fredag 28. august 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 35)


Er smarte religiøse mennesker en grunn til å tro på en gud?

Ill.: across.co.nzJeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)Kapittel 35: Det finnes noen veldig smarte mennesker som tror på min gudAlle mennesker, også de som er meget intelligente, har evnen til å leve et liv med både rasjonelle og irrasjonelle tanker og idéer side om side. Alle klarer også å behandle disse idéene forskjellig. Derfor er det nok mange studenter som tar for eksempel juristutdannelse som ser på astrologi som en ok måte å forutse fremtiden på samtidig som det for eksempel er mange medisinstudenter som tror på spøkelser. De er ikke
svake tenkere, men inkonsistene tenkere. De beskytter de irrasjonelle idéene fra den typen analyse og utfordring som de ofte bruker i alle andre sammenhenger.

Det var en tid da de aller smarteste menneskene i enkelte land trodde på Zevs og Apollo, slik mange smarte mennesker i dag tror på Jesus og Krishna. Det som er interessant å spørre seg er hvorfor menneskene rundt om i verden ikke bruker de samme analytiske evnene og skepsisen overfor guder som de bruker ellers når de for eksempel skal kjøpe hus, bil eller en bærbar PC. Hvorfor spør ikke de troende like dyptgående spørsmål og hvorfor nekter de ikke å godta de mildt sagt hule svarene religionene kommer med når de oppfører seg slik ellers?


Hvis smarte religiøse mennesker er grunn til å tro på en gud så er smarte ateister grunn til å ikke godta disse påstandene om guder. Og er det ikke smarte gudstroende mennesker innen alle religioner? Vil det si at alle religioner har rett?

Guder eksisterer mest sannsynlig ikke rett og slett fordi det ikke finnes noen bevis som hentyder at én eller flere av dem eksisterer. Dette faktumet ville ikke endres selv om alle Mensa-medlemmene var religiøse og talte i tunger eller lignende. Hvis alle mennesker med en doktorgrad trodde på den afrikanske elveguden Mbongo ville ikke det være noen større grunn til å tro på denne guden. Bare bevis og overhveldende argumenter kan være gode grunner til å tro på denne guden. Man må
alltid spør etter bevis.

Neste del:

36. Gamle profetier er bevis for min guds eksistens


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)


Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen til høyre eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å kontakte meg på shiva@inbox.com.


tv2

Ingen kommentarer: