søndag 6. september 2009

Forskere lanserer ny hypotese om livets opprinnelseMan ser for seg at liv kunne oppstå på fosforbaserte strukturer
som ligner noe på de hydrotermiske ventilene man finner på havbunnen i dag.
Foto: cvitale.net


Saken: Forskere kan ha funnet en naturlig forklaring på hvordan livet på vår planet ble til.


Armen Mulkidjanian ved Universitetet i Osnabrück, Tyskland, og Michael Galperin ved National Institutes of Health i USA har nå lagt frem deres nye hypotese om livets opprinnelse på nettsiden Biology Direct. (1 og 2)


Fotosyntese og fosfor


De to forskernes hypotese går ut på at livet her på planeten oppsto ved porøse strukturer som ble fotosyntetisk aktive. De var av fosfor og ligner på dagens "hydrotermiske ventiler" som man finner rundt om på havbunnen.

Mulkidjanian og Galperin hevder at siden atmosfæren på den tiden var dominert av karbondioksid så ville det enorme trykket som oppsto i dette miljøet gjøre at slike fosfor-strukturer dannet seg på de første kontinentene. Der var det også tilgang på sollys.

Fosfor har en spesiell egenskap og det er å "lagre lys" og energien som følger med. De to forskerne ser for seg at dette fosforet brukte solens stråling til å senke karbondioksidnivået og at UV-strålingen favoriserte såkalte "fotostabile" RNA-aktige molekyler. Slike molekyler kunne muligens bli dannet i fosforet når det reagerte på solstrålingen, og det samme fosforet kunne også forhindre at molekylene ble brutt opp av stråling fra solen (også kalt fotodissosiasjon).

I tillegg; når man ser på DNA og RNA så kan man se at de proteinene som blir sett på som "gamle" sett i lys av evolusjon er rike på sink som er en del av fosfor (sinksulfid), noe som også kan tyde på at det ligger noe i denne hypotesen.


Les mer hos PhysOrg.com.


____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.

Ingen kommentarer: