mandag 7. desember 2009

Apotekkjeden Boots bedriver kvakksalveriEn beholder med "argent. nit."
som er et homøopatisk produkt fra Boots.

Foto: guardian.co.ukSaken: Boots er en relativt ny apotek- og velværekjede i Norge som nå blir kritisert for å selge homøopatiske midler og bedrive kvakksalveri.Etter fusjonen med Alliance-kjeden (som nå gjør at kjeden heter Alliance Boots) ble et eget Boots-apotek i 2008 for første gang åpnet i Norge, som skal ha "det beste fra Alliance apotek og det beste fra Boots" i følge
bootsapotek.no. Disse skal være både apotek slik vi kjenner det fra andre apotek, men også fokusere på velvære. Så man kan vel se på det som en blanding av et "vanlig" apotek og for eksempel velværekjeden Vita.


Homøopati


Nå skal vi få skilt oss godt fra de andre apotekkjedene.


Dette sier administrerende direktør Marit Lambrechts i Alliance apotek til E24. Og jommen ligger det ikke noe i dette, for er det noe Boots-kjeden nå har blitt kjent for i Storbritannia så er det nettopp at de skiller seg fra de andre apotekkjedene, men kanskje ikke på den måten Lambrechts ser for seg.

For nå har kjeden blitt anklaget for å drive med kvakksalveri og selge homøopatiske hjelpemidler (se for eksempel quackometer.net). Saken har fått så stor oppmerksomhet at den til og med har vært debattert i det engelske parlamentet. Til parlamentet bekreftet "professional standards director" i Boots, Paul Bennett, at de solgte homøopatiske midler. Og ikke nok med det; de selger det ikke fordi de mener det har en medisinsk effekt, men fordi det er populært:


There is certainly a consumer demand for these products (...) I have no evidence to suggest they are efficacious. (...) It is about consumer choice for us and a large number of our customers believe they are efficacious.
(telegraph.co.uk)Så bra! Det er ikke noen dokumentert virkning, for det er det aldri med homøopatiske midler (bortsett fra negative virkninger), men det selges likevel fordi folk tror det virker? Utrolig. Jeg kan ikke forstå at Boots vil bli oppfattet som en seriøs kjede hvis de holder på slik. Jeg forventer at det jeg kjøper på et apotek faktisk har en dokumentert virkning.

Jeg vet ikke om de har tenkt å selge disse legemidlene i Norge, men jeg tror jeg skal kontakte dem og spørre. For jeg forventer at den norske delen av Boots ikke selger såkalte "alternative legemidler", men heller holder seg til de som har en vitenskapelig dokumentert effekt.

Les også:
Can you trust Boots?

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg, vg,

10 kommentarer:

raagraaum sa...

Eh, norske apotek har da holdt på med dette tullet i årevis.

Shiva sa...

raagraaum:

Eh, norske apotek har da holdt på med dette tullet i årevis.-

Ja, jeg fikk et tips om dette for ikke mange timene siden, og jeg må innrømme at jeg ikke visste dette. I så fall er det hårreisende!

Jeg synes det er flaut at et apotek skal selge et produkt det ikke finnes dokumentert effekt for. Da må det i så fall stå med stor skrift på pakken (litt á là røykpakkene):

DET ER INGEN VITENSKAPELIG DOKUMENTERT VIRKNING PÅ DETTE PRODUKTET

Eller noe slikt ;D

Synes du/dere ikke det er betenkelig at dette foregår?

Dellers sa...

Må si meg enig med deg (som jeg som regel er). Kjøper jeg noe på apoteket er det fordi jeg trenger noe som VIRKER, ikke for å kaste penger ut av vinduet (apotekvarer er jo som regel godt prisa)

Shiva sa...

Dellers:

Må si meg enig med deg (som jeg som regel er). Kjøper jeg noe på apoteket er det fordi jeg trenger noe som VIRKER, ikke for å kaste penger ut av vinduet (apotekvarer er jo som regel godt prisa)-

Jepp!

Jeg har sendt en e-post til kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Norbye og spurt om det kommer til å være slike produkter i Boots-apotekene her i landet.

http://www.allianceapotek.no/index.cfm?oa=person.list&con=531

Shiva sa...

Jeg vil bare melde fra om at jeg har fått svar fra Nordbye og hun skriver at Boots-apotekene "ikke kommer til å selge produkter som det ikke finnes vitenskapelig dokumentert virkning for." Og at de er "like opptatt av [sin] faglige integritet i Boots apotek som [de] er i [sine] Alliance apotek."

Hun har likevel videresendt henvendelsen min til "fagavdelingen" slik at hun kan komme tilbake med et mer grundig svar om litt.

Jeg vil si jeg er foreløpig betrygget :)

Anonym sa...

Hei!

Vil bare informere om at selv om apotek har solgt homeøpatmedisin i åresvis, så er det ikke slik at hvis du kommer inn med en sykdom, så anbefales dette istedenfor et annet "vanlig" legemiddel. Strengt tatt er vel de fleste farmasøyter, med sin 5 års utdannelse, svært skeptiske faktisk, mot det som ikke har en skikkelig dokumentert effekt (og da snakker jeg ikke om den "effekten" tanta di på møre fikk den gangen hun prøvde noe nytt, men vitenskapelig dokumentasjon...). Når så homeøpatpreparater da selges hos apotek likevel, så er det fordi dette er en veldig sikker og grei distribusjonskanal for disse midlene, da apotekene har god kontroll på oppbevaring av dette, og ikke minst fordi apoteket er spesialiserte på kvalitetssikringen som trengs når man skal levere ut både legemidler og annet (som homeøpatpreparater f.eks) for å sikre at det gis rett legemiddel, i rett mengde, til rett person, ut ifra det som står på en resept.

Shiva sa...

Anonym 1:

Hei!

Vil bare informere om at selv om apotek har solgt homeøpatmedisin i åresvis, så er det ikke slik at hvis du kommer inn med en sykdom, så anbefales dette istedenfor et annet "vanlig" legemiddel.
-

Nei, men jeg ønsker ikke at slikt skal finnes på apotekene. Ikke før de har en dokumentert virkning.

Strengt tatt er vel de fleste farmasøyter, med sin 5 års utdannelse, svært skeptiske faktisk, mot det som ikke har en skikkelig dokumentert effekt (og da snakker jeg ikke om den "effekten" tanta di på møre fikk den gangen hun prøvde noe nytt, men vitenskapelig dokumentasjon...). Når så homeøpatpreparater da selges hos apotek likevel, så er det fordi dette er en veldig sikker og grei distribusjonskanal for disse midlene, da apotekene har god kontroll på oppbevaring av dette, og ikke minst fordi apoteket er spesialiserte på kvalitetssikringen som trengs når man skal levere ut både legemidler og annet (som homeøpatpreparater f.eks) for å sikre at det gis rett legemiddel, i rett mengde, til rett person, ut ifra det som står på en resept.-

Alt dette er irrelevant da det ikke er dokumentert virkning på det som selges.

Og hva mente du med "tanta på Møre"?

Anonym sa...

Det er 250 år siden homeopatien ble "oppfunnet"! Hvis den overhodet ikke har noen effekt, så er det rart at homeopati fortsatt blir mye brukt. Det er ingen gullgruve å drive som homeopat, så penger er neppe motivasjon for utøverne.
Vanlige medikamenter har nok tatt livet av langt flere mennesker enn homeopatiske midler.
Homeopatien er under stadige angrep fra legemiddelindustrien som har store økonomiske interesser i små og store plager hos deg og meg. I England har de 5 homeopatiske sykehus. 43% av vanlige leger har en eller flere ganger henvist pasienter til homeopat i England.
Der pågår det for tiden en intensiv kampanje fra legemiddelindustrien som antagelig ser en økonomisk trussel i at folk oppsøker homeopat.
Med 250 år bak seg er det vel sannsynlig at mange pasienter foretrekker slik behandling.
Lobotomi var en gang etablert behandling, til og med en Nobelpris ble gitt til han som fant det på! Dette var vitenskap på høyt plan. Og det er bare 60 år siden.
Det er grunn til å være litt ydmyk, og litt skeptisk også til det som betegnes som "dokumentert effekt".

Shiva sa...

Anonym 2 (Del 1):

Det er 250 år siden homeopatien ble "oppfunnet"! Hvis den overhodet ikke har noen effekt, så er det rart at homeopati fortsatt blir mye brukt.-

Det er mange ting som ikke har noen effekt som vi fremdeles bruker/gjør. Mennesker kan helt og holdent rasjonelt forsvare en mengde ting som ikke nødvendigvis er riktig eller effektfullt.

Et eksempel på dette er bønn. Null dokumentert virkning. Milliarder av mennesker tyr likevel til det hver eneste dag i håp om at det skal fungere.

Homøopati handler ofte om å utnytte mennesker som er i en sårbar situasjon. Folk som er desperate og som har prøvd all mulig legemedisin (som dessverre ikke har funket) tyr gjerne til hva som helst hvis de blir fortalt at det har en virkning. For ønsket om å leve eller å være frisk er så sterk at det overgår nesten alt annet.

Det er ingen gullgruve å drive som homeopat, så penger er neppe motivasjon for utøverne.-

Det er det verste jeg har lest på veldig lenge.

Markedet er på ca. $40 mrd i USA alene. Hva det ligger på på verdensbasis vet jeg ikke, men det er nok en del. Det er mye penger å hente på homøopatiske midler. Det verste er at det aller, aller meste av det ikke har blitt testet på en kontrollert måte slik at vi vet om folk kan ta skade av det eller ikke. Det er det skumleste.

Derfor er de eneste eksemplene på dokumentert virkning på disse midlene dessverre i den negative delen av spektrumet. Folk har enten blitt dårligere av det... eller verre.


Vanlige medikamenter har nok tatt livet av langt flere mennesker enn homeopatiske midler.-

Det er fullt mulig, men hva har det med saken å gjøre? Dette er legemidler som har en dokumentert vitenskapelig virkning. Om noen reagerer negativt på de (som jo kan skje) eller om de blir brukt på feil måte eller direkte misbrukt med vilje, så er ikke det legemidlenes eller legemiddelindustriens eller vitenskapens feil.

Men før du kaster rundt deg med slike påstander burde du egentlig komme med noen estimater og ha kilder på hvor du får disse estimatene fra.

Og så spørs det jo om vi skal legge til alle mulige naturmidler og "hokus pokus"-midler som har eksistert og blitt brukt siden "tidenes morgen". Hvis man tar med disse så spørs det om såkalt "alternativ" medisin har tatt livet av en god del flere mennesker enn de vitenskapelig dokumenterte legemidlene noen gang kommer til å gjøre.

Shiva sa...

Anonym 2 (Del 2):

Homeopatien er under stadige angrep fra legemiddelindustrien som har store økonomiske interesser i små og store plager hos deg og meg. -

Det er penger å hente i alle industrier. Det er derfor de heter industrier. Det er dessverre slik at den mest effektive måten å danne disse legemidlene på er via slik industri. Du kan godt tro på en verdensomspennende konspirasjon mot homøopatien, men dette handler til syvende og sist om dokumentert virkning vs. bullshit.

Selv om man kunne bevise at legemiddelindustrien med vilje gjorde folk syke for så å gjøre de friske med dokumenterte legemidler, så ville ikke det gjøre homøopati noe mer sant eller riktig.

I England har de 5 homeopatiske sykehus. 43% av vanlige leger har en eller flere ganger henvist pasienter til homeopat i England.-

De har også en haug med kirker og yoga-sentre. Hva er poenget ditt? Folk vil bedras. Det er ikke bevis for noe annet enn at de eksisterer. Er mengden institusjoner avgjørende for om noe er riktig?

Der pågår det for tiden en intensiv kampanje fra legemiddelindustrien som antagelig ser en økonomisk trussel i at folk oppsøker homeopat.-

Jeg har ingen økonomisk vinning i dette her ettersom jeg ikke jobber for noen legemiddelprodusent eller lignende. Jeg har ikke legeutdannelse og kommer nok aldri til å ha det heller. Jeg forventer bare at det som selges på apoteket skal ha en dokumentert vitenskapelig virkning. Intet mer, intet mindre.

Med 250 år bak seg er det vel sannsynlig at mange pasienter foretrekker slik behandling.-

De indiske religiøse tradisjonene har eksistert i flere tusen år og er eldre enn kristendommen for eksempel. Og kristendommen er eldre enn moderne vitenskap. Hvilke er mest riktig? Har "alderen" virkelig noe å si?

Lobotomi var en gang etablert behandling, til og med en Nobelpris ble gitt til han som fant det på! Dette var vitenskap på høyt plan. Og det er bare 60 år siden.

Det er grunn til å være litt ydmyk, og litt skeptisk også til det som betegnes som "dokumentert effekt".
-

Ingen har sagt at det vitenskapen kommer med er perfekt. Det oppdages feil og mangler hele tiden i det legevitenskapen fremsetter. Men den vitenskapelige metode er den mest perfekte og effektive metoden vi har for å komme frem til hva som er "sant", "riktig" og mest effektfullt.

At folk utførte lobotomi betyr ikke at legevitenskapen tok feil. Det hadde såvisst en virkning. Men man gikk for langt og utførte lobotomier i fleng uten å fullt ut ane konsekvensene av det. Det er blitt mye strengere på dette området i dag. Men det var bygget på datidens kunnskap om hjernen (en kunnskap som har eksplodert i ettertid) og det de gjorde hadde faktisk en virkning. Dessverre vet vi i dag (og mange påpekte det i samtiden) at det også var uønskede virkninger.

Men dette gjør ikke homøopati noe mer riktig. Der er det null dokumentert virkning (utover placebo), vel bortsett fra de sakene med negativ virkning da. Innen legevitenskapen er det totalt motsatt. Der er det nesten utelukkende positive virkninger, men dessverre med noen få unntak som er negative eller nøytrale. Det går ikke an å sammenligne de tro praksisene engang.