onsdag 15. juli 2009

Hvorfor tror du på en gud? (Del 25)

Salme 91 i Bibelen, de kristnes hellige bok,
er en salme som omtaler guddommelig beskyttelse.

Ill.: lulu.com



Jeg leser boken 50 reasons people give for believing in a god av Guy P. Harrison. Gjennom femti blogginnlegg skal jeg ta for meg de femti grunnene for å tro på en gud som er kommentert i Harrisons bok. Mer informasjon om forfatteren og boken får du ved å gå til del 1 i denne serien.


(Hvis det er noen som har spørsmål til Harrison er det bare å skrive disse i kommentarfeltet. Han har lovet å svare alle, gitt nok tid.)




Kapittel 25: Jeg trenger min gud til å beskytte meg



Da er vi halvveis i denne bloggserien om grunner folk gir for å tro på en gud. Takk for at dere henger med! Dette er en utrolig spennende og interessant bok som jeg oppfordrer alle til å kjøpe og lese. For det er jo klart at jeg ikke klarer å få med alt i boken på noen få paragrafer her på bloggen. Kapitlene ligger på 5-6 sider og er lettleste og godt skrevet, med kildehenvisning og forslag til videre lesning. Da fortsetter vi med kapittel 25!

En av fordelene med å tro på en gud som bryr seg om deg er selvfølgelig forsikringen om at du blir passet på og beskyttet av det mektigste vesenet som eksisterer. Men, igjen, hvis man ser på hvordan ting virkelig forekommer i verden i dag så er det helt klart at de troende ikke ser ut til å ha noen guddommelig beskyttelse i det hele tatt. Vår verden er et sted hvor lidelse og tap er konstant og uten diskriminering (det vil si at det skjer hvem som helst, uansett tro eller ikke tro). Gode mennesker blir truffet av busser og lyn med like stor hyppighet som dårlige mennesker blir det.

Tsunamien som slo til i desember 2004 drepte buddhister, kristne, muslimer, jøder og hinduer. Blant disse var det nok mange som ba til sin(e) gud(er) både tidligere på dagen og i det de holdt på å drukne. Men de døde likevel.

De troende har vanskelig for å forklare hvorfor gudene deres dreper uskyldige mennesker, selv om de både tror på og ber til sin respektive gud. De prøver seg med forklaringer som; "guden min hører bønnene og gir dem ro mens de dør" eller "guden min må gjøre det han må gjøre på grunn av sin store plan for menneskeheten." etc. Den siste kaller Harrison "the-can't-bake-a-cake-without-breaking-some-eggs"-teorien. Kanskje den mest forferdelige forklaringen Harrison har fått er at vi alle "fortjener" katastrofer som dette fordi vi alle er "syndere." Til det har han følgende svar (s. 187):


This is what belief in gods does to the minds of some people. It actually leads them to think that babies are bad and deserve to be drowned in seawater.


Det er derimot en annen og mer sannsynlig forklaring på hvorfor folk dør i tilsynelatende tilfeldige tragiske hendelser verden over, uansett tro;
at ingen guder passer på oss. Kan det ikke være at tsunamier, oversvømmelser, jordskjelv, orkaner, tørkeperioder og tornadoer er naturlige prosesser som skjer helt av seg selv uansett hvilken gud man ber til? Når man ser på det som skjer i verden så burde det egentlig ikke være noen tvil om det. Millioner av troende rundt om i verden lider på grunn av alt fra AIDS til seksuelle overgrep, fra husbranner til orkaner. Hvis en gud passer på én spesiell gruppe så er det et mystrium hvem disse beskyttede folkene er.

Enkelte selvsikre religiøse mennesker kan også komme til å si at når en dag noe forferdelig skjer med meg så vil jeg vite at deres gud eksisterer, at alt som skal til er en tragedie. For det første er det jo ingenting som skal tilsi at jeg kommer til å tro på akkurat deres gud. Det finnes utallige andre guder man kan "bli ført til" i en krisesituasjon. For det andre sier det bare noe om oss mennesker, ikke noe om gudene. Hvis man trenger en gud for å komme seg gjennom livet så er det et tegn på et psykologisk behov og har ingenting med eksistensen av guder å gjøre.


Les også:
Katastrofer, elendighet og misjonering

Neste del:

26. Jeg vil ha evig liv


Alle deler:

En oversikt over alle delene finner du her.



(Alle ord i dette blogginnlegget er godkjent av Guy P. Harrison.)

. . . . . . . . .

6 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig, veldig bra! Har lest flere av innleggene og det er både interessant og spennende å lese. Ser frem til det neste innlegget allerede =)

Mhv. Øystein.

Shiva sa...

Øystein:

Takk for det :)

Jeg koser meg med boka, det er det ingen tvil om. Jeg setter stor pris på all tilbakemelding.

Dellers sa...

For hver artikkel jeg leser, kjenner jeg at jeg syns dette med guder og hele pakka virker mer og mer fjernt. Jeg kan ikke engang med all verdens vilje klare å se for meg at noen gud kan eksistere. Denne bloggen burde også være nok til at de troende setter spørsmålstegn ved det de tror på. Blir bra å følge med på 25 artikler til :)

Shiva sa...

Dellers:

Hehe, ja man kan begynne å lure når folk helt ærlig sier de vet deres gud eksister. Fra mitt ståsted kan jeg ikke gjøre annet enn å tenke at det må være noe "feil" med vedkommende. Men så tenker nok den andre personen det samme om meg ;)

Min kjære samboer og jeg driver og pusser opp stua hjemme så det blir kanskje litt mindre hyppighet på innleggene fremover, men jeg gleder meg til å fortsette på boka til Harrison! :)


Takk for at du følger med!

Unknown sa...

noen av satandjevelens mektige våpen er: å la meneskene tro at han selv ikke finnes eller eksisterer2:han leder meneskene med falsk relligion og poletik og så var det dette med frigjøring å realisere seg selv mitt ego

Shiva sa...

Terje:

noen av satandjevelens mektige våpen er: å la meneskene tro at han selv ikke finnes eller eksisterer-

Virker egentlig ganske patetisk his du spør meg :p

2:han leder meneskene med falsk relligion og poletik og så var det dette med frigjøring å realisere seg selv mitt ego-

Gi meg et eksempel på denne "falske" religionen og politikken. Er det å ikke ha en religiøs overbevisning en "falsk" religion? Så du er mot frihet?