torsdag 17. desember 2009

Bidra til vitenskapelige gjennombrudd hjemme i din egen stue


Et skjermbilde fra SETI@Home i aksjon
(vises som regel bare i skjermsparermodus).
Ill.: setileague.org


Saken: Alle kan med sin hjemme-PC være med på å hjelpe vitenskapen. Et enkelt program bruker datamaskinen din til å analysere vitenskapelige data når du selv ikke bruker PCen aktivt.


Jeg har i mange år brukt applikasjonen
SETI@Home. SETI står for Search for Extraterrestrial Intelligence og prosjektet har som mål å fange opp signaler fra andre potensielle intelligente sivilisasjoner rundt om i universet. Antennene til SETI og deres partnere mottar en del data som må analyseres, men analysering av så mye data krever mye av datamaskinene som brukes i prosjektet.

Derfor lanserte de applikasjonen SETI@Home i 1999. Tanken var at mange hjemme-PCer koblet sammen via Internett ville fungere som en virtuell supercomputer. I løpet av de ti årene som har gått har bruken av denne applikasjonen eksplodert og SETI ser på den som en suksess.

Alt foregår automatisk. Din utgave av SETI@Home mottar en datapakke som den skal analysere. Etter at den er ferdig med å analysere den sier den fra til serveren og sender informasjon tilbake dit. Du trenger ikke å være redd for at den skal bruke opp alt minnet ditt for den tar for det første veldig liten plass og kjører bare når du ikke er aktiv på maskinen. Men man kan også velge at den skal kjøre hele tiden, hvis datamaskinen har kapasitet til det (noe de fleste i dag har).


Den siste tiden så har SETI@Home slått seg sammen med mange andre typer applikasjoner bygget på det samme prinsippet og kjører nå via et program som heter BOINC. (Jeg tror det har vært slik et par år nå.) Det fine med BOINC er at nå kan man velge mange forskjellige prosjekt man vil hjelpe. Jeg er for eksempel nå i tillegg til SETI-prosjektet også medlem av Cosmology@Home som skal prøve å utforme en perfekt modell av universet, Docking@Home som jobber med å forbedre medisiner, Einstein@Home som blant annet leter etter pulsarer, og også MilkyWay@Home som prøver å lage en 3D-modell av vår egen galakse.

Følger du installasjonsforklaringen på denne siden
vil du få BOINC-programmet på datamaskinen din. Dermed kan du velge og vrake mellom flere titalls prosjekter du kan hjelpe til med. Man vet aldri, kanskje er det en datapakke fra din datamaskin som er utslagsgivende for et vitenskapelig gjennombrudd?

Selv om min PC bare er som en dråpe i havet i det store systemet får jeg likevel følelsen av at jeg bidrar. Jeg håper så mange som mulig kan gjøre det samme!

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg,

2 kommentarer:

ukorrigert sa...

"Denne siden" linker til sidens RSS-feed, og ikke selve siden.

Shiva sa...

ukorrigert:

"Denne siden" linker til sidens RSS-feed, og ikke selve siden.-

Beklager!

Jeg har korrigert feilen nå ;p

Takk for at du sa ifra :)