fredag 11. september 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 40)


Ble Martin Luther King, Jr. inspirert av den kristne gud
eller av sin tro på denne guden?


Jeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)Kapittel 40: Min gud inspirerer folkEnkelte troende ser på vakre kunstverk, sanger og bygninger som refererer til sin religion og viser til at de kunstnerne og arkitektene som sto bak disse må ha blitt guidet eller inspirert av deres gud.

Men hvis Michaelangelos Pietà og Kairos Muhammad Ali-moské er en god grunn til å tro på henholdsvis Jesus eller Allah, hva så med alle de vakre statuene av de romerske guddommene som man finner rundt om i Roma? Hva med pyramidene i Egypt inspirert av faraoene? Og hva med alle historiene om spøkelser og drager som har inspirert en haug med kunst, litteratur og musikk? Burde man tro på disse også?

Mange troende referer også til Martin Luther King, Jr. og Mahatma Gandhi og sier at disse menneskene er inspirert av sine guder og at man ikke kan ta disse gudenes kraft for gitt. Men er det ikke heller troen på disse gudene som har inspirert de nevnte personene, og ikke nødvendigvis gudene selv? Mennesker blir inspirert av ting hele tiden. Sport, kjærlighet og ambisjoner for eksempel. Det er utrolig hva mennesker kan få til når de er motivert. Og når man føler man har universets skaper på sin side er det ikke rart enkelte mennesker blir ekstra motivert.

Dette er uansett ikke noe argument for å tro på den guden den enkelte religiøse tror på. For etter en smule gjennomtenkning burde det være klart for enhver at folk gjennom hele historien har blitt inspirert av alle slags guder, og at hvis ens egen gud eksisterer fordi én eller annen person har blitt inspirert av den så betyr det at alle guder som har inspirert mennesker opp gjennom historien også eksisterer.

Da synes jeg det er bedre å kreditere menneskene for de gode handlingene som har blitt utført og de utrolige byggverkene, sangene og kunstverkene som har blitt laget og ikke kreditere gudene.

Neste del:

41. Vitenskapen kan ikke forklare alt


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.


(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


vg,

Ingen kommentarer: