fredag 13. november 2009

Et fantastisk bilde av Jorden!Foto: esa.int


Saken: Romfartøyet Rosetta passerte nettopp Jorden for tredje gang, og denne gangen gav den oss et fantastisk bilde av vår planet.


Den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs romfartøy Rosetta passerte nettopp Jorden for tredje gang. Den gjør dette for å komme opp i en god nok hastighet uten å måtte ha med seg mye drivstoff. Denne gangen fikk også fartøyet tatt et fantastisk bra bilde av planeten vår.

Bildet ble tatt i går fra en avstand fra Jorden på 633 000 km med en oppløsning på 12 km per pixel. Vi ser Jorden "tar form" som en sigd hvor man blant annet kan se Sydpolen. Jeg synes det er utrolig fascinerende å se slike bilder. Man får liksom satt tingene litt i perspektiv. Vi er totalt ubetydelige i det store og det hele, men samtidig gjør det oss ekstremt betydelige, hvis dere skjønner hva jeg mener.

Det minner oss også om hvor sårbare vi er. Vi har bare denne planeten å boltre oss på, i hvert fall i overskuelig fremtid. Jeg vil gjerne komme med Carl Sagans fantastiske sitat fra 1990 da vi fikk bildene av Jorden tatt fra kanten av solsystemet av romsonden Voyager 1. Jeg synes det passer godt til dette bildet her også, og siden Carl Sagan-dagen nettopp ble feiret så er det vel like greit å komme med noen visdomsord fra denne karen:


Look again at that dot. That's here. That's home. That's us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives. The aggregate of our joy and suffering, thousands of confident religions, ideologies, and economic doctrines, every hunter and forager, every hero and coward, every creator and destroyer of civilization, every king and peasant, every young couple in love, every mother and father, hopeful child, inventor and explorer, every teacher of morals, every corrupt politician, every "superstar," every "supreme leader," every saint and sinner in the history of our species lived there - on a mote of dust suspended in a sunbeam.Og nå har NASA funnet en mengde is på Månen! Mange spennende astronominyheter i dag, altså!

Les også om Astronomiåret 2009 her.


Les mer om Rosetta på romfartøyets egen side hos ESA.

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


tv2,
vg, tv2,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vakkert :)

rart å tenke på at hele verden er samlet i et trilliondels sandkorn! Men Sagan har så rett så rett. Og Gud den allmektige styrer det hele med sin pekefinger. For en sensitivitet det er i den fingeren ;)

Shiva sa...

Anonym 1:

Vakkert :)-

Jepp :)

rart å tenke på at hele verden er samlet i et trilliondels sandkorn! Men Sagan har så rett så rett. Og Gud den allmektige styrer det hele med sin pekefinger. For en sensitivitet det er i den fingeren ;)-

Var det med gud tull eller mente du det? :)

I så fall, hvordan vet du at din gud har en pekefinger? :p

Anonym sa...

Det var nok IRONI! Mvh Mahadev55 ;)

Shiva sa...

Mahadev55:

Det var nok IRONI! Mvh Mahadev55 ;)-

Åja, var det deg!? ;D

Ikke så lett å ta ironi over nettet dessverre, i hvert fall ikke når folk er anonyme ;)