onsdag 2. september 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 38)


Stairway to Heaven.
Ill.: iasos.com


Jeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)Kapittel 38: Folk har vært i himmelen og kommet tilbakeDet er så mye som går tapt når et menneske dør. All den oppsamlede kunnskapen, alle minnene og drømmene forsvinner som røyk i vinden. Religiøse mennesker verden over mener selvfølgelig at dette er helt feil. Døden er ikke slutten på alt, sier de. "Det er begynnelsen på en annen eksistens." Det kan være himmel og helvete, åndetilværelse eller reinkarnasjon. Noe kommer i hvert fall etter døden, hevder de.

Jeg tror ikke på dette ettersom det ikke er noe bevis for det, men for all del, det kan være at noe "skjer" når vi dør. Jeg ser bare på det som veldig lite sannsynlig. Men enkelte hevder at vi faktisk har bevis for at noe skjer etter døden. Vi har de såkalte "nær døden"-opplevelser (som har sine vitenskapelige forklaringer) og så har vi til og med folk som har vært i himmelen og kommet tilbake. Ingen av disse har noe håndfaste bevis selvfølgelig. De har sine historier å fortelle, men de forblir bare det; historier.

Når det ikke kreves bevis for å "backe opp" påstandene sine så kan folk egentlig si hva som helst. Når det kommer til å fortelle historier er det lett for folk å lyve, rett og slett å ta feil eller å ha hallusinert eller drømt hele episoden. Det er derfor vi har utallige fortellinger om guder, UFOer, spøkelser, Elvis-observasjoner osv., som det selvfølgelig er ingen bevis for. Det er derfor vi ikke tror på de aller fleste av historiene.

Som Carl Sagan skriver i The Demon-Haunted World:


Extraordinary claims require extraordinary evidence.Enkelt og greit. Jo mer uvanlig, utrolig og lite sannsynlig en påstand er, jo viktigere er det med skikkelige bevis. Det er den eneste måten å bevege seg sikkert i vår "skrudde" verden. Derfor er det viktig at de som hevder at de har "vært i himmelen" har med seg ekstraordinære bevis som kan tyde på at dette faktisk er sant.

Neste del:

39. Religion fører folk sammen


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.

Ingen kommentarer: