søndag 9. august 2009

Wikipedia vokser ikke like fort lenger


Veksten på gratisleksikonet Wikipedia minker.
Ill.: wikipedia.org


Saken: En ny studie viser at Wikipedia, det meget populære gratisleksikonet på nett, ikke vokser så fort lenger.


04. august kunne VG Nett informere om at Wikipedias vekst avtar. I begynnelsen og i en lang periode var veksten enorm, men skal nå ha bremset litt opp. Ed Chi ved Palo Alto Research Center i California, USA, har ledet studien som viser til dette. Nye endringer på artiklene i leksikonet ser også ut til i mindre grad å bli mottatt og fjernes mye oftere enn før.

Forskerne tar dette som et tegn på at "den harde kjernen" av bidragsytere på nettleksikonet ikke er like åpne for nytt innhold som de var før. Det kan nok være en forklaring på hva som skjer her, men en mye enklere forklaring for meg er at det selvfølgelig vil være stor vekst i begynnelsen når artikler om diverse ting ikke eksisterer og derfor må opprettes. Det kan ikke være en eksplosiv vekst i det uendelige.

Jeg tror det hele er et tegn på at Wikipedia nærmer seg et punkt hvor det aller meste man kan tenke seg er presentert i artikler der. Dette er et godt tegn og ikke nødvendigvis noe negativt. Hvis det for eksempel ikke finnes en artikkel om Stortinget på den norske versjonen av Wikipedia så vil det selvsagt være mye aktivitet og mye nytt innhold når noen først bestemmer seg for å skrive en artikkel der om nettopp Stortinget. Etter hvert som man har skrevet "alt" så vil trafikken på akkurat det feltet naturligvis minke. Slik vil det være på alle andre områder det skrives om på nettleksikonet.

Det kan selvsagt være at noe er galt, men for meg er det logisk at man ikke kan ha en like stor vekst i et nettleksikon i det uendelige, og at det i begynnelsen vil være veldig mye vekst siden det må opprettes mange nye artikler fordi ingen eksisterer om de forskjellige emner man kan skrive om.

Ingen kommentarer: