onsdag 12. august 2009

Norge IDAG: - Den bosniske muslimen lyver

Finn Jarle Sæle i avisen Norge IDAG mener det er en løgn at
kristne misjonærer har opptrådt som "hyener" på asylmottakene.
Foto.:
dagbladet.no


Saken: Finn Jarle Sæle i avisen Norge IDAG går langt i å hevde at en bosnisk muslim som ble intervjuet av TV2 lyver når det kommer til hans historie fra møtet med kristne misjonærer på asylmottaket.


I juli i år var det flere saker i media om at Norsk Luthersk Misjonssamband nå skulle satse stortmisjonering av kristendommen blant våre muslimske landsmenn og heller ville prøve å omvende de som allerede hadde et sterkt bånd til en gudstro. Jeg tok dette som et tegn på at de hadde "gitt opp" å misjonere blant den generelle "etnisk norske" befolkningen som i stor grad er agnostisk eller ateistisk og så å si ikke bryr seg så mye om religion.


- Som "hyener"

I løpet av den debatten var det et innslag på TV2-Nyhetene om en bosnisk muslim ved navn Eldar Gacanica, som mens han bodde på et asylmottak her i Norge hadde hatt et lite hyggelig møte med kristne misjonærer. Han brukte ganske sterke ord, som for eksempel at de oppførte seg som "hyener" i sin iver etter å omvende de annerledestroende i en sårbar situasjon.

Om dette er sant eller ikke er vanskelig å vite siden man ikke akkurat har det på video- eller lydopptak. Det blir egentlig ord mot ord siden Misjonssambandet hevder at deres misjonærer ikke opererer på den måten bosnieren har presentert saken.


- Tror ikke på det


Jeg tenkte ikke så mye mer over det før jeg leste denne artikkelen i den kristne avisen Norge IDAG. Der hentyder forfatteren av artikkelen nesten rett frem at vedkommende og andre med lignende historier må lyve. Han latterligjør også bosnieren i denne saken og skriver at han synes TV2-innslaget var humoristisk. (Han sier riktignok at det må tas "litt alvorlig"...)

Finn Jarle Sæle, forfatteren av artikkelen i Norge IDAG skriver:


Det er selvsagt ikke dokumentert at kristne har vært både lørdag, søndag og mandag på asylmottak og overfalt "sårbare" muslimer som "hyener", som bosnieren sa. Vi tror ikke noe særlig på det.


Så flott. Man bare tror ikke på det og lar det være sånn. De lyver. Enkelt og greit. Derimot mener Sæle at misjonærene er for lite på asylmottakene!


Forbud mot sannhetenKommentaren han deretter kommer med, om at enkelte snakket om forbud mot misjonering på asylmottakene, hvor han skriver at dette er et forslag som fremmer et "forbud mot sannheten" burde egentlig ikke kommenteres da dette er utrolig latterlig og subjektivt. Men som den personen jeg er så må jeg få sagt noe på dette punktet.

Forbud mot sannheten? Har ikke Sæle og de andre misjonærene forstått at muslimenes tro er en like mye sannhet for dem som det den kristne troen er for dem selv? Har de virkelig et så lavt refleksjonsnivå? Jeg vet at Jesus sa han var "sannheten, veien og livet", men slike påstander finner man jo i flere andre religioner! Og de fleste oppegående mennesker som har hatt et snev av religionsutdannelse (KRL, RLE, Religionsfaget på vgs., osv.) burde innse dette.


Ydmykhet


Sæle skriver videre:


Sambandsfolket er folk som er til fingerspissene høflige, vennlige og omtenksomme. De er av den sorten som aldri har tråkket denne bosnier på tærne, og aldri vil gjøre det. Men evangeliet vil de forkynne på sin rolige, snille og fine måte.


Hvordan kan han vite dette? Var han der? Istedenfor å beklage at noe slikt kanskje kan ha skjedd og så forsikre seg om at det ikke vil skje en gang til, så velger forfatteren heller å nesten rett ut si at bosnieren lyver. Det er ganske alvorlig. Han avslutter artikkelen enda verre:


Det norske folk hørte nok [...] ikke på en bosnisk muslim som neppe visste hva han snakket om. "Hyenene" på asylmottakene er tatt rett ut av luften. Om noen vil dokumentere den slags ville beskrivelser, har vi spalteplass. Våre venner har gitt oss kapital til å fortsette denne avisen, uten den pressestøtten som alle de andre avisene får. Noen overdreven karismatikk og ubesindig misjonsiver på asylmottak i regi av Misjonssambandet? Tilgi oss TV2. Det tror vi er et mediefalsum.


Klarere kan man ikke si det. Litt ydmykhet hadde vært fint.


Ingen kommentarer: