fredag 30. oktober 2009

Shiva - The Destroyer


Shiva-krateret ble til i en tid da India var et "øykontinent"
slik Australia er i dag.
Ill.: economist.com
Saken: Funnet av et nytt krater kan løse gåten om hvordan dinosaurene døde ut. Krateret har fått navnet "Shiva" etter guddommen i hinduismen som symbolisrerer ødeleggelse.


Jeg leste for et par dager siden en artikkel på
Economist.com som omhandlet utryddelsen av dinosaurene. Den var interessant nok i seg selv, men det morsomme var navnet på et nytt krater som er funnet; "Shiva"! ;)

Dr. Sankar Chatterjee ved Texas Tech University presenterte funnet på årsmøtet til The Geological Society of America 18. oktober i år. Han mener at det kjente Chicxulub-krateret som ble til
i Mexico for ca. 65 millioner år siden som har fått mesteparten av "skylden" for at dinosaurene forsvant, ser ut til å ha vært en liten del av en større stein.

Akkurat som kometen Shoemaker-Levy som traff Jupiter i 1994, ser man for seg at det som laget Chicxulub- og Shiva-kraterne opprinnelig var én asteroide/komet som så delte seg opp i mindre deler før delene traff forskjellige steder på Jorden. (Nye dateringer viser derimot at det kan være 300.000 år mellom de to så det hele er noe usikkert.) Den største delen, som dannet Shiva-krateret, landet på det indiske øykontinentet lenge før det møtte på Asia og dannet Himalaya-fjellkjeden.
Les mer hos Economist.com.

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg,

Ingen kommentarer: