søndag 26. juli 2009

Trådløs elektrisitet

Lei av elektriske ledninger overalt?
Kanskje kan Witricity hjelpe deg.
Ill.: automotive.com


Saken: Et system som kan overføre strøm trådløst til elektriske apparater ble denne uken vist frem ved TED Global Conference i Oxford.


Eric Giler er sjefen for det amerikanske firmaet Witricity som satser på trådløs elektrisitet. De var på "teknokonferansen" TED Global Conference i Oxford denne uken hvor de viste frem et system som kan gi strøm til apparater som for eksempel TV-er og mobiltelefoner uten å være fysisk tilkoblet på noe vis. Se en videodemonstrasjon hos BBC.


Resonans


Systemet er basert på arbeid utført av fysikeren Marin Soljačić ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det utnytter det som kalles for resonans, hvor energioverføring er mer effektivt når visse frekvenser blir brukt. Når to objekter har samme resonnansfrekvens kan de utveksle mye energi uten at de påvirker andre objekter i nærheten. Witricity kommer til å bruke resonansen fra lavfrekvente elektromagnetiske bølger.


Slik er systemet satt opp:1. Magnetic coil (Antenna A) is housed in a box and can be set in wall or ceiling.
2. Antenna A, powered by mains, resonates at a specific frequency.
3. Electromagnetic waves transmitted through the air.
4. Second magnetic coil (Antenna B) fitted in laptop/TV etc resonates at same frequency as first coil and absorbs energy.
5. Energy charges the device.Les mer om dette hos American Scientist.


____________________
Liker du Shivas blogg? Bidra gjerne ved å klikke på reklamen eller donere penger via PayPal.
Du kan også gi meg tips om saker jeg burde skrive om ved å sende e-post til shiva@inbox.com.


db,

2 kommentarer:

apples sa...

Vanligvis liker jeg det meste av nye oppfinnelser som dette som gør ting enlere, raskere og ryddigere. Men akkurat dette med at man i fremtiden risikerer å få strøm gjennom seg når man går omkring, det synes jeg er litt skummelt... :)

Shiva sa...

apples:

Jeg tenkte akkurat den samme tanken selv, men slik jeg har forstått det så vil denne resonnansteknologien gjøre det slik at det ikke påvirker andre objekter i nærheten :)