onsdag 8. juli 2009

Mennesker kan lære seg å "se" via ørene

Nå kan mennesker også lære seg ekkolokalisering.
Ill.: scienceinthenews.org.uk


Saken: I følge en ny studie kan mennesker lære seg å "se" via ørene akkurat som flaggermusen.


Hvaler og delfiner gjør det. Flaggermusen også. Å lage et bilde av landskapet ved hjelp av lyd og ører er ikke uvanlig i dyreriket, selv om det store flertall av dyreartene, inkludert mennesket, for det meste bruker lysbølger og øynene for å orientere seg. Ekkolokalisering kalles det når man bruker lydbølger for å sanse hva som er rundt seg og i følge en ny studie ser det nå ut til at mennesker også kan tillære seg dette.


Blind terrengsyklist


Det hele begynte med Daniel Kish, en blind person som mestrer ekkolokalisering på imponerende vis. Kish klarer via lyder og hørsel å utføre kompliserte aktiviteter som for eksempel terrengsykling og forskjellige ballspill uten noen form for hjelpemidler.


Én måneds øving er nok


Juan Antonio Martinez og hans kolleger ved University of Alcalá i Madrid undersøkte Kishs evner til å orientere seg og tok utgangspunkt i dette når de prøvde å lære noen studenter ekkolokalisering. For Kish, som har vært blind hele livet, fant ut at klikkelyden man kunne produsere med tungen via ganen var den mest effektive i slik orientering. Martinez studie viser at også dette stemmer, og fant ut at studentene kunne lære seg grunnleggende orientering via "ganeklikking" og hørsel på bare noen få dager og gode egenskaper innen ekkolokalisering i løpet av en måneds tid hvis man trener to timer om dagen. Blinde ser ut til å kunne lære seg dette enda fortere.


Les mer om dette hos National Geographic.


. .

Ingen kommentarer: