fredag 3. juli 2009

Våre asiatiske forfedre

Den nye arten som er funnet ville være forfedrene til alle primater
og bli plassert helt nederst i dette evolusjonstreet.
Ill.: the-mouse-trap.blogspot.com


Saken: Fossiler oppdaget i Burma kan være bevis på at forfaderen til aper, halvaper og mennesket delte seg fra de andre artene i evolusjonstreet i Asia istedenfor Afrika.


38 millioner år gamle fossiler av en gruppe på ti til femten individer av det som kan vise seg å være forfaderen til oss, apene og halvapene er funnet i Burma. Disse fossilene kan tyde på at denne forfaderen "delte seg" fra de andre artene på det evolusjonære treet i Asia et sted istedenfor i Afrika som man før har tenkt. Det er på det sistnevnte kontinentet man ser for seg at mennesket "delte seg" fra de andre apene.

Dr. Chris Beard, paleontolg ved Carnegie Museum of Natural History i Pittsburgh, er en del av de som fant fossilet og mener kjevebenene og tennene viser "typiske karakteristikker man finner hos primater." Som Beard sier:

It turns out that jaws and teeth are very diagnostic. ... They are almost like fingerprints for fossils like this.

Ut fra slitasje på tenne kan det se ut som om denne arten var en apekattlignende skapning som holdt til i trærne og som spiste tropisk frukt, veldig lik dagens Sør-Amerikanske saki som holder til i Amazonas. Denne arten er med sine 38 millioner år eldre enn noe antropoid funnet i Afrika og nest eldst av funnene i Asia.

Med "Ida" og Anoiapithecus brevirostris er dette funnet også veldig viktig for å forstå vår evolusjonære historie. Dette passer bra i jubileumsåret for Charles Darwin.Les mer om funnet hos American Scientist (på engelsk).


Ingen kommentarer: