hva som er vitenskapelig ja. Kan du vise til noe scientologene har kommet med som er vitenskapelig og ikke religiøst?

- Hvis scientologenes behandling virker har de all mulig rett til å rakke ned på både psykiatrien og religionen vitenskap, som er en av de værste av alle religioner.-

Hvis scientologenes behandling virker trenger de ikke å gjemme seg bak en hemmelig organisasjon og man trenger ikke å betale dyre dommer for seminarer og møter og tester osv. Vis verden hva de har og la oss alle ta del i det! Vis vitenskapen hva de har! Det er så enkelt :)

- Du snakker som om skolemedisinen var fullkommen. Du er fullstendig fanatisk, akkurat som enkelte scientologer.-

Skolemedisinen er styrt av den vitenskapelige metode. Vitenskapen og skolemedisinen er aldri fullkommen, men metoden som styrer den er det. Den vitenskapelige metode fører oss mot fullkommenhet, men vi vil aldri nå endestasjonen. Det er alltid rom for forbedring. Jeg er langt fra fanatisk. Jeg bare innser fakta.

Shiva sa...

Anonym 5 (forts.):

- Langt flere bør fraråde folk å ta medisiner. Hadde ikke jeg kommet over boken "Your Drug May Be Your Problem" hadde jeg i dag vært enn grønnsak på en institusjon, og psykiatrien ville vært like fornøyde med seg selv.-

Han som skrev den boka har kommet med uttalelser som: "it can be okay for children to have sexual relationships" og "the vast majority of women have been sexually abused in childhood." Supert.

- Det er ikke mulig å dokumentere virkningen av nevroleptika siden en ikke kan måle hvordan den enkelte reagerer på dem. En kan heller ikke måle hva som skjer inne i hjernen. Ingen psykiatere kan forutsi hvordan ett av deres preparater vil virke.-

Dette er løgn.

- Tvangsinnleggelser til psykiatrisk behandling er ikke nødvendig så lenge farlige individer kan holdes innesperret på andre måter.-

Hvilke andre måter?

- Å utelukkende basere seg på vitenskapelig dokumentasjon når det gjelder behandling er direkte menneske fiendtlig, siden det ikke tar hensyn til pasientens opplevelser. Dette skjer også i psykiatrien.-

Menneskefiendtlig å basere seg på vitenskapelig dokumentasjon?! Hahaha, du er håpløs :)

- Det er ikke spesielt merkelig å tro at en er ett udødelig åndelig vesen, spesielt ikke når alle verdens milliarder av religiøse tar det som den største selvfølge, oppfattes som totalt innlysende, bortsett fra en langt mindre gruppe med ateister.-

En tro på noe er ikke et bevis for noe som helst.

- Pass dere for vitenskapelige fanatikere. De har drept millioner av mennesker, spesielt i psykiatrien..

Ja, ok. Jeg skal passe meg.

- Alle som i dag tar medisiner bør gjøre det de kan for å slutte å ta dem, siden de ofte er årsaken til sinnslidelser.-

Du vil at folk som tar livreddende medisiner skal slutte å ta dem? Nice.

Anonym sa...

Flott innlegg!

Vi på http://anonnorway.ning.com er svært glade for at stadig flere gjennomskuer hykleriet og kvakksalveriet til Co$!

Anonym sa...

Shiva skriver:

"Skolemedisinen er styrt av den vitenskapelige metode."

Men det er også viktig å være klar over at "vitenskapelig metode" blir brukt av psykiatrien/legemiddelindustrien/den offentlig anerkjente legevirksomheten til å oppfylle og forsvare meget sterke interesser i det alminnelig aksepterte hjelpeapparatet. Du sier det selv:

"...det [er] helt klart at legemiddelindustrien dessverre er meget mektig og kanskje styrer enkelte legers handlinger."

Bare så synd at høyst berettiget kritikk av psykiatrien ofte blir forbundet med rabiate scientologer. Man behøver ikke være scientolog for å stille seg kritisk til mye av det som foregår innen psykiatrien.

Det som ligger i potten for psykiateren og legen, er høy lønn, anerkjennelse, status, autoritet, følelsen av å bli sett opp til osv.
Alt dette gis det avkall på hvis man bryter ut og går mot "sine egne", f.eks. ved å stille seg bak kritikk av metode og medikamentbruk innen standen. Ikke så rart da at det bare er svært få leger og psykiatere som gjør det.

Leroy

89 sa...

Jeg må lese denne debatten i morgen, for jeg er på vei ut døra, men ville bare fortelle at jeg har skrevet et nytt innlegg på min blogg:
Nytt innlegg fra meg: http://tinyurl.com/nazihank
med
- Dokumentasjon for at personlighetstesten til Scientologikirken er laget for å bryte folk ned,
- L. Ron Hubbard’s plan for å gjennomføre et folkemord 20 ganger større en Holocaust, eller i det minste et totalitært samfunn der scientologene er overmennesker
- og scientologer i nazi-uniformer.

Anonym sa...

Shiva: Du skriver: Ti tusen nordmenn i året som blir tvangsinnlagt?! Wow, det vil jeg VELDIG gjerne se en kilde på :)

Vel, i følge Statistisk sentralbyrå så ble det i 2007 foretatt 9311 innleggelser til tvungent psykisk helsevern og tvungen observasjon i Norge. Da er ikke alle tvangshenvisningene hvor frihetsberøvelsen varer i maks ett døgn tatt med (de som tvangshenvises men som ikke tas i mot til tvungent psyk.helsevern el. tvungen observasjon). I 2005 var tallet 10 279 (riktignok antall episoder og ikke antall personer). Så helt på jordet var vel ikke tallet 10 000 eller?

Jeg synes ellers du har noen uttalelser som er både stigmatiserende, uriktige og usaklige, som f.eks. setningen hvor du antyder at mennesker som tvangsinnlegges i psykiatrien er mennesker som er skadelige for samfunnet.

Anonym sa...

Shiva, tusen takk for at du skriver om dette temaet! Selv har jeg blitt utsatt for tvangsinnesperring og tvangsmedisinering i psykiatrien - men det er ikke slik at jeg er skadelig for samfunnet. Faktum er at det fins to kritierier for å tvangsinnlegge folk, se: psykisk helsevernloven § 3-3:

enten

A. får sin utsikt til helbredelse eller vesentlig bedring i betydelig grad redusert, eller det er stor sannsynlighet for at vedkommende i meget nær framtid får sin tilstand vesentlig forverret,

eller

B. utgjør en nærliggende og alvorlig fare for eget eller andres liv eller helse.

Hele fire av fem pasienter som tvangsinnlegges - er verken til fare for egen eller andres sikkerhet. Se tall fra SINTEF i 2007 (tabell 6.2 side 113) eller les mer på Psykisk-bloggen: http://psykisk.wordpress.com/2008/10/13/tvang-i-norsk-psykiatri/.

Ellers vil jeg også innformer om at det fins andre organisasjoner enn dem som har støtte fra scientologene som arbeider mot psykiatriens virksomhet. Se eksempelvis, We Shall Overcome: www.wso.no og Hvite Ørn: http://www.ksss.no/hviteorn.htm.

Takk igjen for at du skriver om psykiatri. Dersom du ønsker å debattere mer, kan du stille spørsmål på dette Google-forumet: http://groups.google.com/group/tvangsinnleggelser

Anonym sa...

Linken til We Shall Overcome, virket ikke. Dette er riktig link: http://www.wso.no. WSO reklamerer også for Rock For Rights på Rådhusplassen 19. juni - men WSO har ikke noe som helst med scientologene å gjøre, bare så du vet det. For øvrig er jeg takknemlig for scientologenes støtte i kampen mot psykiatrien. Psykiatrien er ikke basert på vitenskaplig kunnskap, som mange tror. Se eksempelvis http://www.tvangsforskning.no - og Helsedirektoratets rapport IS-1370 fra juni 2006, som sier at man ikke har kunnskap om hvordan psykiatrisk tvang virker på pasientene, se spesielt kap. 4.3.3.

Sigrun sa...

Jan Olaf har rett; det store flertall av tvangsinnlagte er verken til fare for seg selv eller andre, men er innlagt etter behandlingskriteriet.
Helsedirektoratet innrømmer at de ikke kjenner til konsekevnesene av tvang for folks psykiske helse (selv om det skjer bortimot 10.000 tvangsinnleggelser i Norge hvert år):
"Vi vet i dag lite om hvilken effekt henholdsvis tvungen innleggelse eller bruk av tvangsmidler og tvangsbehandling har på utfallet av behandlingen. Eksisterende forskning er for eksempel ikke entydig i sine konklusjoner rundt den kliniske effekten av bruk av tvang, jfr. kapittel 2.7. Vi har derfor også lite kunnskap om hvorvidt bruk av tvang ovenfor enkelte pasienter, for eksempel pasienter som har vært utsatt for fysiske eller psykiske overgrep eller pasienter som er traumatiserte av andre årsaker, vil kunne være direkte skadelig. Vi har heller ingen systematisk kunnskap om hvordan ulike tvangsmidler eller måten de brukes på eventuelt virker på pasienten, verken på kortere eller lengre sikt." Ref.: "Tiltaksplan for redusert og kvalitetssikret bruk av tvang i psykisk helsevern"

Shiva sa...

Anonym 7:

Shiva skriver:

"Skolemedisinen er styrt av den vitenskapelige metode."

Men det er også viktig å være klar over at "vitenskapelig metode" blir brukt av psykiatrien/legemiddelindustrien/den offentlig anerkjente legevirksomheten til å oppfylle og forsvare meget sterke interesser i det alminnelig aksepterte hjelpeapparatet.
-

Jeg vet ikke om det er bevisst eller ubevisst, men nå blander du sammen to totalt forskjellige ting. Du vet godt at jeg skrev at skolemedisinen er styrt av den vitenskapelige metode i en helt annen sammenheng enn den du sikter til. Grunnen til at scientologenes "metoder" ikke er en del av skolemedisinen er at de ikke kan bevise at de fungerer. Alt som er alternativt og ikke en del av skolemedisinen er i samme gruppa; de kan ikke bevise at deres metoder fungerer. Hadde de kunnet det hadde de ikke vært alternative lenger, men en del av skolemedisinen. Dette vet alle, selv de som prøver å snikreklamere for scientologene.

Men du tar dessverre totalt feil i din fremstilling av vitenskapen i din kommentar her. Skolemedisinen "bruker" ikke den vitenskapelige metode for å støtte legemiddelindustrien. Hvis du mener det så vet ikke du hva det er som ligger i begrepet "den vitenskapelige metode." Les mer om det her.

Du sier det selv:

"...det [er] helt klart at legemiddelindustrien dessverre er meget mektig og kanskje styrer enkelte legers handlinger."
-

Ja, men den styrer ikke hva som er vitenskapelig eller ikke. Du kan ikke blande de to sammen. Uansett hvor mange feilaktige handlinger legene gjør og hvor mye de blir styrt av økonomi og legemiddelindustri, så forandrer ikke det hva som er skolemedisin eller ikke. Det er det som kan vitenskapelig dokumenteres som er en del av den. Hvis scientologene og andre alternative behandlere hadde hatt noe håndfast å gi oss så hadde ikke dette vært noe problem. I stedet skal de styre alt bak lukkede rom og for skyhøye priser, via hjernevasking. Det er ikke vitenskap.

Bare så synd at høyst berettiget kritikk av psykiatrien ofte blir forbundet med rabiate scientologer. Man behøver ikke være scientolog for å stille seg kritisk til mye av det som foregår innen psykiatrien.-

Det er helt sant. Jeg skriver her om et hefte jeg fant på det som viser seg å være Hank von Helvetes bil. Et hefte fullt av skremselspropaganda, uten å komme med ett eneste forslag til å erstatte psykiatrien, et hefte som er støttet av scientologikirken. Hank kan si det han vil, men når han går rundt og reklamerer for MMK og gir ut hefter som har scientologenes logo på seg, så kan han ikke forvente at folk skal ta ham alvorlig og tro på at han ikke løper i scientologenes ærend.

Det som ligger i potten for psykiateren og legen, er høy lønn, anerkjennelse, status, autoritet, følelsen av å bli sett opp til osv.
Alt dette gis det avkall på hvis man bryter ut og går mot "sine egne", f.eks. ved å stille seg bak kritikk av metode og medikamentbruk innen standen. Ikke så rart da at det bare er svært få leger og psykiatere som gjør det.

Leroy
-

Dette er vel direkte løgn? Hvor mange leger bryr seg om anerkjennelse og status? Hvor mange leger i Norge får høyere lønn av å bruke det legemiddelet foran det andre? Kanskje innen den private sektoren (som jeg i prinsippet er mot), men innen det offentlige er det (så vidt jeg vet) fast lønn uansett hva man "finner på"? Hvor mye har egentlig legemiddelindustrien å si for den individuelle lege i Norge i dag?

Sigun sa...

Shiva: Det er nok sånn at leger kan la seg påvirke, i alle fall ubevisst. Det har mange fagfolk selv erkjent. Dessuten er det mange bindinger til legemiddelindustrien hos dem som vedtar diagnosene.
Og når et nytt legemiddelkommer, som lykkepiller, så blir det etterhvert brukt mot flere plager enn det opprinnelig var tenkt (depresjon).

Shiva sa...

Anonym 8:

Shiva: Du skriver: Ti tusen nordmenn i året som blir tvangsinnlagt?! Wow, det vil jeg VELDIG gjerne se en kilde på :)

Vel, i følge Statistisk sentralbyrå så ble det i 2007 foretatt 9311 innleggelser til tvungent psykisk helsevern og tvungen observasjon i Norge. Da er ikke alle tvangshenvisningene hvor frihetsberøvelsen varer i maks ett døgn tatt med (de som tvangshenvises men som ikke tas i mot til tvungent psyk.helsevern el. tvungen observasjon). I 2005 var tallet 10 279 (riktignok antall episoder og ikke antall personer). Så helt på jordet var vel ikke tallet 10 000 eller?
-

Egentlig jo, fordi dette er antall innleggelser og ikke personer. Det er fremdeles høyt og jeg har ikke sagt at tallet er feil, bare at jeg ville ha en kilde på det, for folk har veldig lett for bare å kaste slike påstander ut i løse luften uten å ha noe håndfast å vise til. Jeg ser at SINTEF opererer med 7.000 vedtak om tvangsinnleggelser. Dette er fremdeles ikke det samme som 7.000 personer, men det er beklagelig at det er et så høy tall ja... Men vi ser jo ut fra tallene at dette er både vanlige fastleger, leger ved legevakt og psykologer/psykiatere som har kommet frem til dette, og i SINTEFs tall er faktisk de på bare 24 timer også tatt med. Institusjonsoverføringene er imidlertid ikke tatt med. Har du en link til ditt SSB-tall slik at vi kan se bakgrunnene for dataene deres? :)

Jeg synes ellers du har noen uttalelser som er både stigmatiserende, uriktige og usaklige, som f.eks. setningen hvor du antyder at mennesker som tvangsinnlegges i psykiatrien er mennesker som er skadelige for samfunnet.-

Du kan synes akkurat det du vil. Men er det ikke det at personer kan være til skade for seg selv og andre de blir tvangsinnlagt da? Hva kan ellers være grunnen?

Har du andre eksempler eller var dette det eneste?

Shiva sa...

janolaf:

Shiva, tusen takk for at du skriver om dette temaet! Selv har jeg blitt utsatt for tvangsinnesperring og tvangsmedisinering i psykiatrien - men det er ikke slik at jeg er skadelig for samfunnet. Faktum er at det fins to kritierier for å tvangsinnlegge folk, se: psykisk helsevernloven § 3-3:

(...)

Hele fire av fem pasienter som tvangsinnlegges - er verken til fare for egen eller andres sikkerhet.

(...)

Ellers vil jeg også innformer om at det fins andre organisasjoner enn dem som har støtte fra scientologene som arbeider mot psykiatriens virksomhet.

(...)
-

Ja, jeg innrømmer at det er mye jeg ikke vet om psykiatri/psykologi og tvangsinnleggelser, men det er heller ikke det som er hovedpoenget med mitt innlegg her. Jeg har bare kommentert et usaklig hefte, på en bil fylt med skremselspropaganda som tydeligvis tilhører en eksnarkoman og Turboneger-medlem. Jeg har ingen problemer med verken eksnarkomane (eller narkomane) eller Turboneger for så vidt, men jeg har problemer med folk som fremmer MMKs og scientologikirkens sak :)

Jeg takker for informasjonen din og alle linkene. Jeg lære noe nytt der ja! Jeg trodde de fleste tvangsinnleggelser var fordi en person var enten til fare for seg selv eller andre, men der tok jeg tydeligvis feil. Det er likevel gode grunner til tvangsinnleggelse, som du viser til.

Jeg synes derimot påstanden om at psykiatri ikke er vitenskapelig begrunnet blir for drøy. Og rapporten du henviser til sier ikke at vi ikke har kunnskap om hvordan psykisk tvang virker på pasientene, men den etterlyser mer kunnskap om hvordan tvang hjelper behandlingen og at man ikke vet nok, som har en helt annen betydning enn at man ikke vet noen ting :)

Men å etterlyse mer forskning er viktig på alle felt, så jeg støtter opp om den påstanden!

Shiva sa...

Sigrun:

Ja, det er viktig å sette fokus på psykiatrien, ingen tvil om det. Og forskning må gjøres på alle felt, inkludert psykiatrien. Dette innlegget handler ikke om psykiatrien som helhet, men om scientologikirken og MMK :)

Hvordan kan legene påvirkes av legemiddelindustrien i Norge? Sier du at leger og psykiatere i Norge får betalt etter hvilke midler de skriver ut? Har du en kilde på dette? :)

Sigrun sa...

De påvirkes ubevisst.

Sigrun sa...

Shiva: Det er de som iverksetter tvang, som skal bevise at tvang ikke er skadelig. Bevisbyrden er ikke pasientenes. Jf svaret ditt til Jan Olaf.

Du forstår kanskje ikke at incestutsatte pasienter retraumatiseres av tvang? Heller ikke når psykiatriens ansatte river av dem buksa og trusa og setter sprøyte i baken, selv om det er unødvendig?

Shiva sa...

Sigrun:

De påvirkes ubevisst.-

Hvordan blir de påvirket ubevisst og hvordan vet du dette?

Det er de som iverksetter tvang, som skal bevise at tvang ikke er skadelig. Bevisbyrden er ikke pasientenes. Jf svaret ditt til Jan Olaf.-

Hvor har jeg skrevet i mitt innlegg til janolaf at bevisbyrden er pasientenes?

Du forstår kanskje ikke at incestutsatte pasienter retraumatiseres av tvang? Heller ikke når psykiatriens ansatte river av dem buksa og trusa og setter sprøyte i baken, selv om det er unødvendig?-

Jo, jeg kan forstå at tvangsinnleggelser lett kan være traumatiserende. Tvang er som regel det.

Men som jeg har sagt flere ganger nå så kan jeg ikke gå inn i hver eneste enkeltsak og forsvare psykiatrien hit og dit da dette verken er min intensjon med dette innlegget eller noe jeg har interesse av å gjøre. Dette er et innlegg hvor jeg skriver om et hefte sponset av scientologkirken som jeg fant på en SUV dekket av mildt sagt ufin skremselspropaganda, midt på Karl Johan her i Oslo.

Jeg skrev ikke dette innlegget for å forsvare alle sider ved psykiatrien og jeg har allerede sagt at det er viktig å forske videre på dette feltet, og jeg har i tillegg sagt at det er mye jeg ikke vet om psykiatrien.

Sigrun sa...

Shiva: Dette er et kjent fenomen! "flere undersøkelser dokumenterer at legenes valg av preparater, bevisst eller ubevisst, påvirkes av industrien" http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2005/02/15/danske-leger-mot-sponsing/index.xml

Shiva sa...

Sigrun:

Er dette den eneste kilden du har? En dansk "uavhengig avis for leger" og en ganske "dodgy" html-nettside?

Jeg sier ikke at leger ikke blir påvirket. Jeg er ikke i noen posisjon til å benekte dette. Men dette var stusselige kilder.

Sigrun sa...

Dagens Medisin er en tung avis. Jeg orker ikke å lete gjennom PC-en min for å finne artiklene jeg har lest. Om du ikke tror på det jeg sier, så får det være ditt problem.

Shiva sa...

Sigrun:

Jeg liker ikke helt holdningen din. Du trenger ikke å ta en frekk tone bare fordi jeg spør etter kilder. Kilder er noe av det viktigste man har.

Jeg har nettopp skrevet at jeg ikke kan benekte det du skriver siden jeg ikke har nok kunnskap innen feltet. Jeg bare ber om flere kilder enn det du har. Dagens Medisin kan godt være en "tung" avis. Jeg har ikke benektet dette heller.

Ståle sa...

Har lest debatten med interesse. Her er mine kommentarar:

Det fins nok mange mange døme på feilbehandling og overgrep i psykiatrien. Slik vil det dessverre alltid vera når menneske er involvert. Psykiatrien er sånn sett veldig utsatt, for psyken er ein ekstremt individuell sak, og det er umulig å komma fram til universalbehandlingar for ein bestemt lidelse. Eg er sånn sett enig med påstanden som vart framsatt over om at ein ikkje kan vite nøyaktig korleis eit preparat eller ei behandlingsform vil virka på eit gitt menneske. Ein må vera menneskekjenner og bruka mykje skjønn og individtilpassa behandling i psykologien, og det er viktige egenskaper å ha i den bransjen, og det fins sjølvsagt mange som ikkje har dei egenskapene i tilstrekkelig grad. Difor vil langt fleire bli feilbehandla i psykiatrien enn i medisinen, fordi vitenskapen bak medisin er meir håndfast, og slik kjem det alltid til å vera.

Men eg har veldig vanskeleg for å tru at feilbehandling er regelen snarare enn unntaket. Ikkje alle vitenskaper er like perfekte. Fysikk er mindre perfekt enn matematikk fordi fysikken bruker forutsetningar frå matematikken for å skildra verda. Matematikken er sånn sett mest perfekt, for den opererer med (så og sei) absolutta sannheter, medan fysikken er basert på teoriar og hypotesar. Kjemi er mindre perfekt enn fysikk igjen fordi fysikk er ein nødvendig forutsetning for å forstå kjemien. Dette er fordi kjemien ser på meir komplekse system enn fysikken. Biologi er mindre perfekt enn kjemi, for biologi skildrar system som er mangfoldige gongar meir komplekse. Psykologi er mindre perfekt enn biologi, fordi den baserer seg på biologien, men inkluderer også ein menneskeleg faktor, noko som gjer det atskillig meir komplekst. Sosiologi er mindre perfekt enn psykologi igjen, fordi den ikkje berre inkluderer tankesett og handlingsmønster til eitt menneske, men også interaksjonen mellom desse.

Til tross for desse begrensingane er psykologien det beste me har til dags dato. Det vil alltid vera rom for forbedringar, og pskykologien gjennomgår også konstant forandring gjennom forskning. Sjølv om det nok hadde vore ein viss motstand, så ville psykologien blitt velta dersom det hadde blitt oppdaga eit betre alternativ. Det er nok tusenvis av forskarar som gjerne ville ha blitt kreditert eit banebrytande gjennombrudd. Så lenge scientologien ikkje presenterer slike bevis basert på forskning, vil dei heller aldri bli tatt seriøst. Og nettopp fordi dei aldri legg fram slike bevis, kan ein vera temmelig trygg på at det berre er humbug.

Mangel på bevis kan vera ein ganske stor bevisbyrde.

Shiva sa...

Ståle:

Takk for ditt innspill! Bra skrevet :)

Anonym sa...

Underlagt den katolske kirke. Vatican=devine serpent. Styrer jesuitene verden? Søndagsloven er the mark of the beast? Når kommer den til norge?

Se filmen VIA UT ROMA- Road to rome.
Amazingdiscoveries.tv

Foresten stammer navnet Shiva fra navnet Satan.

apples sa...

Skulle gjerne diskutert med en sånn en, men har faktisk aldri funnet en scientolog...

Shiva sa...

Anonym 9:

Jeg skjønte ikke mye av den kommentaren din.

Shiva er en gud i hinduismen. Visste ikke at det er et navn som stammer fra Satan. Ikke at det har så mye å si, men har du en kilde på dette?

Ellers var det bare mye rart jeg ikke skjønte.

Shiva sa...

apples:

Jeg har diskutert med et par scientologer på Karl Johan. Tok et par stresstester og sånt :)

Anonym sa...

Ja..her var det mye uforstand..Dersom man ikke selv har vært i psykiatriens klør vet man i grunnen ikke hva som foregår der..Psykiatrien ER en dødsindustri..Jeg har selv sett det med mine egne øyne..Desperate mennesker sperres inne sammen med sadister med nøkler..og mange blir drevet til selvmord av behandlingen de får..frihet er noe alle mennesker setter høyt,fratas man den mister man alt..Det er ikke riktig å låse folk inne fordi de sliter litt..Og det er faktisk sånn at psykiatriske pasienter også skal ha rett til å "vandre fritt rundt i gatene". Det få vet er hvordan gravide blir behandlet i psykiatrien..Mange blir presset til å ta abort..Mange blir tvangsmedesinert med skadelige medisiner..Men det ser ikke ut til at så mange bryr seg..før det rammer en selv..og da er det ofte for sent for man kveles og skremmes til taushet..Jeg støtter heller scientologene fremfor psykiatrien..

Shiva sa...

Anonym 10:

Ja..her var det mye uforstand..-

Auda :(

Dersom man ikke selv har vært i psykiatriens klør vet man i grunnen ikke hva som foregår der..-

Så jeg vet ikke hva som foregår et sted før jeg har opplevd stedet? Så vi kan bare kaste alle bøker, tidsskrifter og bladet som forteller oss om ting vi ikke har opplevd eller om steder vi ikke har vært?

Det å oppleve noe selv teller selvsagt mest, men man kan alltids vite noe om hva som foregår et sted ved å lese om det :)

Jeg leser jo hele tiden om forskning og vitenskap. Veldig mye av det som beskrives der kommer jeg jo aldri til å kunne finne ut av selv eller oppleve selv...

Psykiatrien ER en dødsindustri..Jeg har selv sett det med mine egne øyne..Desperate mennesker sperres inne sammen med sadister med nøkler..og mange blir drevet til selvmord av behandlingen de får..-

Men du, istedenfor å klage til meg på en blogg så kan du jo anmelde de som gjør dette? Eller rapportere det til noen i det minste. Hvis dette faktisk foregår så er det jo lov å si fra til de rette instanser...

Hjelper ikke så mye å mase om det til meg. Kanskje du kan komme med eksempler slik at jeg vet du ikke finner det opp? :)

Og ingen er perfekt og det finnes muligens noen "sadister" her og der som dessverre utnytter sine stillinger, men det betyr ikke at psykiatri generelt er noe dumt.

frihet er noe alle mennesker setter høyt,fratas man den mister man alt..Det er ikke riktig å låse folk inne fordi de sliter litt..-

Hva mener du med "sliter litt" og hvem låses inne uten god grunn? Kom med eksempler da :)

Og det er faktisk sånn at psykiatriske pasienter også skal ha rett til å "vandre fritt rundt i gatene".-

Alle har ikke rett til å vandre fritt rundt i gatene nei. Vi har lover og regler, og samfunnet beskytter seg mot de som kan utgjøre en fare. Hvis noen er en fare for seg selv eller andre så burde de selvfølgelig holdes borte fra gata.

Men dette gjelder ikke alle psykiatriske pasienter selvfølgelig.

Det få vet er hvordan gravide blir behandlet i psykiatrien..Mange blir presset til å ta abort..Mange blir tvangsmedesinert med skadelige medisiner..Men det ser ikke ut til at så mange bryr seg..før det rammer en selv..og da er det ofte for sent for man kveles og skremmes til taushet..-

Igjen, det er bare å ta kontakt med de som har makt til å gjøre noe for å endre på denne situasjonen.

Og igjen, selv om noen utnytter sine posisjoner så betyr ikke det at psykiatri er noe negativt.

Jeg støtter heller scientologene fremfor psykiatrien.. -

Deg om det.