torsdag 6. august 2009

Å styre Norge etter de ti bud

Dagfinn Høybråten i KrF vil styre Norge etter de ti bud.
Ill.: jonathanrosenbaum.com


Saken: I et intervju med Dagbladet 31. juli i år mente Dagfinn Høybråten at det norske samfunnet burde styres etter de ti bud.

I papirutgaven 31. juli i år hadde Dagbladet et intervju med lederen i Kristelig Folkeparti (KrF), Dagfinn Høybråten, på s. 10-11. Der sier han blant annet at de ti bud "er gode kjøreregler for et samfunn, uavhengig av tro."


De ti bud


Jeg kan ikke forstå at en voksen person i 2009 kan mene at et samfunn skal styres etter de utdaterte ti budene i den hellige boken til kristendommen. Jeg siterer Den Norske Kirkes hjemmeside og ramser opp de ti bud for ordens skyld:

1) Du skal ikke ha andre guder enn meg.
2) Du skal ikke misbruke Guds navn.
3) Du skal holde hviledagen hellig.
4) Du skal ære din far og din mor.
5) Du skal ikke slå i hjel.
6) Du skal ikke bryte ekteskapet.
7) Du skal ikke stjele.
8) Du skal ikke tale usant om din neste.
9) Du skal ikke begjære din nestes eiendom.
10) Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste.

Dette er de ti budene Høybråten vil at Norge skal styres etter. Det er ikke akkurat en ny tanke. Mange ledende politikere i USA og andre steder i verden mener det samme. Ved enkelte offentlige bygninger i disse landene kan man til og med finne de ti bud til utstilling ved inngangen eller lignende. Men er disse budene virkelig noe å styre det norske samfunnet etter? Jeg skal se litt nærmere på dette:

De første to er ikke akkurat noe jeg synes et opplyst demokratisk samfunn skal styres etter. Mener Høybråten med dette at vi ikke skal ha ytrings- og religionsfrihet i Norge? Det tredje tolkes forskjellig i jødedommen og kristendommen (og også i ulike versjoner av kristendommen), men hvis han med dette hevder at vi eksplisitt skal holde hviledagen (som i Norge tradisjonelt sett har vært søndagen) hellig, så må vi vel alle ty til det de ultraortodokse jødene driver med. De er ikke redde for å kaste stein etter de som utfører et arbeid på hviledagen.

Det fjerde bud kan virke harmløst, men jeg ser ikke for meg at man skal lovbestemme at alle barn skal ære sine foreldre. Hvis ikke foreldrene fortjener å motta heder og ære fra sine barn så kan man vel ikke tvinge barna heller? Hva med incestsaker, mishandlinger, seksuelle overgrep generelt innad i familien, osv.? Hva hvis foreldrene stenger barna inne i et kott i ti år? Omsorgssvikt er ikke totalt fraværende i vårt samfunn. Alkoholisme og narkotikamisbruk kan føre til at mange barn vokser opp i helt forferdelige kår. Barnevernet trår ikke sjelden til i Norge... Fortjener disse foreldrene barnas heder og ære?

Endelig kommer vi til et skikkelig bud.
Det femte sier rett ut at du ikke skal drepe. Fint, flott, takk skal du ha. Den beholder vi. Men den har vi jo fra før av...

Nr. seks sier at du ikke skal bryte ekteskapet. Vil Høybråten virkelig gjøre skilsmisse ulovlig? Det virker hjerteløst av KrF-lederen. Det er rett og slett slik at man i mange tilfeller ty til skilsmisse. De mest åpenbare tilfellene er vold i hjemmet osv., men det er rett og slett slik at mennesker forandrer seg og kanskje finner man ut at man ikke passer sammen likevel. Er det da ikke bra å bryte ut av ekteskapet istedenfor å tvinges til å fortsatt være sammen og kanskje ty til konstant krangling og en sur atmosfære? (Og enda verre, vil Høybråten tvinge en forslått kvinne til å fortsatt være gift med sin voldelige ektemann?!)

Det syvende bud
er som nr. fem. Det er fint å ha en lov om sier at man ikke skal stjele da det er vanskelig å ha et produktivt samfunn hvor det er lov å ta en annen persons eiendeler. Men også i dette tilfellet har vi allerede en slik lov.

Så har vi lyving. Du skal ikke lyve.
Det åttende bud sier det som det er, man kan ikke gå rundt og lyve konstant da det ikke akkurat gir deg så mange venner. Men å styre et samfunn etter dette? Vel, det gjøres det vel på sett og vis allerede. Lyving blir ikke akkurat sett opp til. Likevel gjør de fleste det hele tiden...

Nr. ni
er egentlig helt lik nr syv (stjeling) og vi har allerede lover mot dette. Det som er skummelt her er at hvis KrF-lederen vil at Norge skal styres etter en slik lov som bud ni hentyder til - at man ikke skal ha lov til å ha lyst til å stjele engang - så må man ansette et tankepoliti...

Det tiende bud
, som nr. ni, omhandler det at man ikke skal ha lyst på en annen manns kone eller noe annet vedkommende har og eier. Tankepolitiet må settes i sving her også.


Beklager, Høybråten, jeg ser ikke hvordan de ti bud kan gjøre Norge til et bedre sted å bo i. Landet vårt topper allerede alle lister over levestandard, fred, ytringsfrihet osv. Vi klarer oss fint uten de ti bud. De få budene som faktisk funker har vi allerede innlemmet i lovgivningen og den norske samfunnsmoralen, så jeg ser ikke noen grunn til å endre på det som allerede er.

Så du kan få gå tilbake til din sutring over kontantstøtten og private kristne skoler, som begge skaper økte forskjeller mellom mennesker i et samfunn. Det hadde også vært fint om du kunne definert hva du mener med "kristne verdier" da dette ser ut til å ha endret seg veldig mye opp gjennom årtusenene.

Jeg vet ikke, det kan være Høybråten bare prøver å få tilbake noen av velgerne som har gått til Kristent Samlingsparti med pastor Torp eller Fremskrittspartiet...


. .

8 kommentarer:

Musikkglede og utbrudd sa...

Heller de 10 bud enn sharia! :-)

Men ellers er jeg enig...du skal være nokså frelst for å se ligikken bak det utspillet!

Anonym sa...

Herre jemini at det går an å være så sprø. Men han sikter vel egentlig på å spille på hjertestrengene til kristne, for han må jo skjønne, heeelt innerst inne hvor 5-åring det utsagnet er...

Shiva sa...

Musikkglede og utbrudd:

Heller de 10 bud enn sharia! :-)-

Hvis vi skulle styrt landet vårt direkte etter de ti bud så hadde ikke samfunnet vært stort annerledes enn de landene som styres etter Sharialover... Men så blir Sharia tolket forskjellig i de ulike landene også. Sharia er ikke én bestemt lovgivning som står skrevet ned et sted, men er bygget på Koranen og ulike hadither...

Men ellers er jeg enig...du skal være nokså frelst for å se ligikken bak det utspillet!-

Takk :p

Shiva sa...

Anonym 1:

Herre jemini at det går an å være så sprø. Men han sikter vel egentlig på å spille på hjertestrengene til kristne, for han må jo skjønne, heeelt innerst inne hvor 5-åring det utsagnet er...-

Hehe, jeg er enig i at dette ser ut til å være et frieri til kristne velgere og ikke et vel gjennomtenkt utspill :)

Marit sa...

Og angående nummer ti, ikke bare måtte tankepolitiet blitt satt i sving, men det er i tillegg implisitt i budet at kvinner eies av sine ektemenn.. PSSHT!

De som ikke har sett det burde også gå på YouTube og høre George Carlin maltraktere de ti bud. DET er guddommelig.

Shiva sa...

Marit:

Og angående nummer ti, ikke bare måtte tankepolitiet blitt satt i sving, men det er i tillegg implisitt i budet at kvinner eies av sine ektemenn.. PSSHT!-

Du har et poeng der. Det er feil på så mange nivåer at det er skummelt...

De som ikke har sett det burde også gå på YouTube og høre George Carlin maltraktere de ti bud. DET er guddommelig.-

Jepp, det er fantastisk å se/høre på. Synd han døde :(

Men alle må jo det en gang.

Han og Bill Hicks burde leve evig :p

David Kendel sa...

Det er faktisk ikke slik de ti bud er presentert i Bibelen. De budene du gjerngir der er revidert av den romersk katolske kirke - tro det eller ei. Det var også de som innførte søndagshelligholdelse - det finnes ikke grunnlag for å helligholde søndagen i Bibelen, kun den syvende dag, som i utgangspunktet var lørdag, sabbaten.
Se i 5 Mos 5, f.eks.

Shiva sa...

David Kendel:

Det er faktisk ikke slik de ti bud er presentert i Bibelen. De budene du gjerngir der er revidert av den romersk katolske kirke - tro det eller ei. Det var også de som innførte søndagshelligholdelse - det finnes ikke grunnlag for å helligholde søndagen i Bibelen, kun den syvende dag, som i utgangspunktet var lørdag, sabbaten.
Se i 5 Mos 5, f.eks.
-

Jeg er fullt klar over det du skriver her, men jeg tar likevel utgangspunkt i de ti bud slik de presenteres av de kristne hver bidige dag.

Den listen av bud jeg kommenterer her er jo tatt fra Den norske kirke så jeg vil si den er ganske representativt for det Dagfinn Høybråten snakker om :)


Takk for din kommentar!