lørdag 25. juli 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 29)

Med så mange religioner,
hvordan kan man vite hvilken som er "best"?
Ill.:
purplemoon.comJeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.

(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)
Kapittel 29: Min religion gir mer mening enn alle de andreDet er overraskende hvor lite de troende verden over vet om sin egen religion eller de andre religionene rundt om på Jorda. De fleste kristne, muslimer og hinduer har faktisk ikke lest sine hellige bøker fra perm til perm og vet så å si ingenting om andre religioner enn sin egen. Denne "religiøse uvitenheten" gjør at få troende er klar over at de bruker de same begrunnelsene for å tro på sin gud som andre bruker for å legitimere sin tro på en helt annen gud. De vet mest sannsynligvis heller ikke at de aller fleste religioner så å si følger et likt mønster; autoritetspersoner, eldgamle historier, tidlig opplæring hos barn og tro i fravær av bevis. Det er veldig få religiøse mennesker som innser hvor like alle religioner er og hvor lite "unik" den religionen de følger egentlig er.


Mange kristne elsker å nevne at Bibelen er den mest solgte bok i menneskets historie, som om dette var en popularitetskonkurranse, og at den er fylt av inspirerende historier, moralsk veiledning og visdom, men til tross for dette er det veldig få kristne som bryr seg nok til å faktisk lese i sin hellige bok. Det er utrolig at de aller fleste innen en gitt religion vil forsvare denne uten å ha lest boken den er bygget på. Men ikke bare leser de ikke sin egen religions hellige bok, å lese en annen religions hellige bok eller bøker har ytterst få troende gjort. Hvordan kan så disse menneskene være så sikre på at det trossystemet de følger er så mye bedre enn alle de andre som eksisterer? Hvordan kan en muslim eller hindu si at deres religion gir mer mening enn for eksempel kristendommen hvis de ikke har lest Bibelen? Harrison har følgende kommentar til det (s. 215):


It's like a football team declaring themselves champions despite never having played against any other teams.


For burde ikke en person vite noe om andre religioner før man erklærer at de gir mindre mening enn sin egen? Ingen kan derimot vite mye om alle religionene som eksisterer selv om de vil det. Det er rett og slett for mange av dem. Det er sannsynligvis mer enn hundre tusen religioner og mer enn en million guder.

Rundt om i verden virker det som om at jo mindre en vet om andre religioner, jo mer sikker er folk på at den guden eller gudene de tilber er den/de riktige. Nå som vi har TV, radio og internett så skulle man tro at mye av dette problemet ble løst. For man har aldri hatt så mye tilgang til kunnskap om de ulike religionene som man har nå. Dessverre for oss alle så er det muligens enda verre nå enn før, for det ser ut til at de aller fleste får forsterket sine fordommer via disse mediene på grunn av mye negativ publisitet. "Muslimer er terrorister!", "De kristne elsker krig og vil ta over verden!", "Hinduer er besatt av satan og tilber demoniske statuer!", "Katolikker tilber avguder!", "Jøder er medlemmer av en hemmelig klubb som kontrollerer verden!", og så videre...

For en av de tingene som er verst med religion er at de klistrer på oss flere og unødvendige merkelapper. De har dessverre vært veldig gode til å lage og opprettholde grupper, og gitt folk grunner til å dele seg inn i lag slik at de kan frykte og hate hverandre.

Løsningen på arrogansen og uvitenheten overfor andre religioner enn sin egen er egentlig veldig enkel;
å lære om religioner på skolen. That's it. Det løser det meste. I Norge har vi heldigvis hatt dette en god stund nå via religionsfagene KRL og nå RLE i grunnskolen, men i de aller fleste land rundt om i verden finnes det ikke slike ordninger. En av grunnene til at jeg ikke tror på noen guder er nettopp fordi jeg har satt meg veldig inn i dette med religion som fenomén og fordi jeg har lest om de ulike religionene med stor interesse siden jeg var veldig liten. (Og selvfølgelig fordi jeg har lest en del vitenskapelig litteratur.) Som Harrison skriver på side 218:


...one of the fastest ways to turn a believer into a nonbeliever is religious education.


Uvitenhet overfor andre religioner er troens beste venn, mens religionsutdanning er troens verste fiende. Det er større sjans for at man via religionsutddaning innser at det sannsynligvis er vi som har skapt gudene og ikke omvendt. Å påstå at ens religion gir mer mening enn andres er ingenting annet enn et bevis på uvitenhet.

Neste del:

30. Min gud forandrer liv


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16 kommentarer:

Anonym sa...

Øøøøh. Hva har dette med artikkelen på vg å gjøre? Retorisk spørsmål. La husmorfilosofien ligge for i dag og ta deg en øl. Skål :)

Anonym sa...

Hehe, en som tydeligvis ikke har lest så nøye i denne bloggen før... Fortsett å pinge deg overalt, du ! Du er en viktig stemme.

Shiva sa...

Anonym 1:

Øøøøh. Hva har dette med artikkelen på vg å gjøre? Retorisk spørsmål. La husmorfilosofien ligge for i dag og ta deg en øl. Skål :)-

Hehe, jeg innrømmer at ikke alle innleggene i denne serien passer perfekt inn i de jeg linker til, men mener likevel de er en smule relevante siden de sakene jeg linker til omhandler religion :)

Jeg prøver å være mer nøktern med de andre innleggene mine da jeg ofte diskuterer en spesifikk sak der. Men når det kommer til religion er det slik et vidt område at jeg må nesten få lov til å linke til saker som omhandler religion generelt... Synes jeg! :p

Takk for at du stakk innom ;D

Shiva sa...

Anonym 2:

Hehe, en som tydeligvis ikke har lest så nøye i denne bloggen før... Fortsett å pinge deg overalt, du ! Du er en viktig stemme.-

Hehe, takk for kommentaren ;)

Anonym sa...

så langt synes jeg det var noen fornuftige refleksjoner fra en "husmorfilosof". Har ikke lest alt du har skrevet, men av det jeg har lest må jeg si meg enig i det meste.

Hilsen
Husfarfilosof

Anonym sa...

Veldig interesant. Har bokmerket bloggen din. Fortsett med dette :)

Chris

bob sa...

Jeg elsker disse innlegelser og kan ikke være mer enig med denne.

Jeg selv var oppvokst i et kristen hjem der jeg ble fortalt nesten hver dag at alt annet en kristendommen er feil og skapt av satan.

Da faren min oppdaget koranen, og den satanistiske biblen(som burde bli omdøpt til "biblen av og for deg selv") under sengen min en dag, ble han veldig sjokert da han spurte meg hvorfor.
Jeg svarte at; hele livet mitt når jeg har spurt om andre religioner så har dere sagt. "De er skapt av satan for å prøve å lure deg bort fra Gud". Så jeg måte bare finne ut selv.

Siden da så har jeg og holder på fortsatt å lære så mye som mulig av andre religioner(er ikke kristen selv).
Jeg tror at jeg har til og med fått faren min til å bli usikker om kristendommen/religion i seg selv, kansje han kan fortsatt bli "reddet" :)

Shiva sa...

Husfarfilosof:

så langt synes jeg det var noen fornuftige refleksjoner fra en "husmorfilosof". Har ikke lest alt du har skrevet, men av det jeg har lest må jeg si meg enig i det meste.-

Vel, takk for at du tok turen innom!

Ser frem til flere kommentarer fra husfarfilosofen ;)

Shiva sa...

Chris:

Veldig interesant. Har bokmerket bloggen din. Fortsett med dette :)-

Takk for din kommentar, Chris!

Håper du følger med videre da siden du har bokmerket bloggen ;D

PC sa...

Les, Christopher Hitchens, God is Not Great,
how religion poisens everything.
http://www.youtube.com/watch?v=0YPmt8TUoX4&NR=1

Shiva sa...

Der var PC igjen ja :p

Shiva sa...

bob:

Jeg elsker disse innlegelser og kan ikke være mer enig med denne.-

Takk for det :)

Jeg selv var oppvokst i et kristen hjem der jeg ble fortalt nesten hver dag at alt annet en kristendommen er feil og skapt av satan.-

Du får unnskylde meg når jeg synes det er trist, men jeg synes faktisk at det er trist at foreldre kan oppføre seg slik overfor sine barn.

Jeg setter ikke spørsmålstegn ved deres oppdragelse, de har sikkert vært kjempeflinke, men synes det er synd og leit at de på dette ene området oppfører seg på denne måten.

Jeg håper bare at du ikke gjentar deres "synder" :p

Da faren min oppdaget koranen, og den satanistiske biblen(som burde bli omdøpt til "biblen av og for deg selv") under sengen min en dag, ble han veldig sjokert da han spurte meg hvorfor.
Jeg svarte at; hele livet mitt når jeg har spurt om andre religioner så har dere sagt. "De er skapt av satan for å prøve å lure deg bort fra Gud". Så jeg måte bare finne ut selv.
-

Du nyter stor respekt fra min side for å ha sagt dette til din egen far :)

Det var også veldig bra sagt og et meget godt argument!

Siden da så har jeg og holder på fortsatt å lære så mye som mulig av andre religioner(er ikke kristen selv).-

Bra. Jeg mener (selvfølgelig) at det er viktig å lese om flere religioner enn bare én og også lese litteratur om religion som fenomén i seg selv :)

Jeg tror at jeg har til og med fått faren min til å bli usikker om kristendommen/religion i seg selv, kansje han kan fortsatt bli "reddet" :)-

Såpass? Vel, du må ikke ta livsgnisten fra karen nå da ;) Men han skal ha skryt for at han er såpass åpen med tanke på det du skrev om din tidlige barndom :)

Takk for at du delte din historie med meg/oss og for at du kommenterte i det hele tatt.

Håper du følger med videre!

stian e sa...

Veldig bra! Liker bloggen din, og budskapet du fremmer. Alt for et mer rasjonelt, fornuftig og opplyst samfunn. Alt for få som tørr å utfordre overtroen (som om de har noe "spesielt" å meddele). Stao pao

Shiva sa...

stian e:

Takk for din kommentar :)

Espen sa...

Kjære Shiva. Jeg har en ide om at det er viktig å forstå de kulturmessige premissene for hvorfor en religion oppstår. Det er kanskje viktig å avsløre dogmene, men ofte er disse åpenbare. Er det ikke mer interessant å forsøke å forstå hvorfor mennesker tilber sine guddommer? Hvorfor oppstår fundamentalisme, uansett religion og hva gjør dette med samfunnet?

Shiva sa...

Espen:

Hei og takk for din kommentar!

Denne bloggserien tar utgangspunkt i Guy P. Harrisons bok om grunner folk gir for å tro på en gud.

Jeg kan veldig gjerne gå inn på andre faktorer og emner senere, men alt til sin tid ;)

Kort kan jeg vel si følgende til det du skriver:

Er det ikke mer interessant å forsøke å forstå hvorfor mennesker tilber sine guddommer? -

Hvorfor mennesker er religiøse generelt? Vel, da får jeg vel referere til min bibel: Pascal Boyer - Religion Explained

Denne boken tar for seg de biologiske og psykologiske faktorene som gjør at vår hjerne har lett for å skape religiøse idéer.

Jeg tror jeg må skrive et innlegg om dette en gang. Til da kan du jo "kose deg" med denne linken hvor det blir tatt for seg noe av det som står i boka jeg refererer til :)

Hvorfor oppstår fundamentalisme, uansett religion og hva gjør dette med samfunnet?-

Fundamentalisme har jeg faktisk skrevet om i en semesteroppgave på religionshistoriestudiet mitt så jeg kunne selvfølgelig ha laget et blogginnlegg om dette :)

Inntil jeg får gjort det anbefaler jeg boken Torkel Brekke - Hva er fundamentalisme som jeg brukte mye i mitt arbeid med den oppgaven.

Fundamentalismen vi ser i enkelte religioner i dag er vel kort fortalt et slags motsvar til moderniseringen, sekulariseringen og fremveksten av vitenskapen som ble tydelig fra 1800-tallet og fremover.


Takk for tips!