søndag 5. juli 2009

Komet kan være årsak til Tunguska-hendelsen

Er en komet årsaken til hendelsen i Tunguska
i begynnelsen av det 20. århundre?
(Bildet ble tatt 45 år etter hendelsen.)
Ill.: National Geographic


Saken: I 1908 skjedde det et eller annet i et to tusen kvadratkilometer stort område i Tunguska som ligger i Sibir, Russland. Denne hendelsen førte til at trær ble jevnet med jorden i løpet av kort tid. Det kan nå se ut som om forskerne har klart å løste gåten og gi et svar på hva som skjedde i Russland for over hundre år siden.


Med bare en håndfull vitner og ingen gjenstander på bakken som har kunnet tilsi hva som var årsaken til Tunguska-hendelsen i 1908, har det vært vanskelig for forskere å si hva som egentlig skjedde. At det var en slags eksplosjon er det ingen tvil om, men hva som forårsaket den har vært uklart. Den ledende teorien om hva som skjedde i Sibir har vært at en meteor eller komet eksploderte før den traff bakken. Nye studier kan vise til at det faktisk var en komet som har skylden.


Skyer som skinner


Michael Kelley ved Cornell University forsker på atmosfæren. Han fant en mulig kobling mellom Tunguska-hendelsen og skyer som skinner om natten for noen tiår siden da han bladde gjennom flere gamle vitenskapelige skriv. Nattlysende eller noctilucente skyer dannes ved at kondensert vann fester seg til partikler som fryser til små iskrystaller høyt oppe i atmosfæren, ved grensen til verdensrommet. De lyser opp fordi de er høyt nok oppe til å reflektere lys fra sola som er bak horisonten.

I følge Kelley kommenterte flere britiske forskere i disse skrivene at man tre dager etter hendelsen kunne lese en avis midt på natten i England. Kelley ser for seg at det samme som skjer når romferger danner noctilucente skyer på sin vei opp til verdensrommet på grunn av all vanndampen som oppstår i forbrenningen av gassene, skjedde ved at en komet full av is entret atmosfæren i retning Russland i 1908.


Les mer om dette hos National Geographic.

Ingen kommentarer: