fredag 2. oktober 2009

Enda eldre stammor funnet


"Ardi" kan være felles formor til oss og de andre apene.
Ill.: Dagbladet


Saken: Et nytt funn bekrefter vår evolusjonære historie. Funnet av "Ardi" er sensasjonelt, men ikke på samme måte Dagbladet mener.Dagbladet prøver seg med en sensasjonsnyhet i dag. Vel, funnet av "Ardi", eller Ardipithecus ramidus, er selvfølgelig en sensasjon. Det er alltid spennende når man finner ut noe nytt om menneskets evolusjonære historie. Vi har "Ida" og Anoiapithecus breviostris som er andre spennende funn dette året som har en sammenheng med våre stamfedre/-mødre.

Men Dagbladet bommer egentlig totalt. Det de fremhever som sensasjonen med denne nyheten er at "Ardi" er et bevis på at vi "ikke stammer fra apene". Ja? Og så? Er det egentlig en nyhet? Nå er jeg ikke sikker på hva artikkelforfatteren mener med "aper" i dette tilfellet, men hvis han mener de apene som lever den dag i dag så har vel forskerne de siste 100-150 årene hevdet at dette ikke er tilfelle.

Det Charles Darwin fremsatte i sin bok
Om artenes opprinnelse i 1859 var at alt liv på vår planet har en felles stamfar og at vi og de andre apene har samme stamfar. (Og man regner nå med a mennesket og sjimpansene har en felles stamfar. Her er en fin oversikt.) Så at vi ikke stammer fra dagens aper har forskerne regnet med i lang tid nå, men at vi og de andre apene som lever i dag stammer fra en apelignende forfar.

Det er godt mulig at "Ardi" er av den arten vi og de andre apene stammer fra, noe som betyr at det er et viktig funn, men det er ikke en "sensasjonell nyhet som vil gjøre at vi må skrive om vår evolusjonære historie" som Dagbladet sikter til. Det har nok gått litt fort i svingene her ja.

Det er motstanderne av evolusjonsteorien (tilhengere av intelligent design, kreasjonisme, etc.) som vanligvis misforstår dette og kommer med det mest patetiske motargumentet man kan tenke seg: "Ja, men hvis vi stammer fra apene, hvorfor finnes det da aper den dag i dag?" Det er bare til å riste på hodet av slikt, men det beviser samtidig at de er motstandere av noe de ikke egentlig har lest noe om eller forstått.


BBC har en mye bedre artikkel om dette funnet.

Les også Happy Darwin Day!

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


db,

Ingen kommentarer: