onsdag 26. august 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 34)


Religion har gitt oss storslagne underverk.
Men er religion vakkert?
Foto: blog.vdare.com


Jeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)Kapittel 34: Religion er vakkertReligioner har inspirert, styrt og beveget mennesker i mange tusen år. Troen på guder har gitt oss nydelige sanger, storslått arkitektur, fine malerier, vakre skulpturer, smil og latter. Det ville være dumt å benekte at det er mye vakkert å finne i religion. Det ville samtidig være dumt å feire og fiksere på det vakre og glemme alt det stygge religionene har ført med seg.

Hver gang gode mennesker synger "Oh Holy Night" vakkert og rett fra hjertet så er det en predikant et eller annet sted som gir en tale som oppfordrer til å hate andre og omfavne middelaldersk uvitenhet om verden rundt seg. Kriger og negative gjerninger gir en motvekt til alt det fine religionene står for. Ærlige troende burde innrømme at deres religion ikke er fullt ut vakker.


I beste fall kan vi kalle religion en kompleks del av menneskets natur og kultur som inkluderer potensialet til både positivitet og negativitet. Det er vakkert
og grusomt. Samtidig. Hellige krigere er ikke vakkert. Det er heller ikke sektledere som har sex med mindreårige jenter fordi vedkommende er "hellig". Aztekerpresten som tok ut pumpende hjerter fra levedyktige mennesker var heller ikke det. Religion er lang ifra vakkert når den motiverer terrorisme, antivitenskapelige aktivister og fordommer blant mennesker som ellers kunne ha jobbet sammen for en bedre fremtid. Men alt innen menneskelig kultur er "a mixed bag" som Harrison sier på side 246, så religionene er ikke alene om dette.

Det er helt greit at folk velger å tro på en gud, men religion er ikke nødvendigvis vakkert.


Neste del:

35. Det finnes noen veldig smarte mennesker som tror på min gud


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.


(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)


TV2, TV2, TV2, vg.no, vg.no, TV2

8 kommentarer:

daniel sa...

Enig, utvilsomt mye materialistisk vakkert som er et resultat av dedikerte religionsdyrkere. Men jeg vet ikke, "vår gud bor inni denne plankestumpen" burde funket like bra som enorme katedraler dersom troen isolert sett var det viktigste fokuset.

Jeg vil i hvert fall ikke mene at fokuset på ting, tang og fasader er et argument som bør ha noen betydning i en diskusjon som går på å forsvare religion. Like fullt så har det det helt sikkert for mange, men nok uten at de vil uttale det med ord - og kanskje heller tenke det. Men underbevisst tror jeg det vil være en avgjørende faktor for mange, dette at man ved å ha skinnende, vakre ting rundt seg føler seg vel.

Shiva sa...

daniel:

"vår gud bor inni denne plankestumpen" burde funket like bra som enorme katedraler dersom troen isolert sett var det viktigste fokuset.-

Meget godt poeng :)

Anonym sa...

Artikeln hør faktiskt vældigt gott sammen med den hær bloggen.
Det blir styggt når det blir fel. Helt riktigt. Men det ær just det vi ska undvika genom att læra oss islam. Se - vad står det i artikeln - Alkohol ær ett ont før mænniskan, lær av tron, men det ær ditt val!
Sedan kan det ju ændå vara som så att nationella lagar sætts upp før att motverka alltfør lættilgængligt lættsinne, men det får inte gå till øverdrift såsom det har tenderat att gøra alltfør længe nu i islams namn. Det hær ær min uppfattning, kanske har jag uppfattat fel, jag ber den ende Guden om fårlåtelse och vægledning i allt.

/Ønskar er en upplysande Ramadan

Rune sa...

Det har først slått meg nå at denne artikkelserien vil vise hvor dårlige *bevis* ulike påstander er for at gud eksisterer. Det betyr jo ikke at det er dårlige grunner til å tro på en gud.

Jeg må si at jeg synes følgende er gode grunner til å være religiøs:
5. Guden min får meg til å føle meg viktig
10. Troen på gud gjør meg glad
24. Jeg føler at gud er der når jeg ber (følelsen av trygghet)
28. Troen får meg til å føle at jeg er del av noe større
X. Religion gir meg gode venner og bekjente
Y. Religion gir meg en mening med livet
Z. Religion gjør meg til et snillere/bedre menneske

Dette er altså ikke "bevis" på at gud eksisterer, men det kan fortsatt være gode grunner til å tro på en gud.

Det er vel nesten umoralsk å ville ta følelsen av viktighet, gleden, tryggheten, vennene og meningen med livet fra noen uavhengig om bevisene for troen er gode eller dårlige.

Det er jo nesten uredelig hvis forfatteren spør "why do you believe in god?" for så angripe dette som et bevis for guds eksistens.

Er det en innbakt forutsetning i denne boken at det kun er *bevis* på guds eksistens som er "gode grunner" til å tro på gud?

daniel sa...

Rune: "50 reasons people give for believing in a god" høres for det første relativt objektivt ut i mine ører, i tillegg til å være religionsnøytralt. Verdt å huske på er det at opplevd religion er en sterkt subjektiv greie, hvor jeg vil tro man lett kan føle seg angrepet dersom det diskuteres i objektive termer. Og skal man diskutere noe, det gjelder alle temaer, så er det aktuelt å liste opp både pros og cons. Jeg skal likevel ikke påstå at religion er noe som kan diskuteres på saklig vis. (Likevel fortsetter jeg altså å skrive. Shame on me).

Selv tror jeg kjernen i religion er jevnt over den samme, og en veldig verdifull en. Alt mikkmakket rundt er jeg derimot ikke så sikker på.

Så til dine grunner, og mine kommentarer til dem:

5. Det er bra. Alle er definitivt viktige, det er åpenbart en eller annen grunn til at vi er her - enten mennesket noensinne vil kunne formulere den eller ei. Og fokuset på dette er definitivt en av de mest positive sidene ved religion, spør du meg.

10. Et levesett der tankene og handlingene mine skal oppfylle et sett med vilkår (bibelen), er noe som til nød kan funke på jobb, men ikke noe som gjør meg glad. (Jeg tror dessuten det vil bidra til et større fokus på dem enn de er verdt). En rekke selvhjelpsteknikker baserer seg på å fortelle seg selv hvor glad man er. "Jeg har mat på bordet, og ellers alt jeg trenger. Jeg er glad." Jeg tror en religion på overflaten vil fungere på samme måten. Spørsmålet blir om man klarer å distansere seg fra tant og fjas, og innse at det ikke er flyktig ekstase/glede som er det viktige, men en dypere trygghet og ro.

24. Jeg tror bønn kan ha en viktig funksjon. Om det er noen som hører de faktiske ordene eller ikke tror jeg er mindre viktig.

28. Du er en del av noen større. Sjekk National Geographic. Pointet er at du er en del av noe større, noe enormt, akkurat her og nå. Per dags dato tilsier regnestykkene at verdensrommet er ca. uendelig. Det er ganske stort. Jeg tror gud skal stå på for å skape en større og mer fancy himmel.

X. En god bonus.

Y. Blir ikke det omtrent samme mening som hvis jeg forteller meg selv at jeg for alvor skal dedikere meg 100% til alt sjefen min på jobb forteller meg?

Z. Det tror jeg du har helt rett i. Minus fellen man kan gå i hvor man tenker at man som troende har høyere verdi, og tettere kontakt med en gud enn andre. Om det kalles gud eller ikke er i mine øyne ikke viktig, men jeg tror uplinken er den samme for alle - i varierende grad tilslørt av støy og tull.

Jeg lot meg rive med. Du står fritt til å ignorere entel hele eller deler av suppa.. ;)

Shiva sa...

Rune:

Er det en innbakt forutsetning i denne boken at det kun er *bevis* på guds eksistens som er "gode grunner" til å tro på gud?-

Nei, Harrison har spurt folk om hvorfor de tror på en gud og de har svart med setninger som "Intelligent design er bevis for min guds eksistens" og at dette er grunnen til at de tror på en gud :)

Boken er så et motsvar på disse svarene. Harrison prøver ikke å motbevise guder :)

Shiva sa...

daniel:

Bra skrevet :)

Shiva sa...

Anonym 1:

Artikeln hør faktiskt vældigt gott sammen med den hær bloggen.-

Det var da bra :)

Det blir styggt når det blir fel. Helt riktigt.-

Helt enig :)

Men det ær just det vi ska undvika genom att læra oss islam. Se - vad står det i artikeln - Alkohol ær ett ont før mænniskan, lær av tron, men det ær ditt val!-

Nå har ikke islam noen bedre historie å fortelle enn de andre religionene ;)

Jeg mener alkohol er bra for oss, så lenge vi ikke misbruker den. Jeg har mange gode opplevelser med alkohol, og et par dårlige. Å være totalt avholds er heller ikke bra. Måtehold er et meget godt utgangspunkt når det kommer til så å si alt. Noe hadde Buddha rett i. (Vel, han hadde rett i ganske mye ;)).

Sedan kan det ju ændå vara som så att nationella lagar sætts upp før att motverka alltfør lættilgængligt lættsinne, men det får inte gå till øverdrift såsom det har tenderat att gøra alltfør længe nu i islams namn. Det hær ær min uppfattning, kanske har jag uppfattat fel, jag ber den ende Guden om fårlåtelse och vægledning i allt.-

Hvordan kan du vite at det bare er én gud og at denne guden er representert mest riktig i den islamske tradisjon? ;)

/Ønskar er en upplysande Ramadan-

Takk det samme :p