søndag 11. oktober 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 45)

Ill.: bspcn.com


Jeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)Kapittel 45: Ateisme er en negativ og tom filosofiEnkelte troende prøver å forsvare sin tro ved å angripe ikke-tro. "Det å ikke tro er en tragedie for individet," hevder mange av disse. Man er da visstnok dømt til å ende opp med et kaldt, bittert og ensomt liv, siden ateismen ikke tilbyr noenting og er en negativ og tom filosofi. Det er derfor lurt å unngå ateismen for enhver pris.

Selv om ateisme kun betyr fravær av tro så vil mange troende ivrig slenge så mange negative "egenskaper" som mulig inn i begrepet. Ateister kan være umoralske, sinte og grusomme, de er ikke til å stole på og har ingen glede i livet. Siden ateismen er en negativ og tom livsstil, så konkluderer mange troende med at ateister må være negative og tomme mennesker.

Folk som den kristne predikanten Rick Warren, som i sin bok The Purpose Driven Life sier at han "aldri har møtt en ateist som ikke er sint," er så overbevist om at ikke-troende er en gjeng med rebeller som forlot en eller annen religion i sinne, at de aldri tenker tanken at de aller fleste ateister kan være helt normale mennesker som rett og slett ikke tror at det finnes noe gode bevis eller argumenter for én eller flere guder.

De fleste troende ser ut til å være mer negative mot ateister enn tilhengere av rivaliserende religioner. Dette kan være fordi ateisme kan virke desorienterende for religiøse mennesker. Som Harrison skriver på side 317:


Hundreds of millions of atheists who have looked for gods and found only empty air destroy the believer's fantasy of an obvious need for religion.Få troende ser ut til å være klar over det, men ateisme er ikke en klubb med en medlemsliste. Det er ikke noen som krever noe av deg. Det er ikke en organisasjon med regler, tradisjoner eller noe slikt. Og nei, det er ikke en filosofi heller. Ateisme er bare fravær av gudstro, enkelt og greit. Det sier ingenting om hvem man er som person, hva man liker og ikke liker, hvilket parti man stemmer på, hvem man helst vil være sammen med, osv. Som Cliff Walker sa en gang:


My atheism describes what other people believe and how other people think; my atheism says nothing about what I believe and how I think.Man trenger ikke å tro på guder for å være et godt menneske. Frykten for å bli til en gudløs zombie med et kaldt hjerte er ikke en god grunn til å holde fast på sin gudstro hvis man en dag skulle være i tvil. Jeg vil bare avslutte med enda et sitat av Harrison, denne gang fra side 323:


It really can be a wonderful life without gods. No matter what believers may say to the contrary, gods are not necessary for one to find happiness and purpose in this world. Family, friends, accomplishments, helping others, and the acts of creating and discovering are all sources of infinite joy and they do not depend on the existence of magical beings.Neste del:

46. Det er ingen som tar skade av at folk tror på en gud


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.


(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg,

6 kommentarer:

Leisha Camden sa...

Shiva, angående det med ateister og sinne, så har jeg noe du må lese her:
http://gretachristina.typepad.com/greta_christinas_weblog/2007/10/atheists-and-an.html

Meget interessant, mange veldig gode poenger. Vet ikke om du kjenner til den bloggen, men hvis ikke, så bør du absolutt ta en kikk på den. :-)

Espen sa...

godt innlegg nok en gang!

Shiva sa...

Leisha Camden sa...

Shiva, angående det med ateister og sinne, så har jeg noe du må lese her:
http://gretachristina.typepad.com/greta_christinas_weblog/2007/10/atheists-and-an.html

Meget interessant, mange veldig gode poenger. Vet ikke om du kjenner til den bloggen, men hvis ikke, så bør du absolutt ta en kikk på den. :-)
-

Har lest gjennom hele nå og alt jeg kan si er:

Bookmarked!

og

Dødsbra!

:pTakk for link :)

Shiva sa...

Espen:

Takk for kommentar :)

Espen sa...

Etter å ha lest Leisha's link, må jeg bare hive meg med i koret. Det var virkelig bra!

Shiva sa...

Har lest gjennom blogginnlegget hennes to-tre ganger nå. Hehe, genialt.